Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Riittääkö hyvä, vai pitääkö pyrkiä parhaaksi?

Kirjoitettu 07.02.21
Esseen kirjoittaja: Jenni Suomalainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Hyvästä paras
Kirjan kirjoittaja: Jim Collins
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.3. Innovatiivisen yrityksen kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vuoden alussa etsin itselleni seuraavaa luettavaa, kun BookBeatissa silmiini osui englanninkielinen versio Jim Collinsin kirjasta Hyvästä paras. Kirja löytyikin jo ennestään kevään lukusuunnitelmastani, joten valinta ryhtyä kuuntelemaan teosta oli helppo. Valtaosasta yrityksiä kehittyy hyviä, mutta vain harvoista parhaita, Collins teki viisi vuotta tutkimusta, jossa hän perehtyi tunnistamaan tekijöitä, jotka erottivat nämä hyvät ja parhaat yritykset toisistaan.

Kirjassa puhuttiin alkuun paljon viidennen tason johtajista, heitä kuvattiin johtajina, joissa yhdistyvät suunnaton vaatimattomuus ihmisenä ja ammattilaisen rautainen tahto. Yllätyksekseen Collins huomasi tutkimusta tehdessään, että kaikki yritykset, jotka olivat kehittyneet hyvästä parhaaksi, pitivät johdossaan murroskohdan aikana viidennen tason johtajia. Itse asiassa Collins oli tutkimusta tehdessään antanut ohjeen väheksyä johtajien roolia muutoksessa, mutta tutkimus osoitti johtajuuden merkityksen niin selvästi, että sitä ei voitu jättää huomiotta.

Viidennen tason johtajuus ei tarkoita ”palvelevaa johtajuutta”. Viidennen tason johtajat ovat uskomattoman määrätietoisia, ja heillä on heltymätön tarve saada aikaan tuloksia. He myyvät tehtaat tai irtisanovat veljensä, jos yrityksen huipulle saaminen sitä edellyttää. (Collins 2001, s.57)

Jos mietin itseäni tällä hetkellä, en usko, että minusta olisi ainakaan vielä viidennen tason johtajaksi. En ole perusluonteeltani tarpeeksi kilpailullinen tai määrätietoinen tulosten saavuttamisen ja seuraamisen suhteen ja se on kuitenkin viidennen tason johtajien kolikon toinen puoli. Ehkä voin kehittyä tässä piirteessä, tai ehkä minusta ei koskaan tarvitse tulla viidennen tason johtajaa, sillä ainakaan vielä en näe itseäni esimerkiksi yrittäjänä akatemian jälkeen. Menestyksekäs yritys kuitenkin tarvitsee hyvän johtajan lisäksi hyvän muun henkilöstön ja mieluisan työpaikan löytyessä uskon lukeutuvani hyvien työntekijöiden joukkoon.

Toisena tekijänä viidennen tason johtajien lisäksi kirjassa esiteltiin hyvästä parhaaksi nousseiden yritysten keskittyvän ensin ihmisiin ja sitten vasta asioihin. Collinsin työryhmä oli tutkimusta aloittaessaan olettanut, että kehityttäessä hyvästä parhaaksi olisi ollut tärkeää ensin määrittää suuntaviivat, mutta tärkeämmäksi tekijäksi osoittautuikin oikeiden ihmisten valitseminen. Jos ihminen hakeutuu yritykseen vain sen vuoksi, minne se on menossa, voi muutoksiin sopeutuminen tuottaa tällaiselle ihmiselle vaikeuksia. Jos ihminen taas hakeutuu yritykseen siinä olevien muiden ihmisten vuoksi, on suunnan muutoksiin sopeutuminen helpompaa. Tätä liikehdintää akatemian sisällä voi huomata esimerkiksi siinä, että jotkut tulevat tänne kovat rahavirrat silmissä kiiluen ja ahdistuvatkin huomatessaan, että _tiimi_akatemialla joutuu panostamaan myös muihin tiimin toimimisen kannalta olennaisiin asioihin, kuin mahtavien rahavirtojen tuottamiseen. Muut ihmiset ja tiimi näyttäytyvät heille hidasteina, eivätkä ponnahduslautoina tulevaa ajatellen. Toki on luonnollista, että tiimin jäsenet pyrkivät erisuuntiin ja kyse ei olekaan mielestäni siitä, että kaikkien pitäisi haluta päästä yrityksenä yhteen ja samaan suuntaan, vaan siitä, että erilaisista motiiveista huolimatta ollaan valmiita tukemaan ja puskemaan toinen toisiaan, nähdään toiset vahvuuksina, eikä hidasteina oman menestyksen näkökulmasta.

