Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rework

Kirjoitettu 12.12.17
Esseen kirjoittaja: Petri Vainio-Pekka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rework
Kirjan kirjoittaja: Jason Fried & David Hansson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uuden yrityksen perustaminen saattaa olla monelle todella jännittävä asia ja tämä voi jäädä monelle vain haaveksi turhien pelkojen takia. Kirja antaa hyviä vinkkejä siihen, kuinka asiaa kannattaa lähestyä ja mitä kannattaa tehdä missäkin järjestyksessä. Kirjassa käydään hyvin läpi asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, kun yritystä alkaa perustamaan.

 

Älä lopeta päivätyötäsi

 

Niin, oikeastaan tämä lause kolahti itseeni heti alkuun. Päivätyötä ei kannata lopettaa heti, sen takia, että perustaa yrityksen. Kirjassa kehotettiin ihmisiä jatkamaan töissä, mutta uhraamaan sitten kotona esimerkiksi ajastaan pari tuntia keksimälleen tuotteelle ja tämän kehitykseen. On siis tärkeää, että on jotain muutakin tekemistä, kuin painia uuden tuotteen tai idean kanssa. Kuten on myös fakta, että jokainen yritys vaatii investointeja ja tämänkin takia on tärkeää, että uudella yrittäjällä on hieman sukan varressa ylimääräistä, jos yritys imaiseekin vähän enemmän, kuin on aluksi ajatellut. Kirjan mukaan yrittäjyys kuitenkin vaatii paljon vähemmän aikaa ja resursseja, jos aloittaa pienestä.

 

Kakkuteoria

 

Tärkeintä on aloittaa pohjasta. Yrityksen pohja kannattaa miettiä tarkoin ja rakentaa se kunnolla. Tähän sopii hyvin kakkuteoria, mikä ollaan monesti käytiin treeneissä läpi ja minkä itse opin porhossa. Silloin, kun minä ja Jake oltiin tiimiliidereitä ensimmäisenä vuotena, niin hyödynsimme tätä ajatusta. Pohjan on oltava vahva, jotta koko kakku pysyy pystyssä. Jos pohja on huono ja epävakaa, on myös todennäköistä, että koko kakku kaatuu. Tästä syystä me keskityimme Jaken kanssa todella paljon siihen, että saadaan Bisnerassa meidän pohja kuntoon. Ja en tiedä johtuuko siitä vai jostain muusta, mutta ilmeisesti pohjamme on ihan hyvä, koska kaikki ollaan vielä kasassa, ja Bisnera jatkuu valmistumisen jälkeenkin!

 

Mielestäni onnistuimme tässä ihan hyvin ja nyt tuskastelemme sitten, kun meillä ei välttämättä runko olekaan niin hyvässä kunnossa. Sellaiset pienet asiat, jotka on jätetty hoitamatta, on kasaantunut vähän isommiksi pikkuhiljaa. Tämän takia yrityksen ostaminen on tällä hetkellä vain haaveissa, koska siihen täytyy asennoitua kunnolla ja varauksella, että DD vaiheessa voi löytyä ihan mitä vain.. Toivon toki, että näin ei käy, mutta pessimisti ei pety.

 

Ole ylpeä itsestäsi ja tuotteestasi

 

Tämä on ainut keino saada oikeasti yritys pyörimään hyvin. Sinun täytyy uskoa niin itseesi ja tuotteeseesi. Jokainen yrittäjä on varmasti kohdannut ja tulee kohtaamaan lukuisia epäonnistumisia ja hankaluuksia. Näistä on vain tärkeä päästä yli ja säilyttää usko molempiin. Kirjan mukaan yrityksen tulee olla kuin parisuhde. Se vaatii sitoutumista ja uhrauksia, mutta palkitsee jos toimii oikein. Yrittäjänä tulee varustautua siihen, että alussa päivät saattavat venähtää ja oikeastaan läpi yrittäjän uran lomat jäävät mahdollisesti vähiin ja työpäivät on usein 10 tuntisia ennemmin, kuin 8. Yrittäjyys ei toki sovi kaikille, ja jos epäilyttää onko valmis siihen, niin kannattaa tosiaan aloittaa pienestä. Tällöin ei kannatakaan ottaa heti tavoitteeksi miljoonaa myytyä tuotetta, vaan aloittaa pikkuhiljaa.

