Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ravistettava

Kirjoitettu 30.11.13
Esseen kirjoittaja: Tiia Lehtinen
Kirjapisteet:
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Miksi toisinajatteleminen on tärkeämpää kuin koskaan, miksi se on niin vaikeaa ja mitä asialle voi tehdä?”

Maailma muuttuu jatkuvasti. Se on tehnyt sitä aikojen alusta saakka, mutta nykyään nopean tiedonvälityksen ansiosta myös tiedostamme sen entistä paremmin. Ympärillämme tapahtuu jatkuvasti asioita, jotka eivät ennen olleet edes ajateltavissa.

Rytmi kiihtyy. Uutislähetyksen ala- ja ylälaidat ovat täynnä informaatiota pörssikursseista ja urheilutuloksista insertin kertoessa omaa tarinaansa ja muodin sykli on enää muutamia kuukausia. Jopa hajuvedet on muutettu vastaamaan nykyihmisen kiireistä rytmiä – syvimmät, hitaasti avautuvat sydäntuoksut on jätetty pois jotta ihminen voi tehdä ostopäätöksensä mahdollisimman nopeasti ensisuihkauksesta.

Elämme maailmassa, jossa nopeus on itseisarvo. Nopeus vaikuttaa kaikkeen, ja kaiken tulee olla nopeampaa. Nopeudella säästämme aikaa kiireisessä elämässämme. Napsutamme hississä hermostuneena ovien sulkemista nopeuttavaa nappia ja tehostamme ajankäyttöämme opiskelemalla lenkkeillessämme. Luin vasta artikkelin saksalaisomisteisesta Billa –ketjusta, jossa banaanit myydään valmiiksi kuorittuina. VALMIIKSI KUORITTUINA? Tarvitseeko sanoa enempää?

Meidän tulee olla koko ajan askeleen edellä itseämme – muuten olemme myöhässä. Tämän hetken tietomme on vanhaa, eikä meillä ei ole aikaa päivittää sitä. Hämmennymme. Meiltä vaaditaan jatkuvaa tekemistä, oppimista, tulosta ja kiireisyyttä ollaksemme tätä päivää. Jatkuvan hopun lisäksi valintojen määrä kasvaa. Tarjonta ympärillämme lisääntyy ja elämäämme tulee päivittäin lisää valintoja. Valitsemme purkkaa, kaurakeksejä, ammattia tai vaatteita enemmän kuin koskaan ennen suuremmasta tarjonnasta kuin koskaan ennen.

Maailman monimutkaistuessa ja monipuolistuessa meillä on tarve yksinkertaistaa. Roolitamme ihmiset hyviin ja pahoihin, ja lisäämme tapahtumiin kontrastia, kunnes niissä on enää kaksi väriä – musta ja valkoinen. Sillä epävarmuus on inhottavaa. Se ahdistaa, sekoittaa, saa aikaan kiireen tuntua. Se tekee elämästä kurjaa arvailua, suunnittelusta hankalampaa ja saa kaiken tuntumaan turvattomalta.

”Käytännöllisin tapa kuvitella tulevaisuutta on kyseenalaistaa odotettavissa oleva — 2000 vuotta sitten me ”tiesimme”, että maailma luotiin viikossa. 1000 vuotta sitten me tiesimme, että aurinko kiersi maata. 500 vuotta sitten me tiesimme, että maapallo on litteä. Mitä me ”tiedämme” tänään?”

Tom Kelleyn sanoin ”nopeassa muutoksessa on hyvä muistaa dinosaurusten opetus. Ne eivät kadonneet, koska jostain löytyi vahvempi kilpailija. Ne katosivat, koska ne eivät kyenneet sopeutumaan ympäristön muutoksiin. Mikä tahansa organisaatio, joka muuttuu hitaammin kuin ympäristö, on matkalla dinosaurukseksi.”

Ravistaminen ei ole vain tekniikoita. Se on ennen kaikkea ajatus tekniikoiden takana – tapa suhtautua elämään. Se on enemmän näkemistä ja oman rajoittuneisuuden ymmärtämistä, ja sitä kautta oman muutoksen mahdollistamista. Muista siis:

  1. Ajankäyttö – Meidän on opittava ravistamaan ajankäyttöämme sekä tapaamme suhtautua aikaan
  2. Tapa ajatella – meidän on ravistettava tapaamme ajatella ja hyväksyttävä ajatteleminen taitona
  3. Vertailemisen pakko – jos haluamme tehdä asioita eri tavalla kuin muut, meidän on ravistettava itsemme irti vertailemisen pakosta
  4. Epävarmuuden pelko – meidän on ravistettava pakonomaista haluamme välttää epävarmuutta ja hyväksyttävä se osaksi elämäämme. Epävarmuutta kohdatessa ja uutta oppiessa voi hoksata jotain kuten eräs ihana pinkku tiimikaverin saatua hänet epäröinnin jälkeen kokeilemaan jotain hänelle uutta asiaa ”tuntuu samalta kuin tänään laitoin kahviin ekan kerran maitoa – uusi näkökulma” .
  5. Yksi totuus – meidän on ravistettava itsemme irti yhden totuuden maailmasta, koska sellaista maailmaa ei ole olemassakaan.
  6. Monimutkaisuus – meidän on ravistettava itsemme eroon monimutkaisuuden houkutuksesta, sillä kaikki rakastavat yksinkertaista
  7. Hyödyllisyys – meidän on ravistettava mielemme eroon hyödyllisyyden ja hyödyttömyyden käsitteistä, koska me emme etukäteen tiedä, mikä on mitäkin
  8. Epäonnistuminen – meidän on ravistettava itsemme eroon epäonnistumisen pelosta, sillä mitään suurta ei synny ilman riskiä
  9. Turhantärkeys – jos ja kun me epäonnistumme, meidän on ravistettava minäkuvaamme ja opittava nauramaan itsellemme
  10. Itsetunto – jotta kaikki tämä on mahdollista, meidän on ravistettava maailmamme sellaiseksi, että se tukee itsetuntomme kehittymistä

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!