Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Riittää Jo!

Kirjoitettu 15.11.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Riittää jo
Kirjan kirjoittaja: John Naish
Kategoriat: 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen aika yllättynyt että Riittää jo! kirja löytyy ypksta. Toki kirja oli mielenkiintoinen lukea ja herätti ajatuksia riittävyyden filosofiasta. Oikeaa kolahdusten ryöppyä se ei kuitenkaan aiheuttanut, mikä on riittävän informatiivinen kirja? Itse asiassa kirjailijan yksi monista nostetusta ongelma kohdista oli nykypäivän hurja informaatiotulva ja sen havittelu. Mainonta pureutuu yhä vain syvemmälle ihmisten tarpeisiin ja tunteisiin vetoavalla mainonnalla, televisiosta tulee toinen toistaan järkyttävämpiä uutisia, julkkisten uusimmat ostokset ja hankinnat pursuavat joka tuutista.

Liikaa tietoa

Olen itse asiassa pysähtynyt miettimään aikaisemmin tätäkin asiaa. Mietin minun normaali viikkoa, mitä kaikkea teen sen aikana ja mikä on hyödyllistä, mistä informaatiosta on minulle hyötyä. Päädyin siihen lopputulokseen että lakkaan katsomasta tv:tä ja laitan keltaisen lehdistön boikottiin. Tämä vapautti aikaa aika paljon työtekoon ja parempaan vapaa-aikaan. Kirjassa suositeltiin datadiettiä eli sitä mitä minä teenkin, mutta ehkä vielä kokonaisvaltaisempaa. Ideana on huomata se raja mikä on riittävästi informaatiota. Menemällä tietyn rajan yli, muuttuu informaatio tylsäksi ja tarpeettomaksi. Monessa menestyskirjassa sanotaan että kaikilla on aikaa 24 tuntia, tärkeintä on se miten käytät sen. Menestyvät ihmiset käyttävät aikansa paremmin kuin keskiverto kansalainen, he katsovat tv:tä paljon vähemmän, he lukevat paljon kirjallisuutta, he kuuntelevat autossa asia ohjelmia, heillä on oppimista edistäviä tapoja jotka vievät heitä kohti tavoitteita.

Selviytyminen

Kirjassa käydään läpi monta eri aihetta, riittävästi informaatiota, ruokaa, tavaraa, työtä, valinnanvaraa, onnea ja kasvua. Näitä kaikkia John lähestyi ihmisten alkukantaisten ja evoluution muokkaamien aivojen kautta. Ihminen on ennen elänyt paljon huonommissa oloissa, olosuhteissa joissa selviytyminen on vaatinut ihmisiltä erilaista ajattelua kuin tänä päivänä tarvittaisiin. Ihmisiä ajaa eteenpäin jatkuva paremman elämän havittelu, ja ne jotka tyytyivät nykyhetkeen oikeastaan kuolivat pois. Tämä on ajanut meidät siihen pisteeseen että olemme nyt tekemässä pahemman kerran överit. Maapallon luonnon varojen rajat tulivat vastaan 1980 luvun jälkeen ja ihmisten määrä on lähtenyt räjähtävään kasvuun vasta sen jälkeen. Syömme aina vain enemmän ruokaa, tämän yhdeksi syyksi John epäili sitä ettemme edes osaa nykyään pysähtyä syömään. Teemme multitaskia kokoajan, syödessämme luemme jotain, räpläämme puhelinta, kävelemme, tai muuten vaan hotkimme koska on ihan sairas kiire. Koe osoitti että ihminen syö lähes kaksi kertaa enemmän mitä tarvitsee, jos ei keskity syömiseen.

Milloin voi pysähtyä?

En koe tarpeelliseksi kirjoittaa joka kohdasta erikseen mutta olen iloinen että luin kirjan. En olekaan vähään aikaan pysähtynyt miettimään oman elämän suuria kysymyksiä, mikä on tarpeeksi kaikkea. Olen mielenkiintoisessa tilanteessa jos mietitään koko elämää, olen lähdössä nyt johonkin suuntaan ja luomaan tavoitteita pidemmälle tähtäimelle. 2010 luvulla ihmiset voi paremmin kuin koskaan, maailman ihmiskunta ei ole koskaan kokenut näin hyviä olosuhteita elää ja olla vain paikallaan. Tämä pistää miettimään mikä on minulle liikaa, olen jo sisäistänyt sen tosiasian että raha on vain väline ja olen aina tykännyt enemmän vapaa-ajasta kuin työn suomasta rahasta. Tämän päivän ihmiset kokevat surullisen paradoksin, parempi työ on lähes poikkeuksesta suoraan pois vapaa-ajasta eli sen työ hedelmien nauttimisesta. On siis todella tärkeää pystyä pysähtymään kun tulee risteykseen mistä alkaa henkinen alamäki. Se tulee kaikille vastaan jos pyrkii aina vain eteenpäin. Kirjassa tuotiin esiin tutkimus missä ihmiset ovat onnellisimmillaan, kun he tienaavat hieman yli valtion mediaani tulon. Suomessa se tarkoittaa noin 3400 euron palkkaa kuukaudessa, näin opiskelijan vinkkelistä tuokin on aika paljon. Pointti on varmasti se että noilla tuloilla saa helposti suomessa täytettyä ihmisen perustarpeet ja sitä kautta elämä on hyvinkin mukavaa.

Paljon onnea vaan

Ihmisyyden rajalla kirjassa oli paljon samaa kun puhumme ihmisten onnen havittelusta. Mikä on riittävästi onnea? Tämä onkin mielestäni jopa surullinen kysymys kun katsomme miten onnen tavoittelusta on tullut aivan oma bisnesala. Masennuslääkkeiden syönti on räjähtänyt käsiin, jos ihmiset eivät koe onnea koko ajan elämässään he kokevat jäävänsä paitsi jostain markkinoinnin ylikorostamasta ihmemaailmasta. Mitä enemmän yritämme olla onnellisia se karkaa aina vain kauemmaksi.

Riittävyyden filosofia tarkoittaa pysähtymistä, joka hetkessä. Milloin annamme itsellemme luvan nauttia elämästä. Olemme ajamassa pahasti pitkäksi tämän mutkan. Egomme haluavat aina vaan lisää valtaa ja mammonaa.

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!