Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ravistettava

Kirjoitettu 07.04.13
Esseen kirjoittaja: Ville-Veikko Karttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ravistettava, Omskakas
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ravistettava omskakas – kirja Saku Tuomiselta  oli varsin antoisa lukukokemus, ja päätinkin sen innostamana ravistella hieman omia ajatuksiani ja ajankäyttöäni.

Jos jotain, ninin tämä kirja herätti minut taas siihen, millaisessa maailmassa sitä eletäänkään. Tämä maailma ei ole stabiili, ei sitten millään. Muutos kiihtyy ja kiihtyy, mutta pysymmekö mukana?

Informaatiotulvasta oli hieno esimerkki, 1600-luvun ihminen vastaanotti elämänsäaikana yhtäpaljon informaatiota, kuin nykyihminen parissa päivässä. Tämä pisti ajattelemaan asiaa omalta kantiltani, koska minä olen äärimmäisen utelias ihminen ja käytän hyvinpaljon vapaa-ajastani informaation ahmintaan. Pahin ajansyöjäni tällähetkellä on cracked.com sivusto, jonne on on kerätty kaikenmaailman mielenkiintoista informaatiota maailman tapahtumista ja esitetty ne humoristisessa muodossa.

Minä kerään, hamstraan tietoa ja nautin siitä, mutta minä en tällä hetkellä tee niillä tiedoilla juuri mitään. Minä en vapaa-ajallani hirveästi tee mitään, luen vain kirjoja ja artikkeleita, katselen kuvia ja  videoita, mutta en tee mitään. Ainut asia jota kehitän tällä hetkellä, on oma tietämykseni maailmanmenoista ja mitä päässäni liikkuu. En ole kehittänyt kuntoani tai muitakaan taitojani pitkään aikaan.

Nyt minussa se herättää mielekiintoa se, että tulin Tiimiakatemialle juuri sen vuoksi, että en halunnut lukuhommiin. Halusin mielummin tehdä asioita, kuin lukea. Voisiko syy piillä siinä, etten koskaan aiemmin saanut itse valita mitä luen? Tai siitä että piti vain lukea kokeita varten? Minulle ei selitetty mihin tarvitsemaani informaatiota tarvitsen, muuten kuin yleistietämyksellisistä syistä.

Nyt kun olen käyttänyt suurimman osan vapaa-ajastani lukemiseen, niin kiinnostukseni tehdä asioita on laskenut. Luen varmasti kirjallisen verran uutisia, blogikirjoituksia, wikipediasivuja ja erinäisiä artikkeleita päivässä. Lisäksi katson paljon dokumentteja, ja suuri osa videoista/elokuvista on faktapohjaisia. Kaunokirjallisuutta en lue yhtään. Kaikki on faktaa äänikirjoista lähtien. Kuuntelen, katson ja luen paljon ”self improvement” aiheisia asioita, joiden kautta yritän olla parempi ihminen. Fiktiolle ei ole hirveästi tilaa aikatauluissani, joten pitäisiköhän rikkoa rutiineja?

Nyt mielessäni on kysymys, onko lukeminen minulle intohimo vai vain tapa paeta todellisuutta? Luenko ”self improvementteja” kerätäkseni rohkeutta kohdata maailma? Auttavatko maailman ihmeistä kertovat artikkelit ymmärtämään minua, missä oikein olen? Ihminenhän luonnostaan pelkää tuntematonta, joten onko tämä minun tapani elää asian kanssa?

Kysyinkin siis itseltäni, useaan kertaan miksi käytän vapaa-aikani lukemiseen, ja miksi faktoihin. Ymmärsin, että en ollut suunnitellut vapaa-aikaani, ja se että suunnittelu ja jonkin uuden asian aloittaminen tuntuvat minusta ylitsepääsemättömän raskailta teoilta. Olen muuilloinkin totenut, että minä pidän suunnittelua usein ajanhaaskauksena. En ole sisäistänyt sitä, että hyvin suunniteltuhan on puoliksi tehty.

Ennenkuin voin lähteä suunnittelemaan mitään, minun on tiedettävä minne haluan päästä. Tiedän onneksi sen, että haluan kehittää ihmissuhdetaitojani. Laitoin sen ihmissuhdetaidot oppimissopimukseeni, mutta teot jäivät uupumaan. Olin luultavasti kirjoittanut jonkinlaisen suunnitelman oppimissopimukseeni, mutta mitä kertoo se, etten pysty muistamaan sitä? Ainut tiedostettu teko oli se, että päätin lähteä Pielavedelle kesäksi pyörittämään ravintolaa neljän muun ihmisen kanssa.

Ihmissuhdetaidot kehittyvät vain ihmisten välisissä vuorovaikutustilanteissa, joihin pyrin. Tämä, kuten kaikki aktiviteeti vie aikaa, joten minun on otettava aikaa sieltä missä sitä tällä hetkellä minulla on, internetissä. Koska itsekurini ei nähtävästi aina riitä, teen kokeilun ja latasin koneelleni ohjelman, joka rajoittaa verkossa roikkumistani. Käytännössä minulla on vuorokaudessa 10 minuuttia yhteensä aikaa käytettäväksi sivuihin, joilla ennen viihdyin tuntikaupalla. Vaikka pystyisin purkamaan rajoitukset ja kiertämään niitä helposti, toivon että ymmärrän miksi laitoin rajoituksen, ja noudatan sitä.

Toivottavasti tämä pikku ravistus on hyvästä.

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!