Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

RAVISTETTAVA_OMSKAKAS

Kirjoitettu 24.11.13
Esseen kirjoittaja: Jugi
Kirjapisteet: 2
Kirja: RAVISTETTAVA_OMSKAKAS
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen & Katja Lindroos
Kategoriat: 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Saku Tuomisen ja Katja Lindroosin kirja RAVISTETTAVA – OMSKAKAS osuu hyvin nykyajan ytimeen. Meidän ajankäyttömme, maailma ja toimintatapamme ovat jatkuvassa muutoksessa johon on koitettava sopeutua parhaansa mukaan. Yksi kirjassa esiin nousseista aiheista oli illuusio jatkuvasta kiireestä. Onko ihmisellä oikeasti kiire ja mihin on kiire. Voin sanoa, että itsellänikin puskee dead-linet päälle, mutta onko se oikeasti kiirettä. Jos tulee tunne, että ei kerkeä on syynä pikemminkin oman ajankäytön hallinnan heikkous. Voin ainakin omalta osalta ainoastaan ja vain katsoa peiliin jos en ole jotain asiaa kerennyt tekemään.

 

Ravistettava kirja haluaa saada ihmisessä toisinajattelijan piirteet esiin. Heti voi tulla mieleen, että pitääkö tässä olla väkisin muuta mieltä, mutta ei. Toisinajattelijoita on kahdenlaisia ja itse haluan olla näistä esimerkeistä jälkimmäinen. Ensimmäinen toisinajattelija on vain periaatteestaan aina vallitsevaa mielipidettä vastaan. Ehkä jossain tapauksissa toimivaa, mutta pidemmän päälle ei vie ketään eteenpäin. Toisen esimerkin toisinajattelija miettii asioita kantilta “mitäpä jos..”. Mitä jos emme istuisikaan treenien check-in kierroksella paikoillamme vaan pelaisimme samalla tuolileikkiä? Tämän asian toteutan seuraavan kerran, kun olen treenien vetovastuussa.

 

Kirja haastaa ajattelemaan ja on hyvä siinä. Luin netistä oivan esimerkin, joka suorastaan ravisteli yleisiä toimintatapoja. Eräs pelifirma julkaisi pelin, jossa pelaajan tarkoituksena oli rakentaa menestyvä pelinkehitysfirma aloittaen 80-luvulta ja päätyen aina nykyaikaan saakka. Pelifirma pelifirman pelin sisällä on jo ajatuksena hauska, mutta mikä asia teki tästä tempusta ravistettavan oli seuraava. Kyseinen pelifirma latasi samana hetkenä pelin julkaisun kanssa muutamille suosituimmille torrent-sivustoille crackatun version omasta pelistään. Peli oli muuten sama, kuin aito maksullinen, mutta sitä pelatessaan pelaaja tulisi kohtaamaan näpäyttävän yllätyksen. Piraattiversion koodiin oli lisätty toiminto, että pelaajan pelifirma ajautuu joka kerta konkurssiin tietyn ajan jälkeen, koska pelin sisällä laittomat lataajat syövät yrityksen tuottoja. Tästä seurasi ironisia tilanteita, kun alunperin pelin laittomasti ladanneet ihmiset valittivat erinäisillä foorumeilla kuinka heidän kova työnsä pelissä valuu hukkaan, kun piraatit iskee. Eteneminen on mahdotonta ja kyselyjä tilanteen korjaamiseksi jos joillakin vippaskonsteilla yritettiin etsiä. Miksei mieleen tullut ostaa kuitenkaan alkuperäistä peliä, joka maksoi 7 dollaria? Tämä on mielestäni erinomaista kekseliäisyyttä kyseiseltä pelifirmalta ja hyvä näpäytys kaikille laittomille lataajille.

 

Omia mielen sopukoita jouduin ravistelemaan tosissaan, kun me järjestettiin Wimman 24h. Kirjassa oli hyvä esimerkki ihmisen mielikuvituksen rajallisuudesta tilanteissa, kun olemassa olevasta jutusta pitää pelkän muistikuvien avulla luoda jotain uutta. Olin jonkun aikaa jumissa, kun yritin löytää ratkaisuja sisustuksen ja varsinkin nyrkkeilykehän toteutuksen suhteen. Tiimiläisiltä tuli painetta, kun he eivät uskoneet homman ratkeavan hyvällä tapaa. Jyväskylästä ei ratkaisua löytynyt vaikka keskusteluja ja selvittelyjä käytiinkin suuntaan jos toiseen. Oli mentävä kotopuoleen ja mietittävä asiaa isän kanssa.

Tiimiakatemian lava ja lattia aiheutti haasteita, kun käytännössä helpoin ja kestävin toteutustapa, asioiden kiinni pulttaaminen, oli poissa pelistä. En tiedä miten pystyisin kehittymään tiimiläisten kanssa samalle tasolle, johon päästiin kotona ideoidessa ja ratkaisua miettiessä. Koko ajan oli fiilis, että mennään eteenpäin ja kohta keksitään toimiva ratkaisu kehää varten. Liian harvoin tällainen fiilis on Innomon kanssa työskennellessä. Niinkuin kirjakin varoitti mielestäni Innomossa nähdään liikaa ongelmia ja ollaan vaan eri mieltä eikä keskitytä toisinajattelun mitä jos – logiikkaan. Ainoa keino, jolla kehänpystytys haasteetkin sai ratkaistua oli miettiä keinoja, mitä jos tolpat tehtäisiinkin näin tai mitä jos niiden kiinnitystapa olisikin tuo.

 

 

Kirja ja 24h prokkis antoi kuitenkin edellytyksiä olla parempi varsinkin synnytyksissä. Innomolla on tulossa joulukuussa ehkä useampikin haaste synnytyksen muodossa ja yritän ravistella näissä koko tiimiä parempiin tuloksiin.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!