Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pysähtyminen

Kirjoitettu 17.03.15
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Flow - Elämän virta
Kirjan kirjoittaja: Mihaly Csikszentmihaly
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja ei ole niille, jotka haluavat nopeasti ja helposti kolme kirjapistettä. Kirja on niille, jotka haluavat kehittää omaa toimintaa, ymmärtää sitä ja pohtia omaa tekemistä. Minulle tämä kirja oli syynä kahteen poissaoloon treeneistä. Hitaasti, mutta varmasti etenin sivu sivulta, pysähtyen aina välillä (koko ajan) pohtimaan asioita. Aluksi tuntui, ettei kirja etene ollenkaan, mutta loppujen lopuksi pääsin loppuun.

 

Olen miettinyt, että mikä yhdistää esimerkiksi Taivas+ Helvetti kirjan yrittäjiä. Uskon, että ainakin osalla heistä on vapaus kontrolloida omaa subjektiivista todellisuutta. Heillä on selkeät tavoitteet ja aikomukset, työssä kuin työssä. Kirjassa oli paljon esimerkkejä siitä kuinka toivottoman tilanteen esimerkiksi työssä voi muuttaa haasteeksi, tavoitteelliseksi. Toivottoman tilanteen muuttaminen haasteeksi on kyky iloita elämästä ja menestyä siinä. Minä usein näen tilanteet haasteena tai kilpailuna (mikä ei aina ole hyvä). En näe työtä työnä, vaan kykynä kehittyä jossain asiassa. Välillä tulee turhautumisia ja oma mieli tai ajatus karkailee, ja työstä katoavat tavoitteet ja haasteet. Täytyisi kuitenkin jatkuvasti jaksaa uskoa itseensä ja omiin kykyihinsä. On mahdollisuus kehittyä siinä mitä tekee, on se sitten siivous työtä, toimisto hommia tai myynti projekti. Minulla on mahdollisuus kehittyä ja laittaa itselleni tavoitteet.

On kaksi tapaa muuttaa omaa elämänlaatua

 1. Muuttaa ulkoiset olosuhteet (haastavaa)
 2. Parantaa omaa suhtautumista, ettei kaikkea voi muuttaa (hyväksyä tosi asiat)

 

Keskittyminen

Työskentely Tiimiakatemialla on välillä haastavaa. Olemme tehneet myynti työtä, ja useimmiten tulee muita kiusauksia ja homma keskeytyy. Aivomme eivät voi tehdä montaa tarkkaavaisuus asiaa yhtä aikaa. Kun keskittyminen herpaantuu, jonkun asian takia, jää tarkkaavaisuutta vähemmän käsittelemään muita asioita. Esimerkiksi kirjaa luettaessa, muutaman sivun voi lukea keskittyen kirjaa, mutta sitten jotain tapahtuu, keskittyminen herpaantuu, ei jaksa, ei pysty.

 

Ilon 8 Osatekijää:

 1. Tehtävä, joka on mahdollista suorittaa loppuun
 2. Keskittyminen
 3. Tavoitteet
 4. Välitön palaute
 5. Poistaa arkielämän huolet
 6. toiminta omassa hallinnassa
 7. huoli itsestä katoaa à palaa parempana
 8. Ajantaju katoaaSUURI ILO

