Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ravistettava, Omskakas – Toisinajattelijan käsikirja

Kirjoitettu 14.03.16
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ravistettava, Omskakas - Toisinajattelijan käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen & Katja Lindroos
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Saku Tuomisen ja Katja Lindroosin kirja Ravistettava, Omskakas- Toisinajattelijan käsikirja, on kirja jonka olen jo pitkään halunnut lukea, mutta en ollut saanut sitä käsiini. Kirja tuntui olevan aina jollakin lainassa. Odotus kuitenkin tuotti tulosta ja sain kun sainkin sen luettavakseni. Kirja kertoo uudenlaisesta tavasta lähestyä luovuutta, ajankäyttöä, uuden luomista sekä toisinajattelua. Toisinajattelulla tarkoitetaan kirjassa eräänlaista ”innostunutta ihmettelemistä”, jossa siirrytään ”miksi tämänkin pitää olla näin” valituksesta ”entä jos tämä olisikin näin” asenteeseen.

 

”Elämme maailmassa, jossa nopeasta on tullut normaalia ja normaalista hidasta.”

”Nopeus tuo mukanaan yhden suuren ongelman. Samalla kun haluamme nopeuttaa kaikkea, emme malta olla nopeuttamatta vaatimustamme myös ajattelemiseen. Kiire tekee meistä vähemmän luovia.”

 

Elämme maailmassa jossa ihmiset haluavat aina saada kaiken heti ja nyt. On kyse sitten tiedonhankinnasta, omien pärstöjensä laittamisesta julkiseen kiertoon sosiaaliseen mediaan tai se, että oletamme, että ihmiset ovat aina tavoitettavissa puhelimella.

Kiire on maailmassamme hyve ja tekemättä oleminen pahe. Emme malta pysähtyä ajattelemaan ja pohtimaan asioita mitä teemme. Jos ihminen näyttää ulospäin siltä, että hän ei tee mitään, hän saa laiskan työntekijän tittelin. Ja juuri kiireessä olemme vähemmän luovia. Kiire ei johda mihinkään uuteen ideaan. Kiire tekee meistä käveleviä ihmisraunioita. Meidän pitäisi opetella irtautumaan kiireestä ja keskittyä asioihin kerrallaan. Olemmeko muka tehokkaita kun yritämme tehdä miljoonaa asiaa samaan aikaan tai se, että meidät keskeytetään vähän väliä kun työskentelemme? Emme mielestäni, me ahdistumme.

Kuten kirjassakin puhutaan, että nykyään ihmisten tavoittaminen on entistä hauskempaa ja helpompaa. Erilaiset välineet voisivat vapauttaa meille merkittävästi ylimääräistä aikaa, mutta niiden helppous onkin alkanut kääntyä itseään vastaan. Monien päivät täyttyvät kymmenistä viesteistä, puheluista ja sähköposteista, joihin kaikkiin meidän oletetaan vastaavan välittömästi. Elämme infotulvan maailmassa, jossa tietoa on saatavilla jopa mielestäni liian nopeastikin. Näin ollen infotulva ja uupumus ruokkivat toinen toisiaan. Ehkä sähköpostitkin voisi lukea loppupäivästä, jotta ne eivät ohita kyseiselle päivälle ollutta agendaa? Näin itse ainakin aion toimia. Olenkin alkanut välttelemään aina tavoitettavissa olemista. Pyrin olemaan esimerkiksi puhelimetta kotona koko illan. Olen kokenut sen erittäin toimivaksi testiksi. Tuntuu, että mieleni pysyy virkeämpänä kun en koko ajan seuraa kaikkia sosiaalisen median kanavia, tai vastaa heti jokaiseen minulle tulevaan viestiin.

 

”Kyseenalaistaminen on meille vaikeaa. Meidän on vaikea ajatella sitä mahdollisuutta, että yhtä oikeaa vastausta ei olekaan, vaikka epävarmassa, nopeasti muuttuvassa maailmassa kyseenalaistaminen, hyvien kysymysten kysyminen on usein tärkeämpää kuin ulkoa opittujen ”oikeiden” vastausten löytäminen.”

”Yhtä tärkeää kuin se, mitä sinulla jo on, on se, mistä onnistut pääsemään eroon.”

