Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Riittää jo

Kirjoitettu 15.05.16
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Riittää jo - Irti maailmasta, jossa kaikkea on ihan liikaa
Kirjan kirjoittaja: John Naish
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Me kahmimme ja kulutamme yhä kiihkeämmin. Reagoimme itseämme ympäröivään ylenpalttisuuteen tavoittelemalla aina vain enemmän informaatiota, ruokaa, tavaraa, työtä, onnea ja kasvua. Kaiken tämän seurauksena meistä on tullut pakonomaisesti toimivia, sekavasti ajattelevia, ikävystyneitä ja ylensyöneitä infofriikkejä.”

 

Kirja kertoo riittävyyden filosofian eri osa-alueista, joita mahdollisimman hyvin toteuttamalla omalta kohdaltaan voi päästä henkilökohtaiseen tyytyväisyyteen ja tasapainoiseen elämään. Eli niin sanottuun onnellisuuteen, jota lähes kaikki ihmiset toivovat elämässä saavuttavansa. Nyt jos koskaan siihen täytyisi olla erinomaiset mahdollisuudet. Maailmassa kun on kaikkea jo yllin kyllin tarpeidemme tyydyttämiseen. Meistä suurin osa ei vain osaa nauttia siitä. Kun jotakin on maailmassa riittävästi, minkä tahansa eneneminen huonontaa elämäämme. Olen itse yrittänyt viimeisen vuoden ajan tietoisesti välttää infofriikkeyttä eli toisin sanoen infotulvaa. Olen ymmärtänyt, että kaikkea en voi osata tai kaikessa olla mukana, eikä minun tarvitsekaan. Olen esimerkiksi tietoisesti vähentänyt puhelimen äärellä olemista kotona ja olen myös jättäytynyt joistain trendeistä tarkoituksella pois. Kirja antoi minulle vahvistusta siihen, että olen tehnyt oikeita valintoja ”omalle riittävyydelleni”. Käyn tässä tekstissäni läpi parhaita minulle tarpeellisia riittävyyden askeleita.

 

”Riittää jo kehottaa nauttimaan tietoisesta päätöksestä jäädä jotain vaille. Se tarkoittaa sitä, että sinulla on elämä.”

 

”Mitä enemmän informaatiota me saamme, sitä vähemmän siitä tajuamme.”

 

Nykyaikana joka tuutista tulee uutisia, mainoksia, tietoa, blogeja, tekstejä, kuvia, vlogeja…. Ja mitä kaikkea miljoonia muitakin juttuja ja vieläpä yhtä monesta kanavasta. Ihmiset joutuvat väkisinkin infotulvan alle. Älypuhelinta on pakko näprätä koko ajan ja seurata mitä maailmalla tapahtuu tai kavereilla. Itse olen kokenut vapauttavaksi olla välillä ”pitkiäkin” aikoja ilman että puhelin on edes lähettyvillä. Suosittelenkin ihmisiä pyrkiä irtautumaan välillä infotulvasta, tietoisesti ”olla välittämä paskaakaan muista” niin kuin itse ajattelen. Voi kuulostaa itsekkäälle, mutta niin olen itse pään sisällä ”onnellisempi”.

”Silkka oleminen alituisen tekemisen sijaan myös edistää luovuutta, jota nykyaikainen työelämä niin usein vaatii. Mieli tarvitsee tilaa kyetäkseen ajattelemaan.”

Jopa Bill Gates pitää tietokoneettoman pohdiskeluviikon kahdesti vuodessa. Kirjassa kerrotaan myös pelon lisääntymisestä, kun joka tuutista tulee uutisia pommeista, sodista ja muista kamalista asioista. Pitäisikin opetella päättelemään mikä on hyödyllistä ja mikä pelkästään haitallista, mistä kannattaa huolestua ja mistä ei. Uutisissakin voisi mielestäni enemmän kertoa positiivisista asioista mitä maailmalla tapahtuu.