Kirjassa puhuttiin siitä, kuinka ensin on tärkeää valita oikeat ihmiset, ja vasta sitten päätettävä mihin yritys on matkalla. Hauska jotenkin omasta näkökulmasta huomata näin jälkikäteen, että tiimillämme oli tavoitetreenit muutamia viikkoja sitten, joissa oli tarkoituksena luoda yhteinen suuntamme. Jakauduimme pienryhmiin treenien aikana ja omassa pienryhmässäni Maarian ja Viivin kanssa mietimme, että yhteisen tavoitteen asettaminen tuntuu jotenkin teennäiseltä ja ulkokultaiselta, sillä oma olomme tiimiin oli se, että olemme etääntyneet toisistamme, eikä Tempolle ominaista tiimihenkeä ole ollut viime aikoina aistittavissa. Päätimme ottaa asian esiin, kun palasimme tiimin kanssa yhteen ja osoittautui, että monet muutkin olivat aistineet vastaavaa viime aikoina. Avasimme tällä keskustelulla eräänlaisen Pandoran lippaan ja sen seurauksena on riittänyt koko tiimillä keskusteltavaa nyt jo pariksi viikoksi treeneihin ja olemme pyrkineet yhdessä tietoisesti kehittämään ja parantamaan niin yhteishenkeä, kuin treenejä ja toimintaamme ylipäätään. Treenien sisällöllinen, dialoginen ja läsnäolollinen taso on noussut parin viikon aikana ihan eritasolle. Toki tässä tilanteessa emme suoranaisesti valinneet oikeita ihmisiä tiimiin, vaan ehkä ennemmin pyrimme muistuttamaan toinen toisiamme siitä, että meidän täytyy yhdessä olla näitä oikeita ihmisiä, ennen kuin voimme tehdä joukollemme uudet suuntaviivat. Mielestäni aika-ajoin on tärkeää muistuttaa oikeita ihmisiä siitä, että he tosiaan ovat niitä.

Jotta yritys voi nousta hyvästä parhaaksi, tulee sen löytää itsellensä siilikonsepti, joka koostuu kolmesta kehästä:

  1. Mistä olemme innostuneita?
  2. Missä voimme olla maailman parhaita?
  3. Mikä vaikuttaa taloudelliseen tulokseen?

Yrityksen siilikonseptin löytäminen/kehittäminen voi viedä pitkänkin aikaa, valitettava tosiasia on se, että tiimiakatemia kestää vain 3,5 vuotta, josta siinäkin osa ajasta menee perusopintojen parissa, lisäksi tiimin sisällä on yleensä hyvin erilaisista asioista kiinnostuneita ihmisiä, joten tiimin oman siilikonseptin kehittäminen on lähes mahdoton tehtävä. Yhtä siilikonseptia voi kuitenkin jokainen kehittää jo tiimiakatemiankin aikana, nimittäin omaa siilikonseptiamme. Voit pyrkiä löytämään projekteja, jotka innostavat sinua, joissa olet omassa elementissäsi ja joista sinulle jopa maksetaan! Koen itse, että yksi tällaisista projekteista itselleni on ollut Myllytupa tähän asti, se on täyttänyt siilikonseptin kaikki kolme kehää. Olen ollut innostunut ja mielestäni elementissä myös erilaisissa valmennustyyppisissä projekteissa, mutta toki niistä en vielä tässä vaiheessa ole kovinkaan paljoa taloudellista tulosta ole saanut, joten ehkä se ”En voi uskoa, että mulle maksetaan, siitä että teen jotain näin siistiä!” -fiilis on tekijä, joka tämän tyyppisistä projekteista jäänyt puuttumaan. Uskon siis, että myös näissä hommissa on mahdollisuutta kehittää itselleni oma siilikonseptini, mutta siihen vaaditaan vielä lisää kokemusta, jotta myös taloudellinen kehä voidaan saavuttaa.

Kirjan lopussa oli osio, joka meni näin ”Oma pyrkimyksesi olla mukana jossain suuressa ei ehkä koske liike-elämää. Etsi se sitten jostain muualta. Ellei se ole yritysmaailmassa, se saattaa löytyä kansalaisjärjestöstä, hyväntekeväisyystoiminnasta tai koulumaailmasta. Osallistu johonkin, mistä välität niin paljon, että haluat kehittää sen parhaalle mahdolliselle tasolle – ei sen vuoksi, mitä itse siitä saat, vaan siksi, että se on mahdollista.” (Collins 2001, s.287)

Tämä iski itseeni, sillä vaikka kaupallisen puolen opinnot olenkin valinnut, ei yrittäjyys ja liikemaailman saavutukset ole niitä tekijöitä, jotka itseäni sisäisesti motivoivat (ainakaan itseisarvoina), tuntuu lohduttavalta ajatukselta, että voin olla mukana jossain suuressa, ilman että sen varmasti tarvitsee liittyä liike-elämään. Suoraan sanottuna, näen itse itseni tulevaisuudessa tällä hetkellä ennemmin jonkunnäköisissä järjestötyyppisessä organisaatiossa töissä, kuin liikemaailman mogulina. Eikä tämä mielikuva ole sen vähäisempi, vaan päinvastoin itseäni se motivoi suurestikin. Koen kuitenkin, että olin sitten minkälaisessa organisaatiossa tahansa töissä tulevaisuudessa, tulee liiketalouden ymmärtämisestä ja osaamisesta olemaan hyötyä 100 %:n varmuudella. Siksi koen Tiimiakatemian oikeaksi paikaksi itselleni, vaikka kaupallinen menestys ei olekaan itseäni eteenpäin ajava tekijä.

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!