Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Puhu,vaikuta,menesty!

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Annu Karkama
Kirjapisteet: 2
Kirja: Puhu, vaikuta, menesty
Kirjan kirjoittaja: Tom Lundberg
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jokainen tiimiläinen joutuu joka päivä kokemaan erilaisia esiintymistilanteita. Joskus kyseessä voi olla ihan oikea esiintyminen, mutta esiintymistä on myös päivittäiset arkiset tilanteet, keskustelut, projektiesittelyt ja treenitilanteet. Esiintymisen oppi on elinikäinen oppimisprosessi, jossa voi aina kehittyä paremmaksi, painottaen kulloinkin eri oppeja.

 

Esiintyminen on pohjimmiltaan palvelutehtävä, jossa esiintyjä kantaa vastuun esityksestä. Esitys on palvelemista, myymistä, asiaa sekä johtamista.. Esiintymisessä on suotavaa olla mukana ilo, jotta kokemus on kuuntelijalle miellyttävä ja elämää rikastuttava. Esiintymisestä huokuu selvästi, jos esiintyjä ei ole paikalla mielellään, eikä koe tekemäänsä työtä merkitykselliseksi.

 

Esiintyjän on tärkeä ikäänkuin unohtaa itsensä ja palvella kuulijoitaan. Hyvä esitys on avoin: myös ikävät asiat kerrotaan, esimerkiksi projektin heikkouksista on hyvä puhua suoraan, jolloin rehellisyys antaa luotettavan vaikutelman esityksestä.

 

Älä pyytele anteeksi olemistasi lavalla, se luo levottomuutta yleisössä. Epäröinti on amatöörien hommaa. Seiso vahvasti sen takana mistä puhut, äläkä yritä esittää mitään, muiden miellyttäminen ei johda mihinkään.

 

VAKUUTA

OLE USKOTTAVA

OLE LUOTETTAVA

OLE TODENMUKAINEN

 

 

Esityksessä on hyvä huomioida puhenopeus, puheen selkeys, voimakkuus, vartalonhallinta (turha hästäys pois, hyvä ryhti, esitys on rauhallisempi), antaa tunnetilojen näkyä (tällä tuodaan elävyyttä esitykseen), ottaa katsekontaktia yksilöihin, pitää yllä siistiä yleisolemusta ja ottaa tila haltuun.

 

Kyllähän esiintymisestä voi lukea paljon kirjoja, tässäkin oli ihmeellisen yksityiskohtaisesti määritelty äärettömän hyviä pointteja hyvän esityksen luomiseksi ja hyväksi esiintyjäksi kasvamiseksi, mutta loppujenlopuksi esiintymään oppii vain esiintymällä. Jos esiintyminen jännittää, on hyvä treeneissä esimerkiksi pyytää palautetta tiimiltä ja sen pohjalta.

 

Kirjaa on hyvin hankala reflektoida, sillä se on täynnä vinkkejä, kirjoittaisin vain saman kirjan uusiksi. Voin ainoastaan puhua omista esiintymiskokemuksistani jos tässä jotain halua saada jotain irti. Itse esityksen ollessa kohdalla, keskityn itseni ja tilanteen rauhoittamiseen, teen yleisen katsauksen sisältöön ja rakennan vielä mielikuvan tilanteesta. Olen puhenopeudeltani kiivas, joten joudun kiinnittämään erityistä huomiota asiaan. Omaan myös pienen lapinlisän aksentissa, mikä ei sinänsä ole huono asia, sillä luohan sekin persoonallisuutta puheeseen, mutta on mietittävä mm. sanavalintoja, jotta tulee ymmärretyksi.

 

Joskus esiintyminen jännittää todella paljon. Sitähän pelkää epäonnistumista ja jäätymistä. Miksi sitä niin jännittää, eihän kyse ole elämästä ja kuolemasta, vain yhdestä esityksestä. Olen oppinut hallitsemaan jännitystä, mutta tuskin sitä koskaan saa kokonaan nitistettyä, eikä varmasti ole tarviskaan. Pieni jännitys luo kivaa painetta tilanteeseen ja pysy skarpimpana.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!