 

Kun runko ja tuote on mietitty hyvin loppuun, kannattaa aloittaa saman tien. Yrittäjän kannattaa heti tarttua tuumasta toimeen ja mennä kaupustelemaan tuotettaan. Liikaa pohtiminen tuo vain lisää stressiä ja usein asiakkaiden kokemukset tuotteesta ovat parhaita tuotteen kehityksen kannalta. Myyntiä aloittaessa voi antaa esimerkiksi törkeänä lupauksena takuun, jos tuote ei täytäkään asiakkaan tarpeita. Tällöin, jos näin käy monella, kannattaa pohtia, että voisiko tuotetta jotenkin kehittää, jotta se alkaisi täyttämään kaikki asiakkaan odotukset. Parhaiten toimii sellainen tuote, jota ihminen ei välttämättä ole edes ajatellut tarvitsevansa. Ja varsinkin silloin, jos tämä tuote positiivisesti yllättää asiakkaan.

 

Kopiointi

 

Jos tuotteesi toimii, todennäköisesti useat eri toimijat yrittävät ottaa mallia tai kopioida tuotteen. Tämä on aivan fakta ja kilpailija ei välttämättä ole edes samasta maasta ja tottakai tämä liittyy myös alaan ja tuotteeseen. Kaikkea ei voida kopioida suoraa ja myös patentit suojaavat jotain asioita. Mutta se on varma, että jos pärjäät kilpailussa, niin sinua tullaan kopioimaan ja tähän kannattaa henkisesti varautua, eikä siitä kannata pahastua. Enemmän tämä kannattaa ottaa kunnioituksena ja itsetunnon kohottamisessa, kunhan kopiointi ei mene siihen pisteeseen, että joutuu oikeuteen asti mennä asian kanssa.

 

Kaikkea ei kuitenkaan voida kopioida ja kirjassa käytiinkin läpi Zappos kenkäkauppa, jossa oltiin todella tarkkoja asiakaspalvelun kanssa. Tätä on muiden vaikea kopioida suoraan ja tämä vaatiikin töitä, että tämä toimii. Rekry on todella tärkeä osa monen yrityksen perustamista ja laajentamista ja itse haluaisin tähän kokemusta ja oppia. Minua harmittaa se, että akatemian aikana en tätä saanut, mutta toivottavasti tulevaisuudessa saan oikeasti haastatella ihmisiä ja tätä kautta saada kokemusta siitä, että millaisia asioita itse arvostan työntekijässä. Kirjan yksi oppi oli, että kannattaa aluksi kunnolla selvittää, mitä työ vaatii. Näin ollen on helpompi sitten löytää siihen oikea henkilö ja tiedät taatusti, milloin työ on tehty tässä tehtävässä hyvin.

 

Pettymys

 

Kirjassa mainittiin, että yleensä ihmiset odottavat tuotteelta liikoja, mutta sitten nopeasti myös pettyvät, kun tätä ei kaikkia odotuksia täytäkään. Kirjassa kehotettiinkin keksimään sellainen tuote, joka on helppo käyttää ja nopeasti opittava. On tärkeää myös muistaa, että tärkeintä on, että tuote herättää asiakkaassa paljon tunteita ja että tunteet olisivat positiivisia. Näin ollen yrittäjä saa paljon hyvää markkinointia puskaradion ja nykyisin myös sosiaalisen median kautta. Kun tuote on uniikki, niin myös asiakkaat tulevat takaisin. Tällöin tuotteesta voi kertoa myös kaikki olennaiset tiedot ilman pelkoa siitä, että kopioijat iskevät heti kotiin päästyään kiinni. Kirjassa kehotettiin myös tekemään opastus videoita ja kursseja, jos tuote on monimutkaisempi käyttää. Nämä nostavat suosiotaan koko ajan enemmän ja youtube esimerkiksi on monelle ensimmäinen paikka, josta neuvoa etsitään. Nykyisin on paljon myös vloggaajia, jotka mielellään kertovat tuotteestasi, jos saavat siitä hyvästä jotain etuja. Heitä kannattaa hyödyntää varsinkin aluksi, koska heillä on valmis katsojaunta.

 

Kirjan tärkeimpiä oppeja oli myös se, että ylimääräiset työtunnit eivät aina ole se juttu. Ylimääräisiä työtunteja ei välttämättä kannata haalia, vaan enemmän hyvin käytettyjä työtunteja. Käytä se aika, jolloin olet töissä tehokkaasti, niin säästät itseäsi sitten tulevaisuutta varten. On tärkeää muistaa tehdä myös jotain muuta, kuin töitä. On tärkeää päästää välillä irti työasioista ja rentoutua kunnolla. Nukkuminen on myös tärkeä osa elämää ja kunnon yönunia ei kannata unohtaa. Näin ollen päivästä tulee tehokkaampi ja saa enemmän irti itsestään.

 

Petri Vainio-Pekka

Osuuskunta Bisnera

 

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!