 

Haluan tähän jakaa kirjasta löytyvän ravistamisfilosofian, jolla voi oppia ravistamaan mieltämme ja ajattelutapaamme. Näillä pyritään aloittamaan prosessi mielessämme, joka automaattisesti ravistaa aivojamme joka päivä. Tässä siis kymmenen kokonaisuutta, joihin heitän hieman mukaan omiakin ajatuksia:

  1. Ajankäyttö – Meidän on opittava ravistamaan sekä ajankäyttöämme että tapaamme suhtautua aikaan. Parhaat ideat syntyvät yleensä silloin, kun niitä ei yritä keksiä. Missä tahansa kunhan mielemme on levossa ja me emme ajattele ongelmaamme. ”Älykkyyden ydin näyttäisi olevan sen tietäminen milloin on ajateltava ja toimittava nopeasti ja milloin ajateltava ja toimittava hitaasti.” – Robert Sternberg
  2. Tapa ajatella – Meidän on ravistettava tapaamme ajatella ja hyväksyttävä ajatteleminen taitona. Olen aina arvostanut taitoa kyseenalaistaa oikealla hetkellä. Ja mielestäni ikinä ei voi kysyä miksi kysymystä liikaa.
  3. Vertailemisen pakko – Jos me haluamme tehdä asioita eri tavalla kuin muut, meidän on ravistettava itsemme irti vertailemisen pakosta. Emme voi tehdä kuten kaikki muutkin ja odottaa, että lopputulos olisi erilainen. Mielestäni loistava kiteytys, sillä meidän täytyisi yrittää tehdä asiat aivan eri tavalla kuin muut, silloin voimme löytää jotain aivan erilaista. Tätä ajattelua toteutamme Bisnerassa mielestäni hyvin ja olemme aina toteuttaneetkin. Emme halua olla kuin muut!
  4. Epävarmuuden pelko – Meidän on ravistettava pakonomaista haluamme välttää epävarmuutta ja hyväksyttävä se pysyväksi osaksi elämäämme. Kuten kirjassa kerrotaan, että poikkeuksellisen luovat ihmiset ovat sietäneet epävarmuutta poikkeuksellisen pitkään, paljon pidempään kuin useimmat muut. Epävarmuuden sietäminen tarkoittaa syvään juurtuneiden uskomusten kyseenalaistamista, eli tyhmien kysymysten esittämistä. Siinä missä muut ovat päättäneet oikean toimintatavan hetkessä, ravistaja on uskaltautunut jättäytyä epävarmuuden tunteeseen.
  5. Yksi totuus – Meidän on ravistettava itsemme irti yhden totuuden maailmasta, koska sellaista maailmaa ei ole olemassakaan. Se, että jokin on kyetty osoittamaan tieteellisesti, ei tarkoita sitä, että se automaattisesti olisi totta. Monesti myyntipuheessa tai väittelytilanteessa käytetään ”tutkimustuloksia” vahvistuksena sanomallemme. Historia osoittaa että monet niistä ovat olleetkin väärässä. Esimerkkinä kaksi asiaa joita ei tarvitse enempää selitellä: Asbesti ja tupakka.
  6. Monimutkaisuus – Meidän on ravistettava itsemme eroon monimutkaisuuden houkutuksesta, sillä kaikki rakastavat yksinkertaista. Yksinkertaisen ja oivaltavan idean löytäminen vaatii paljon aikaa, tietoa, taitoa ja rohkeutta. Monimutkainen on houkuttelevaa, koska siihen ei tarvitse keskittyä. Kiteytettynä uusi K.I.S.S ajattelumalli = Keep It Simple but Smart.
  7. Hyödyllisyys – Meidän on ravistettava itsemme eroon hyödyllisen ja hyödyttömän käsitteistä, koska me emme etukäteen tiedä, mikä on mitäkin.
  8. Epäonnistuminen – Meidän on ravistettava itsemme eroon epäonnistumisen pelosta, sillä mitään suurta ei synny ilman riskiä.
  9. Turhantärkeys – Jos ja kun me epäonnistumme, meidän on ravistettava minäkuvaamme ja opittava nauramaan itsellemme. Virheitä tulemme tekemään väistämättä, sille ei voi mitään se täytyy vain ottaa vastaan! ”That`s life!” – Frank Sinatra
  10. Itsetunto – Jotta kaikki tämä on mahdollista, meidän on ravistettava maailmaamme sellaiseksi, että se tukee itsetuntomme kehittymistä.

Tässä siis kovimmat iskut joita kirjasta sain. Pidin valtavasti lukea tätä kirjaa, sillä siinä tuntui olevan koko ajan joka sivulla kovaa settiä. Lopetan reflektioni kirjasta löytyvään Alex Boguskyn lainaukseen maailman menosta ja sen tuomasta ahdistuksesta, joka iski ainakin minuun, tiimini ”pappaan”.

”En välitä vaikken pysykään kärryillä kaikesta. Se on joka tapauksessa mahdotonta yhdelle ihmiselle. Joten miksi stressata?” – Alex Bukovsky

 

Jake Vitikainen

Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!