Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rahalla rahaa? Rahalla rahaa.

Kirjoitettu 16.05.20
Esseen kirjoittaja: Esa Salonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tiimiakatemia Trenders -webinaari
Kirjan kirjoittaja: Mikko Sjögren, Pia-Maria Nickström
Kategoriat: 9.10 Tapahtumat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Miten tällä kriisillä voi tehdä rahaa?” ja ”Pian on osakkeiden alennusmyynnit”. Nämä olivat ajatuksia, joita Varapuun Mikko Sjögren ja podcastista Mimmit sijoittaa tuttu Pia-Maria Nickström heittivät Tiimiakatemian Trenders -tapahtumassa ilmoille. Mitähän nyt ihmettä?

Sijoittaminen on itselleni jonkin verran, tai totta puhuen erittäin vieras asia. Nämä punch -linet saivat kuitenkin tuntosarveni kovasti hörölle. Olen (kuten moni muukin varmasti) miettinyt pitkään sijoittamisen aloittamista. Nyt aukeamassa on erittäin otollinen tilaisuus sen aloittamiselle, koska osakkeiden alennusmyynnit ovat kuulemma oven takana – Sjögrenin mukaan osakkeiden syvin pohja tulisi arviolta loppukesästä. Silloin siis sännäten osakkeiden alennusmyynneille!

Voisi siis sanoa, että nyt on maailman tilanteen puolesta otollinen aika aloittaa. Muutenkin sijoittaminen kuulostaa yksinkertaiselta, kun se vaatii Sjögrenin mukaan kolmea eri asiaa:

  1. Aikaa
  2. Rahaa
  3. Korkoa korolle

Aikaa on, korkoa korolle tapahtuu aikalailla itsestään, mutta mistä sitä rahaa sitten? Opiskelijabudjetilla on sanottava, että tämä osio tuntuu aika saavuttamattomalta vielä. Kuitenkin pienestäkin voi – ja kannattaa – aloittaa. Nimittäin pitkässä aikavälissä pienetkin summat voivat kasvaa, ja korkoa korolle vain ruokkii sitä.

Jos olisin omistanut 200 vuotta sitten dollarin, ja pitänyt sitä vain itselläni – sen arvo tänä päivänä olisi noin 6 senttiä. Puolestaan jos olisin sijoittanut sen osakkeisiin – arvo olisi lähempänä 755 000 €:a. Radikaali esimerkki ajan vaikutuksesta, mutta totta.

Mitenkä sitten vielä konkreettisemmin voisin aloittaa? Nickström järjesti seuraavat kolme asiaa konkreettisesti aloittamiselle:

  1. Taloudellinen hyvinvointi, eli tulot ja menot on tasapainossa
  2. Rakenna puskuri, eli selviät 2-6 kk vaikka mitään rahaa ei tulisi
  3. Säästä & sijoita, aloita sijoitussuunnitelmasta

Mihinkä sitten kannattaisi sijoittaa? Molemmat toimivat enemmän sijoitusVALMENTAJINA, joten suoria vastauksia ei pahemmin kuulunut. Kuitenkin Indeksirahastot nousivat vahvasti esille eri muodoissa. Lisäksi hajauttaminen toimialoittain, maantieteellisesti ja ajallisesti ovat ytimessä.

Useille nämä varmasti ovat perushuttua, mutta itselleni nämä ei sitä ole. Nyt ymmärrän tästäkin maailmasta vähän enemmän, seuraavaksi avaimet ovat omissa käsissäni sen ymmärryksen hyödyntämiseen tai hyödyntämättä jättämiseen !

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!