Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Puhu, vaikuta, menesty!

Kirjoitettu 01.03.13
Esseen kirjoittaja: Milka Leppäkoski
Kirjapisteet: 2
Kirja: Puhu, vaikuta, menesty!
Kirjan kirjoittaja: Tom Lundberg
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Esiintymistilanteita ei kukaan varmasti ole pystynyt välttämään, mutta se nauttiiko niistä onkin sitten asia erikseen. Tom Lundberg kertoo kirjassaan Puhu, vaikuta ja menesty vinkkejä muun muassa kuinka esiintymispelosta pääsee yli, kuinka puhut vakuuttavasti ja selviydyt voittajana asiakastapaamisista. Luin kirjan, koska halusin saada vinkkejä hyvään esiintymiseen asiakaskäynneille ja myös muutenkin.

Aloin heti laskemaan kertoja, jolloin olen esiintynyt yli kymmenelle ihmiselle ja niitä ei juuri montaa ole kouluesitelmiä kuitenkaan lukuun ottamatta. Niitä pystyy näköjään hyvin välttelemään. Viime kesänä hyvä kaverini oli menossa naimisiin ja hänen kaasona kun olin, joudun/pääsin kuitenkin pitämään puheen. Olin aluksi ihan hermona, sillä kuulin että vieraita olisi yli 100 ja suurin osa täysin tuntemattomia, mutta päätin että yritän vain katsoa niitä tuttuja kasvoja ja se tosiaan auttoi. Puhe onneksi sujui ihan hyvin eikä mitään järisyttävää tapahtunut, mutta nautinko kuitenkaan siitä? No en tosiaan. Siinä se ongelma on, esiinnyn vain pakon edestä. Olen tanssinut monta vuotta ja oikeastaan rakastan esiintyä. Mitä isompi yleisö sen parempi, mutta jos pitäisi suu avata niin ei kiitos. Tiimiakatemialla esiintyminen on kuitenkin aika isossa roolissa, joten nyt sitä pääsee harjoittelemaan. Kirjassa kerrotaan hyvän esiintyjän ominaisuuksiin kuuluvan muun muassa:

esiintyminen rennosti ja vapautuneesti,

puhuu ymmärrettävästi,

osaa joustaa muuttuvissa tilanteissa,

unohtaa itsensä ja palvelee kuulijoitaan.

 

Tom kirjoittaa kirjassaan, että oikeastaan koko elämä on esiintymistä, sillä kohtaat päivittäin ihmisiä ja parannat samalla vuorovaikutustaitojasi. Tiimiakatemialla asiakaskäynnit ovat niitä tärkeimpiä ja kuitenkin haastavimpia esiintymistilanteita, joissa täytyy osata vakuuttaa asiakas puheella kuitenkin aika nopeassa ajassa. On helpompaa vakuuttaa kuulija, jos on itse innostunut asiasta ja tietää siitä paljon. Etukäteen valmistautuminen on siihen varmin tapa. Se helpottaa sinua itseäsi ja myös asiakas taatusti huomaa että olet paneutunut asiaan ja että sinua kiinnostaa. Etukäteen valmistautumisella myös epäröinti ja tietämättömyys vähenee.

 

Tässä neljä asiaa jotka ovat avainsanoja esiintymiseen:

Tunne vahvuutesi ja heikkoutesi

Hallitse asiasi

Esiinny mielelläsi

Ole rehellinen

Älä pelkää virheitä

 

Mieti heikkouksiesi sijaan vahvuuksiasi ja käytä niitä. Mietin ennen hääpuheen pitämistä, että haluan ihmisten muistavan puheestani ainakin iloisuuden ja pidin sitä ainakin yhtenä omana vahvuutenani. Naisilla on kuitenkin haastavampi tehtävä, jos puhutaan puheista, joissa tarvitaan erityisesti vakuuttavuutta, mutta sitäkin voi vain harjoitella. Vakuuttavuus tulee uskottavuudestasi ja uskottavuutesi syntyy luotettavuudestasi. Ole ennen kaikkea rehellinen. Virheitä ei saa pelätä, sillä  jokaiselle sattuu ja niistä tietysti vain opimme ensi kertaa varten.

Kirjasta sai hyviä vinkkejä esiintymiseen, mutta se ei tietenkään itsestään tee hyvää esiintyjää. Harjoittelu on kaiken a ja o ja uskon että jokaisen asiakaskäynnin jälkeen olen lähempänä sitä hyvää ja vakuuttavampaa puhujaa. Hyvä positiivinen asenne tarttuu helposti myös asiakkaaseen!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!