 

”Tätä nykyä kiire, eikä suinkaan vapaa-aika, on suurin mahdollinen ylpeydenaihe. Sitäpä sietääkin miettiä.”

 

Mikä on elämän tarkoitus? Mitä haluat saavuttaa? Mistä nautit oikeasti? Siinäpä joitain kysymyksiä joita jokaisen tulisi miettiä eikä vain kiirehtiä elämässä joka paikkaan. Monesti kuulee Bisnerassa sekä koko Tiimiakatemialla, että on kiire sinne ja tänne ja tekemään sitä ja tätä. Välillä voisi pysähtyä miettimään, että kannattaako minun tehdä tätä taikka sitä? Tai haluanko edes tehdä? Bisnerassa olemme paljon viime aikoina puhuneet työn tehokkuudesta. Tarvitseeko aina olla tehokasta? Ehkä tarvitsee, sillä kuten kirjassa sanotaan: työskentele fiksummin, älä kovemmin. Pitäisi pysähtyä miettimään, että tarvitsenko apua jonkin homman hoitamiseen? Tulisiko siitä valmista ”vähemmällä työllä” jos tekisin sen jonkun toisen kanssa? Jäisikö silloin aikaa enemmän muulle elämälle? Mielestäni on hullua, että kiirettä pidetään hyveenä! Olen itsekin syyllistynyt siihen, että hukutan itseni kiireeseen ja olen toimistolla iltamyöhään asti. Pitäisi opetella sanomaan ei. ”Työt ei tekemällä lopu”, on vanha sanonta, jonka joskus kuulin rakennusmiehen ajoilta. Se pitäisi iskostaa jokaisen ”kiirettä” huutelevan ihmisen mieliin. Tottakai joskus tulee hetkiä jolloin on pakko tehdä, mutta silloin kannattaa kysyä itseltään että työskentelinkö fiksusti koska nyt on kiire?

”Hollantilaiset ajattelevat, että jos ihminen ei selviydy työstään normaalissa työajassa, joko työntekijässä tai työssä on vikaa.”

 

Loppuun aion listata asioita, joita jo olen tai aion oman riittävyyden filosofian toteuttamiseksi tehdä käytännössä. Suosittelen kirjaa kaikille, sillä se pistää pohtimaan oman elämänsä onnellisuutta.

  • Ryhdy datadieetille – Mikä on optimaalinen informaation taso, jota tarvitset voidaksesi hyvin?
  • Rajoita keskeytyksiä – Kestää noin 4 minuuttia toipua keskeytyksestä ja saada taas kiinni siitä edeltävästä ajatuksenjuoksusta.
  • Nuku hyvin ja laihdu – Väsymys, valvotut yöt ja huonolaatuinen uni sekoittavat ruokahalua säätelevät hormonimme.
  • Vetelehdi fiksusti – Tällä tietotyön aikakaudella yritysten kannattaisi rohkaista henkilökuntaansa laiskottelemaan jossain vaiheessa päivää eli rentoutushetkiä. Ne parantavat ajattelukykyä, mikä koituu yrityksen eduksi. Ajattelemme tehokkaimmin silloin, kun emme lainkaan keskity työhön.
  • Hinnoittele työtuntisi oikein – Ihmiset ovat ennenkin kieltäytyneet tekemästä enemmän työtä kuin heidän välttämättä tarvitsee. Rajat jokaisen on asetettava itse.
  • Älä pohdi liikoja – ”Elämä jatkuu, vaikka suunnittelisit mitä.” – John Lennon
  • Aika on tärkeämpää kuin raha – Aika on rahaa. Mutta myös tämän väittämän vastakohta on totta: raha on aikaa. Kumpi näistä kahdesta on sinulle arvokkaampaa, ja koska? Kun ihmiset muistelevat elämäänsä, useimmat toivovat, että olisivat tehneet asioita, jotka maksavat aikaa, ei rahaa.

 

Jake Vitikainen

Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!