Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Reflektio 4.0 Ilkka Halava, Digitaalinen jalanjälki

Kirjoitettu 28.10.19
Esseen kirjoittaja: Petra Palmu
Kirjapisteet: 3
Kirja: 4.0, Digitaalinen jalanjälki
Kirjan kirjoittaja: Antti Isokangas, Riku Vassinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 6. Markkinointi, 6.7. Sosiaalinen media ja markkinointi, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ilkka Halava oli puhumassa Tiimiakatemialla 4.0. Yhdistän puheen ja Antti Isokankaan ja Riku Vassisen kirjoittaman kirjan ”Digitaalinen jalanjälki”. Teos selittää mistä markkinoinnissa Internet-ajalla on kysymys. Mielestäni kirjan sisältämä tieto oli hieman vanhentunutta mutta kuitenkin sieltä löytyi ihan hyviä oppeja. Kuitenkin Halavan puheessa oli niin paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa, että tästä koen oppineeni paljon enemmän. Hauska nähdä miten tieto ja tekniikka on kehittynyt.

 

”Halava on tulevaisuustutkija, yritysvalmentaja ja Prime Fontier Oy:n ja Future Works Oy:n toimitusjohtaja. Hän on yksi Suomen suosituimmista puhujista ja neuvonantajista, jolla on ollut yhteistyötä yli 300 eri organisaation kanssa. Sosiokulttuurisen muutoksen eturivin osaajana Ilkka on ollut mukana lukuisissa yksityisen ja julkisen sektorin kehityshankkeissa suomalaisten ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa jo yli 25 vuoden ajan.”

Halava kertoi, että seuraavat 20 vuotta ovat jännittäviä vuosia ja ihmiskuntaan tulee suuria muutoksia. Nykyään markkinoilla tulee paljon hukkaa ja hävikkiä. Se on ympäristölle todella kuormittavaa. Toivottavasti tulevaisuudessa mahdollisimman nopeasti yritykset siirtyvät suunnittelemaan liiketoimintaansa paremmin. Hyvin suunniteltu liiketoiminta vähentää hävikkiä, joten on järkevää suunnitella tuotteiden valmistus etukäteen.

Olemme menneet koko ajan siihen suuntaan, että ihmiset tekevät ekologisempia päätöksiä elämässään. Uskon ja toivon, että uusien sukupolvien ”normaali” olisi se ekologisempi kulutus ja sitä ajatusta viljeltäisiin kaikkialla kuten esimerkiksi myös liiketoiminnassa ja sen suunnittelussa. Tulevaisuudessa on paljon parempia järjestelmiä, joissa asiat hoidetaan paremmalla tavalla. Halava käytti tässä esimerkkinä autoista. Nykyään on ihmisillä käytössä ihan hirveästi autoja. Jos saamme tilalle jotain muita kulkuvälineitä, että autoja ei tarvita enää niin paljon niin jää yli tilaa, jota voidaan käyttää johonkin muuhun. Esimerkiksi parkkihallien tilalle voidaan keksiä jotai uutta. Näin meidän ei tarvitse rakentaa koko ajan uutta tai kaataa niin paljon metsää uusien rakennusten alta.

Elämme tällä hetkellä mielenkiintoisia aikoja sillä me olemme todistamassa niitä vuosia, jolloin uusia mahdollisuuksia tapahtuu. Esimerkiksi ruokateollisuus on koko ajan muuttumassa. Halava myös nosti esille ihmisten yleissivistyksen. Hänen puheessaan oli paljon sellaisia asioita joista tiesin, mutta samalla siellä oli sellaisia juttuja joista en ole kuullut ollenkaan tai tajunnut että nämä asiat jo koskettavat meitä nykyajan yhteiskunnassa. En tiennyt kaikista teknologien mahdollisuuksista, jotka ovat kehittyneet todella hienoiksi ja joiden avulla tulevaisuus muuttuu paljon. Halava nosti kysymyksen ilmaan: ”Mitä on tämän ajan yleissivistys?”