Haasteet ovat tasapainossa, pitkästymisen ja ahdistumisen rajalla. Tulee mieleen WAY OUT- projekti, jossa kaksi (2) – viisi (5) ihmistä laitetaan huoneeseen, josta heillä on 60 minuuttia aikaa päästä pois. WAY OUT, täyttää mielestäni kaikki kahdeksan (8) ilon osatekijää. Tehtävä on mahdollista suorittaa, eli huoneesta on mahdollista päästä pois 60 minuutissa. Henkilöillä on täysi keskittyminen tekemiseen, heiltä on poistettu puhelimet käytöstä, eikä huoneessa ole kuin musiikki häiritsemässä keskittymistä. Tavoitteet ovat selkeät, ratkaista mysteerit, ja palautetta tulee aina kun on saanut mysteerin ratkaistua. Huoneessa 60 minuutin ajan, ei jää aikaa pohtia omia murheita, ja oma mieli virkistyy ja kehittyy mysteerejä ratkottaessa. Huoneessa olijoilla on koko ajan tieto, että jos paniikki tulee he pääsevät kyllä pois kesken tehtävän, eivätkä muut muuttujat vaikuta mysteereihin kuin oma pää. Aika menee kuin siivillä, ja 60 minuuttia on hetkessä ohi. Hieno suoritus. Kaikki osa-alueet ovat täytetty, luultavasti enempää niitä miettimättä. Nämä ovat tulleet vain sivutekijöinä. Vaikkakin nämä parantavat asiakastyytyväisyyttä.

Mietin, että kuinka näitä kahdeksaa (8) osatekijää, voisi huomioida suunniteltaessa Learning circus reissua. Ehkä suurin mikä tässä on mietittävä, on tiimin ja henkilöiden tavoitteet kyseiselle reissulle. Selkeä kuva siitä mitä ollaan tekemässä, miksi ja miten. Esimotorola ei olisi ollenkaan huono työkalu tähän hommaan. Kokonaiskuvan hahmottaminen jokaiselle on tärkeä asia. Tietää, että rahaa on nyt tehtävä, jos reissuun haluaa lähteä. Sekä tietää, että miksi sitä rahaa tai työtä tekee. Sekä mihin se raha kuluu.

 

Herätys Talviunilta

Kevät on hyvä aika herätä talviunilta. Lähteä liikkumaan, haastaa itseä. On aika opetella kontrolloimaan omaa muistia ja aisteja. Miksen käytä koko potentiaaliani? Kun keho on kunnossa, on mielikin virkeämpi. Keho on meille ”halpa lihamöykky”.

 

Miten parannan?

 1. On asetettava yleinen tavoite ja tarpeeksi realistisia välitavoitteita
 2. Miten mitataan?
 3. Keskittyminen siihen mitä tehdään, toimintaan sisältyvät vivahteet
 4. kehittäviä taitoja à tilaisuuksien hyödyntäminen
 5. rimaa jatkuvasti korkeammalle

EI riipu MITÄ tekee vaan MITEN tekee!

 

Jouduin ajattelemaan, pysähtymään. Tulee hetkiä kun kaikki pysähtyy ja tulee oivalluksia. Viime viikon treenit, asiakastapaamine, koulutus ja kirjat. Kaikki tieto kasaantuu yhdeksi, tulee oivallus, tajuaminen. Olen tässä ja nyt. Kaikki nivoutuu yhteen, jokaisesta jutusta saa jotain irti, kun ajattelee, pysähtyy. Joihin kysymyksiin löytyy jopa vastauksia. Ei pelkästään kirjoista vaan joka päiväisestä elämästä. En opi vain yhdestä paikasta yhtä asiaa, vaan monien kokemuksien ja kokeiluiden kautta muovaan itseäni paremmaksi ihmiseksi. Ajattelen tilanteet seikkailuina, haasteina ja mahdollisuuksina. Saan niistä iloa, kokemuksia. Tässä ja nyt.

Nämä ajatukset esitin osittain Vahvarissa, kirjan innoittamana. Jouduin tai sain pohtia asioita taas eri kantilta, toiselta laidalta. Lähdin myös käymään Siskonpeti – sarjan kuvauksissa avustajana, sillä halusin nostaa rimaa jälleen korkeammalle. Halusin kokeille jotain erilaista, jotain uutta ja haastavaa. Ne hetket tuovat iloa arkeen, todellisuuteen. Ne ovat niitä Flow- kokemuksia, jossa ajantaju unohtuu ja nauttii siitä mitä tekee. Hetkiä, joita voi kiikkustuolissa sitten muistella ja kertoa lapsen lapsille.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!