Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

RATKO ne ongelmat!

Kirjoitettu 16.11.15
Esseen kirjoittaja: Jon-Erik Talvio
Kirjapisteet: 1
Kirja: Nalle Puh ja ongelmanratkomisen taito
Kirjan kirjoittaja: Roger E. Allen & Stephen D. Allen
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nalle Puh ja ongelmanratkaisun taito

Roger E. Allen & Stephen D. Allen

 

RATKO ne ongelmat.

Nalle Puhin kaveri muukalainen on kova mies. Ei siitä muuta voi sanoa. Vaikka kyseessä onkin Nalle Puh, herttainen nallekarhu satumaasta niin kyllä tässä kirjassa silti tuodaan viisaasti hyvä työkalu perus ongelmanratkontaan.

Ihmisillä on tapana yleensä ajatella ongelmaa laajasti, ei pureta ongelmaa pieniin palasiin tai sitten ratkotaan ihan täysin väärää ongelmaakin joissakin tapauksissa. Muukalaisen ratkaisu moiseen ongelmaan on melkoisen lapsiläheinen ongelman ratkonta tapa jota tulisi käyttää useammin.

RATKO

Rajaa ongelma tai tilanne

Selvitä onko mielessä olevan ongelman oikea ongelma kyseinen ongelma vai pystyykö ongelman palastelemaan vielä pienemmäksi tai tarkemmaksi. Mikäli on kyseessä tilanne niin pilko tilanne ensin palasiksi ja aloita miettimällä mikä tilanteessa on perimmäinen ongelma ja miten tämä ongelma saadaan ratkaistua, jos ei kerralla niin mitä asioita siihen vaaditaan että ongelma ratkaistaan.

Arvioi, järjestä ja määritä ongelma tai tilanne

Lähtökohta (Alkuolosuhteet, voimavarat, asian nykyinen tila)

Päämäärä (haluttu lopputulos rakaisun jälkeen)

Ehdot (rajoittavat tekijät tai esteet)

Tutki ongelmaa kyselemällä sen kaikista osista

Miksi se pitää ratkaista?

Miksi se on ongelma?

Mikä ongelmana nimenomaisesti on?

Miksi?

Missä ongelma esiintyy?

Miksi se esiintyy siinä?

Milloin ongelma esiintyy?

Miksi se esiintyy silloin?

Kuka ongelmaan liittyy?

Miksi hän liittyy siihen?

Miten ongelma ilmenee?

Miksi se ilmenee niin?

Keksi ratkaisuja, valitse yksi ja hio sitä

Innovoi ratkaisuja ja käytä tässä kohtaa esimerkiksi tuplatimantti mallia.

Ota ratkaisu käyttöön ja tarkastele tuloksia

Luo toimintasuunnitelma miten ongelma ratkaistaan, kokeillaan pienessä mitassa miten käytännössä ratkaisu toimii ja mikäli kokeilu antaa hyvät tulokset niin vie kokonaisuudessaan käyttöön ja tarkkaile tuloksia.

 

Mitä tällä nyt sitten tekee?

Otetaan esimerkiksi vaikkapa synnytys johon tämä sopii erinomaisesti.

Synnytyksessä saadaan yritykseltä kysymys jota lähdetään purkamaan.

 1. Rajaa ongelma tai tilanne
  1. Joissakin tapauksissa yritys antaa yksinkertaisesti liian laajan kysymyksen pureskeltavaksi. Tässä kohtaa pitää rajata kysymys ja määrittää se mitä kysymyksellä oikeasti halutaan. Mikäli kyseessä on laaja kysymys, niin paloittelemme kysymyksen tulosten haun pienempiin osa-alueisiin.
 2. Arvioi, järjestä ja määritä ongelma tai tilanne
  1. Järjestetään syntyneet mikrotason ongelmat oikeaan järjestykseen josta lähdemme purkamaan pala palalta kysymystä. Mikäli saamme asiakkaan kanssa yhteistyössä rajattua tai muotoiltua kysymyksen tarkemmin niin siinä tapauksessa määritämme uuden ongelman ja haemme tähän vastausta.
 3. Tutki ongelmaa kyselemällä sen kaikista osista
  1. Miksi, Miksi, Mikä, Miksi, Missä, Miksi, Milloin, Miksi, Kuka, Miksi, Miten Miksi. Iso litanja kysymyksiä, mutta näin pääsemme pureutumaan ongelman ytimeen. Haastamme tässä kohtaa asiakkaan kertomaan meille todellisen syyn ongelmalle. Tässä kohtaa voi vielä hyvin tulla esiin syvempi ja suurempi ongelma organisaatiossa kuin pelkästään asiakkaan antama ongelma.
 4. Keski ratkaisuja, valitse yksi ja hio sitä
  1. Tässä kohtaa voimme käyttää erilaisia innovaatio työkaluja kuten tuplatimantti, lipputalkoot tms. ja etsimme ison kasan ratkaisuja. Tämän jälkeen supistamme ratkaisuja ja haemme timantit kullan seasta. Timantteja lähdetään hiomaan ja en välttämättä tässä kohtaa kuitenkaan rajaisia ratkaisuja yhteen, mutta ottaisin vähintään 2 tai 3 ratkaisua käsittelyyn.
 5. Ota ratkaisu käyttöön ja tarkastele tuloksia
  1. Tässä kohtaa luomme kirjallisen materiaalin muutaman ratkaisun pohjalta, perustelemme sen hyvin ja työstämme sen täydelliseksi. Tulokset tulevat asiakkaalta joiden pitäisi tietenkin olla hyvät mikäli olemme työmme tehneet hyvin.

Tässä yksi esimerkki mihin tätä RATKO-mallia voisi käyttää tulevaisuudessa Osuuskunta Driimin tai kenen tahansa muun toimesta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!