Asiat, mistä Ilkka puhui pitää olla kaikkien yleissivistyksessä eikä se kuka tippui viimeksi BB:stä tai mitä muita televisiohjelmia telkkarissa pyörii. Ilmastoasioista puhutaan yhä enemmän mikä on huippu juttu, mutta moni Halavan esiin nostavista aiheista ei kovin monien huulilta kuulu. En tiedä johtuuko se vain tiedon puutteesta mutta näistä asioista pitää puhua enemmän esimerkiksi kouluissa juuri vaikka liiketoiminnan tunneilla niin että nämä ovat tosiasioita eikä vain joskus tulevia asioita. Ainakin yrittäjien on hyvä pitää nämä asiat mielessä sillä ne vaikuttavat paljonkin liiketoimintaan tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa käyttöön otetaan uusia valuuttoja kuten kryptovaluutta. Monet maat ovat siirtymässä siihen tulevaisuudessa.

Ihmisillä on käsitys siitä, että robotiikka on jossakin määrin huono asia. Itse ainakin nostan käden pystyyn sillä olen ajatellut karkeasti, että robotit vievät meidän työt tulevaisuudessa. Näinhän asia ei oikeasti ole. Ajatuksena koneet tekevät koneen työt ja ihmiset tekevät ihmisten työt on oikea ajatus jonka jokainen tulisi takoa päähänsä. Robotiikkaa käytetään tällä hetkellä esimerkiksi automaatiossa. Tämä on iso etu yrityksille, sillä robotti jaksaa tehdä töitä vuorokauden ympäri tehokkaasti ja väsymättä. Ihmiset eivät ole tässä suhteessa niin tehokkaita. Tällä hetkellä ihmiset vievät koneen työt ja seuraavana 20 vuoden aikana robotit tuovat meille lisää työpaikkoja. Koneet eivät tee virheitä verrattuna ihmisiin ja esimerkiksi kirurgien työt vähenevät huomattavasti sillä olemme menossa kovaa vauhtia siihen, että robotit alkavat hoitamaan leikkauksia. Tällainen tarkkuutta ja virheetöntä työtä vaativa työ sopii roboteille, mutta esimerkiksi sairaanhoitajien työtä robotit eivät voi tehdä sillä siihen tarvitaan ihmisen välitystä ja ihmiskontaktia.

Tulevaisuus on mielenkiintoinen ja oikeastaan lohduttavaa myös kuulla et asioille tehdään jotain. Paljon olisi aiheesti vielä asiaa sillä puhe sisälsi paljon erilaista mielenkiintoista faktaa. Puhe sai aikaan paljon uusia ajatuksia ja mielenkiinnolla haluan ottaa selvää lisää tästä aiheesta sillä se koskettaa minua ja meitä muita. Kiitos Ilkka Halavalle viisaista sanoista!

Jokainen jättää omaa digitaalista jalanjälkeään huomaamattaan lukuisiin erilaisiin järjestelmiin. Digitaalinen jalanjäljen jättäminen tuo asiakkaalle lisäarvoa ja yritykselle tärkeää tietoa asiakkaasta. Digitaalisen tiedon hyödyntäminen mahdollistaa yrityksille tuottaa nykyistä parempia tuotteita ja palveluita sekä hyödyntää tietoa markkinoinnissa. Datan analysointi tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Jokainen voi myös itse vaikuttaa yksilötasolla omaan digitaaliseen jalanjälkeensä. Esimerkiksi Facebook, Instagram ja Linkedin ovat sosiaalisen median palveluita joita osaa käytän päivittäin. Me kaikki jätämme jälkiä verkkoon. Jokainen tykkäys, kommentti tai kuva jonka lataan esimerkiksi instagramiin jättää jäljen. Kun kaikki jäljet kerätään yhteen meistä muodostuu digitaalinen jalanjälki.

 

 

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!