Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rework

Kirjoitettu 23.05.13
Esseen kirjoittaja: Janina Lindroos
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rework
Kirjan kirjoittaja: Jason Fried
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjan alussa on mielenkiintoinen huomio.

”Learning from mistakes is overrated.”

MITÄH?! Eikö Tiimiakatemilla juuri toitoteta sitä, kuinka sinun on pakko tehdä virheitä, pakko hyväksyä se, pakko nousta, pakko jatkaa eteenpäin? Ja sitten Jason Fried kirjoittaa kirjassaan, kuinka se on yliarvostettua.

Maailmani on murtunut.

Lisäksi kirjassa kysytään, kuinka niistä virheistä sitten opitaan? Se on toki totta, että osaa olla tekemättä samaa uudestaan, muttei siitä opi, kuinka pitäisi toimia jatkossa.

Tähän auttaa vain kokeilu.

Ja se on se mitä Tiimiakatemialla tehdään. Olemme omassa tiimissämme kokeilleet vaikka mitä ja menneet todella perse edellä puuhun. Bioadapterit, jotka olivat miljoonabisneksen alku toimistomme pöydällä? Paintball-halli, jolle emme saaneet tilaa mistään? Pelikahvila, jonka perustamiseen emme saaneet lupaa? Virikettä vanhuksille – projekti, joka tyssäsi siihen ettei ansaintamallia löytynyt?

Tärkeää on olla avoin virheidensä kanssa. Silloin kun et itse tiedä miten sinun tulisi toimia seuraavalla kerralla, saattaa tiimissä tai Tiimiakatemialla olla joku toinen joka tietää. Taidan sittenkin olla virheiden tekemisten kannalla…

Puhuimme paljon kehityskeskustelussamme siitä kuinka paljon työtä tiimiläiset tekevät. Ja vastaus oli: liian monta tuntia viikossa. Kirja ottaa esille työnarkomaanit, jotka ovat yksinkertaisesti tyhmiä. Minunkin tulee usein tuhlattua aikaa yhteen tehtävään ja tunnen tekeväni niin kovasti töitä, kun menee iltamyöhään kun vielä neppailen Tour de Filmin budjetin kanssa. No ei se niin mene. Jos olisin fiksu, olisi neppaillut ne tunnissa neljän sijaan.

Et ole tehokas kun käytät paljon aikaa, olet tehokas kun teet asiat nopeasti kerralla loppuun. Siinä minulle hyvä ohjenuora. Pitäisikö keksiä joku parempi keino kiinnittää lattiamainoksia kun siihen menee nyt koko päivä? Voisinko ajaa ylinopeutta? Voisinko järkevöittää reittiäni? Kokeile, tee virhe, kysy, kokeile uudestaan.

Kirjassa oli aivan loistava pointti:

” – make something you want to use.”

On tärkeää löytää palo, se into tekemiseen, jonka kautta syntyy loistavia tuloksia. Minulla on palo tehdä Tour de Filmistä onnistunut projekti. Haluan käyttää siihen aikaa, teen sitä huolellisesti, menen pois epämukavuusalueiltani tämän projektin takia. Miksi näin? Olisiko siksi, että minä oikeasti menisin katsomaan kiertävän elokuvateatterin näytöstä pikkupaikkakunnalla (tai miksei vähän isommallakin?). Voi olla.

” What you do is what matters, not what you think or say or plan.”

Luottamus on tärkeää sekä projektiryhmissä että tiimissä. Jos lupaa jotain, se on hoidettava. Meillä on ollut jonkin verran ongelmia tiimissä tämän kanssa ja se murentaa luottoa toisiamme kohtaan.

Lisäksi meillä on paljon hienoja suunnitelmia ja ideoita, mutta viemme ne harvoin loppuun asti. Tässä tullaan taas siihen projektiryhmän muodostamiseen. On hyvä ottaa projektiryhmään kaikenlaisia tekijöitä: innostajia, johtajia, loppuunviejiä. Olen itse persoona, jolta innostus lopahtaa hyvin nopeasti. Siksi minun kanssa samassa projektiryhmässä kannattaa olla ihminen, joka auttaa toteuttamaan ja henkilö, joka pystyy klousaamaan tilanteen.

”Don’t copy.”

Minulla on palo tehdä akatemian aikana jotain erilaista. En halua perustaa taas yhtä kesäkahvilaa, en halua tehdä koko ajan promoja, inventaarioita tai hienoja sissimarkkinoita. Haluan luoda, kehittää ja keksiä jotain uutta, en kopioida vanhaa. Tottakai on hyvä ottaa jo kokeilluista asioista parhaat puolet. Haluan kuitenkin kasvattaa CV:täni sellaisilla jutuilla, että tuleva työnantajani katsoo silmät pyöreinä kun lukee sitä. Ja saan samantien paikan.

Kaiken kaikkiaan tämä pikkuopus oli todella inspiroiva ja sai ajattelamaan työntekoa vähän erilailla! Tuli oikein palava into laittaa kaikki hulluimmatkin ideat käytäntöön.

Vielä kerran: senkus kokeilet!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!