Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pykopaatin haavissa

Kirjoitettu 17.05.13
Esseen kirjoittaja: Ari-Jussi Oksanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ilman omaatuntoa
Kirjan kirjoittaja: Robert D. Hare
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Robert D. Haren kirja Ilman omaatuntoa kertoo millaisia psykopaatit ovat, missä yhteiskuntaluokissaheitä liikkuu, sekä kuinka voit tunnistaa psykopaatin. Lohdutukseksi voin sanoa, että psykopaatteja on jokaisessa yhteiskuntaluokassa, jokaisessa maassa, jokaisessa kaupunkigissa, työpaikassa aivan yhtä paljon. Koko maailman väestöstä noin 2% on psykopaatteja, Suomessa siis reilu 100 000 psykopaattia ja jos vielä pienennetään skaalaa, Tiimiakatemialla psykopaatteja on tällä todennäköisyydellä noin 4 henkilöä.

 

Mikä tai kuka on psykopaatti?

Psykopatia on persoonallisuuden häiriö. Tyypillisiä piireitä psykopaateille on empatian tunteen puuttuminen, vahva karisma, itsekeskeisyys, uskottava valehtelu sekä yliystävällisyys. Edellä mainitut muutamat piirteet antavat karkean kuvan psykopaatista. Käytännössä psykopaatti pystyy todella hyvin manipuloimaan ihmisiä puolelleen saavuttaakseen oman etunsa. Psykopatiaa kuvataan nykyisin myös narsistisena persoonallisuushäiriönä.

 

Psykopaatti Suomessa

Itseäni hieman pelottaa ajatus psykopaateista varsinkin suomalaisessa yhteiskunnassa, jossa ollaan totuttu olemaan rehellisiä ja luottavaisia. Itsekin luotan melko sinisilmäisesti uusiin ihmisiin ja tämä onkin yksi vahvuuksistani, koska pystyn luomaan luottamuksellisen ilmapiirin. Osittain tämä saattaa olla myös heikkous jos vastaan tulee narsistinen persoona, jonka tarkoitus on pelkästään hyötyä minusta. Tiimiakatemialla oppii kuitenkin hyvin tuntemaan erilaisia ihmisiä, jolloin on helpompi aistia epäilyttävä käytös.

Usein Akatemialaisia käytetään kuitenkin hyväksi yritysmaailmassa, koska pinkut ja kokemattomammat (myös minä) lähtevät tekemään hommia täysin persnettona. Monesti sopimukset jätetään myös kirjottamatta ja asiakas hyötyy lähes aina näissä tilanteissa. Jos mukaan lähtenyt sitten niin sanotusti kusee homman, asiakas voi antaa kritiikkiä, mutta joka tapauksessa hän usein hyötyy tästä tilanteesta, koska työtä on tehty todella pienellä palkalla tai jopa ilmaiseksi.

Suomessa taitavalla psykopaatilla on täydelliset olot toimia. Tärkein singnaali kuitenkin on aitous. Aitoutta ei taitavinkaan psykopaatti pysty jäljittelemään. Ihmisestä saa melko nopeasti kuvan onko hän aito vai esittääkö jotain mitä ei ole. Usein aitoutta ei kuitenkaan huomaa tarpeeksi ajoissa vaan vasta silloin kun on jo tehnyt toisen eteen paljon, saamatta itse mitään.

”Psykopaatti ymmärtää sanat mutta ei sävellä.”

 

Psykopaatti bisneselämässä

Narsistisen persoonallisuushäiriön omaavilla ihmisillä on kyky nousta bisneselämässä korkealle. Monet johtajat omaavat jotain narsistisia piirteitä kuten esimerkiksi Steve Jobs. Hän oli karismaattinen johtaja, joka piiskasi työntekijänsä äärimmilleen. Jobsin johtaminen oli usein myös ailahtelevaista ja hän saattoi yhtäkkiä raivostua alaisilleen. Myrskyisestä johtamistyylistä huolimatta Jobs sai elämänsä aikana paljon aikaan.

Ilman vahvaa visiota ja tekemisen halua tuskin kukaan pääsee kovin pitkälle elämässään. Pitääkin siis muistaa, että psykopaatit/narsistit eivät ole aina massamurhaajia tai sekopäitä. Moni näistä on kovan luokan tekijöitä bisneselämässä johtuen juuri kovasta halusta päästä koko ajan eteenpäin ja nousta jatkuvasti korkeampiin johtamistehtäviin. Valta kiehtoo monia ihmisiä, ja sen saaminen ajaa jatkuvasti eteenpäin. Välillä keinot kuitenkin saattavat ylittää eettiset rajat oman edun nojalla.

 

Ei hätää, käytä maalaisjärkeä

Kannaattaa kuitenkin muistaa, että tavallisella maalaisjärjellä pärjää monissa tilanteissa. On hyvä kuitenkin tiedostaa millaisia taipumuksia psykopaateilla on, jotta heidän pauloihinsa ei joutuisi. Aina jos omat hälytyskellot alkavat soimaan, kannattaa kuunnella itseään. Jokaiseen uuteen tuttavuuteen onkin hyvä aina suhtautua pienellä varauksella. Yliystävällisyys ja innostuneisuus voivat monesti peittää taakseen jotain muuta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!