Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Radikaalisti vapaa

Kirjoitettu 15.11.13
Esseen kirjoittaja: Emma Kautto
Kirjapisteet: 2
Kirja: Filosofia
Kirjan kirjoittaja: Esa Saarinen
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

Radikaalisti vapaa, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Tutustuin filosofiaan ensimmäistä kertaa lukiossa, ja pian siitä tulikin yksi suosikkiaineistani. Minusta on hauska tutustua erilaisten ihmisten ajattelutapoihin ja pyrkiä löytämään niistä yhtäläisyyksiä sekä eroavaisuuksia oman ajattelutapani kanssa. Minusta on myös mielenkiintoista etsiä selityksiä sille, miksi ajattelen tai toimin jollakin tavalla. Muistan, kun meille annettiin jollakin kurssilla tehtäväksi valita annetuista aiheista itselleen sopivin ja tehdä siitä tutkielma. Aiheet käsittelivät pääpiirteissään tunnetuimpia filosofeja ja heidän ajatusmaailmaansa sekä merkittävämpiä filosofisia suuntauksia. Aluksi aiheen valitseminen tuntui minusta hankalalta, kunnes aiheita silmäillessäni katseeni pysähtyi eksistentialismin, tarkoituksettomuuden filosofian kohdalle. Minulla ei ollut minkäänlaista aiempaa käsitystä eksistentialismista, mutta sen eriskummallinen kuvaus sai minut tarttumaan haasteeseen. Niinpä tein siis tutkielmani eksistentialismista. Ja kuinka ollakaan, nykyinen oma ”elämänfilosofiani” perustuu hyvin suurilta osin eksistentialismiin. Mites siinä nyt näin kävi?

 

Esa Saarisen Filosofia antaa hyvän peruskatsauksen historiamme tunnetuimpiin filosofeihin sekä heidän ajatusmaailmoihinsa. Se esittelee eksistentialisminkin perusperiaatteet suhteellisen kattavasti, mutta kokonaiskuva jää mielestäni hieman hataraksi ja repaleiseksi. Haluaisinkin nyt yhdistellä sekä omaa opittua tietoani että Saarisen antamaa tietoa ja hieman valottaa eksistentialismin perustaa sekä sitä mitä mieltä itse olen kyseisestä ajattelumallista.

 

Yksi tunnetuimmista eksisentialisteistä on ranskalainen elämänfilosofi Jean-Paul Sartre (1905-1980), joka oli yksi oman aikansa Ranskan älyllisen ja kirjallisen kulttuurin johtohahmoista. Eksistentialismin tärkein ominaisuus on ehdottomasti vapaus. Niin sen hyvässä kuin pahassakin muodossa. Sartren mukaan ihminen on radikaalisti vapaa. Ihmisen olemassaolo (eksistenssi) edellyttää olemusta. Tällä tarkoitetaan sitä että ihminen määrittelee itse itsensä ja oman elämänsä tarkoituksen.

 

Arkielämässä ihminen kuitenkin usein vieraantuu omasta olemisestaan ja omasta vapaudestaan. Ihminen elää itsepetoksessa. Itse synnytetyt vankilat ympäröivät häntä joka puolelta – rooleina, menneisyydessä tehtyinä päätöksinä, muuntumattomiksi oletettuina luonteenpiirteinä, sosiaalisina pakkoina.” – Esa Saarinen

 

Elämällä ei siis katsota olevan mitään ns. valmista tarkoitusta. Eksistentialismin mukaan ihminen on ”heitetty vapauteen”, eli toisin sanoen ihminen on yhtä aikaisesti sekä vapaa että pakotettu tekemään valintoja sekä määrittelemään omat arvonsa, ja myös kantamaan vastuun valintojensa seurauksista. Ihminen on omien valintojensa summa.

 

Siviilikylän tuhoamiseen osallistunut sotilas puolustaa julmuuksiaan sanomalla, että hän ainoastaan noudatti käskyjä. Noudattaessaan käskyä sotilas kuitenkin teki valinnan. Hän päätti, ettei halua kohdata rangaistustoimia, jotka tottelemattomuudesta olisivat seuranneet.” – Esa Saarinen

 

Eksistentialismi korostaa yksilön ainutlaatuisuutta ja vastustaa ainoastaan yhtä totuutta korostavia ajattelutapoja. Eksistentialismin mukaan käsitys totuudesta sekä oikeasta ja väärästä muodostuu henkilökohtaisten kokemusten myötä. Ei siis ole olemassa vain yhtä oikeaa totuutta.

 

Olosuhteista, paikasta ja ajasta riippumatta ihminen on vapaa valitsemaan itsensä petturina tai sankarina, pelkurina tai voittajana. Jumalten edessä, kuoleman tai tyrannien edessä meille jää tämä yksi varma asia, riemuitsevana tai ahdistavana: meidän vapautemme.” – Jean-Paul Sartre

 

No niin, toivottavasti et tuon edeltävän pätkän luettuasi katso minua kieroon kun seuraavan kerran törmäämme. Näin äkkiseltään eksistentialismi voi tuntua aikamoiselta mielikuvamonsterilta, mutta kun sitä pysähtyy hetkeksi oikeasti ajattelemaan, niin ainakin minä löydän siitä hyvin paljon yhtäläisyyksiä oman ajatusmaailmani kanssa. Koska eikö kaikki loppujen lopuksi ole enemmän tai vähemmän kiinni meidän omista valinnoistamme? Päätänkö esimerkiksi tehdä rästiin jäänet kotityöt pois alta, jotta omatuntoni lakkaisi kolkuttamasta? Vai päätänkö sen sijaan istuutua sohvalle ja katsoa elokuvan, antaa itselleni aikaa rentoutua ja levätä? Minun on myös kannettava vastuu tekemistäni valinnoista.

 

Sartren ajatus ns. itserakennetuista vankiloista on mielestäni täysin paikkaansa pitävä. Minä itse esimerkiksi annan liian usein menneisyyden päätöksien ja tapahtumien vaikuttaa omaan toimintaani sekä valintoihini. En ole niin avoin uudelle kuin toivoisin. Tätä ominaisuutta, avoimuutta uudelle, haluan kehittää itsessäni. Tiimiakatemia on siihen mielestäni loistava paikka. Haluan oppia ottamaan maailman avosylin vastaan. Joka päivä. If you fear life, you’ll never live.

 

Vapaudessa on kaksi puolta. Toisaalta on mahtavaa, kun on mahdollisuus ja vapaus valita, toimia ja toteuttaa asioita omalla tavallaan. Tästä olen jo päässyt nauttimaan Tiimiakatemialla oikein olan takaa. Mutta toisaalta vapaus myös herättää ahdistusta. Kun kukaan ei ole kertomassa, mitä nyt oikein pitäisi tehdä. Mikä on oikein, mikä on väärin? Loppujen lopuksi ainoa tukemme ja neuvonantajamme olemme me itse. Toki muiden mielipiteet ja tuki ovat suuri apu, mutta lopullinen päätös on meidän omissa käsissämme. Vaihtoehtojen valtava määrä voi jo itsessään aiheuttaa ahdistusta, etenkin kun kyse on isosta päätöksestä. Minulle joskus jo pelkän karkkipussin valitseminen voi olla lähes ylivoimainen tehtävä. Yritä siinä nyt sitten jotain oikeaa, isoa päätöstä tehdä. Entä jos en olekaan päätökseen tyytyväinen jälkikäteen? Eräs ystäväni on kuitenkin antanut minulle hyvän neuvon liittyen päätöksen tekoon. Koska kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!