Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rich Dad

Kirjoitettu 02.12.13
Esseen kirjoittaja: Ville-Veikko Karttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rich dad, poor dad
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Robert Kiyosaki, rikas isä, köyhä isä.

Köyhät ja keskiluokka ostavat ensin luksusta, rikkaat vasta viimeiseksi. Rikkaat perustavat ja ostavat yrityksiä, kikkailevat verotuksen kanssa ja loput maksavat rehellisesti veroja. Tässä oli tiivistettynä kirjan varsinainen oppi mielestäni.

Koska opiskelijana eläminen on niin kädestä suuhun meininkiä, ettei ilman opintolainaakaan tahdo elää, olin kauan sivuuttanut ajatukset rahanhallinnasta koska se ei tuntunut relevantilta. Ajattelin, että niihin on hyvä keskittyä sitten kun alkaa oikeasti saamaan palkkaa. Opiskelu on muutenkin niin rankkaa, joten sitä haluaa hieman lieventää käyttämällä kuukaudessa kaiken mitä käteen tulee. Onneksi jo ennen kirjan kuuntelemista, tajusin ettei näin kannata jatkaa.

Graafisesti fasilitoin oman karkean tilanteeni tällä hetkellä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minulla on siinä mielessä hyvät lähtökohdat, etten ole hankkinut itselleni mielestäni mitään auton, talon tai moottoripyörän kaltaista jonka voisin laskea ”rasitteeksi”. En ole nähnyt mahdolliseksi saatikka fiksuksi ylläpitää esimerkiksi sitä autoa opiskeluaikani. Onneksi olin kuitenkin aloittanut vuoden alusta alkaen sijoittamaan vähäisiä varojani tasaisesti, sillä ajattelin, että jos kerran kuussa sijoitan 10% tuloistani  (50 €)  rahastoihin, se ei kaataisi omaa talouttani. Tärkein motiivi minulle oli aloittaessani että opin pikkuhiljaa sijoitusmaailmasta laittamalla sinne rahaa säännöllisesti, sekä luomaan siitä itselleni hyvän rutiinin, joka jatkuu työelämään asti. Lisäksi on ollut palkitsevaa havaita, että salkun arvo on noussut vuoden aikana jo 15%.

Mikäli en olisi aloittanut sijoittamista jo alkuvuodesta, minulle ei olisi päässyt syntymään tuotakaan voittoa, mutta olisin todennäköisesti kuluttanut ne johonkin turhuuteen.

Kirjan kuunneltuani aloin kuitenkin kehittää itselleni lisää tapoja kerätä sijoituspääomaa. Sen sijaan, että olisin hirveästi karsinut kulujani, tein itselleni vanhan kunnon säästöpossun kahvipannusta, johon heitän päivän päätteksi taskunpohjalle keräytyneet kolikkoni. Voi kuulostaa pieneltä, mutta laskeskelin että tuohon kahvipannuuni on kertynyt jo muutamia satoja euroja kesästä, eikä oma elämänlaatuni ole muuttunut miksikään. Tarkoituksenani on jatkaa tätä traditiota, ja aina vuoden lopussa sijoittaa rahat parhaaksi näkemään kohteeseeni. Sijoitushan ei aina tarkoita osakkeita, vaan myös kouluttautuminen on sijoitusta itseensä.

Samaan tapaan kun kolikoiden heittäminen kahvipannuun päivän päätteeksi kerää hyvän potin rahaa ajan kanssa, tajusin että käytän helposti toista tuhatta euroa vuodessa kahviin. Siitä ajatuksesta viisastuneena päätin kokeilla kuukauden ajan, miten tarpeellinen se päivittäinen kofeiinijuoma oikeasti on, olematta ilman sitä. Jos minulta menee keskimäärin 3€/pv kahveihin, joulukuussa säästän 93€, mikä on iso raha opiskelijalle. Jos pystyisin lopettamaan täysin kahvin juonnin, ja säästäisin siten esimerkiksi 1000 € vuodessa, olisi minulla periaatteessa 1000 € enemmän laitettavaksi sijoituksiin. Kymmenessä vuodessa, 10 % vuosikorolla kahvinjuonnin lopettaminen merkitisisi minulle 20,124.91 euron rahasummaa. Yli 20 000 €  siitä, että lopettaa take-away kahvien ostamisen kymmeneksi vuodeksi ja sijoittaa ne rahat? Pienistä puroista syntyy suuria jokia.

Jos haluan elää taloudellisessa riippumattomuudessa, sijoituksista saamieni tulojen on oltava enemmän kuin menojeni. Jos eläisin helposti ja kuluni olisivat veroineen 2000 € kuussa, se tarkoittaisi että 10%:n vuosikorolla että sijoituksieni olisi noustava 0,83% kuussa. 2000€ / 0,0083 = 240 963.86, eli sijoitusteni arvon tarvitisi olla vain 240 963.86€ taloudellista riippumaattomuutta varten. Oletetulla 10% korolla ja kymmenessä vuodessa, tuohon lukuun päästään sijoittamalla 1 000€/kk, 34€/pv. Noin kymmenyksen verran tuosta tulee jo lopettamalla kahvin juonti.

Äkkiäkös minä tuon summan kerään kasaan!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!