Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas fatsi

Kirjoitettu 17.08.16
Esseen kirjoittaja: Alli Laukkanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas isä, köyhä isä
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Provosoidun välillä helposti tyhmistä asioista ja tämä kirja sai minut todella monesti ärsyyntymään. Todella vahva lapselle opettamisen mustavalkoisuus oli kirjan tyyli kertoa tarinaa, ja sen yksioikoisuus inhotti. ”Hyi joudut maksamaan veroja, minä olen rikas siksi että osaan kiertää verot.” Ja että lähes kaikki jotka eivät ole heränneet hänen talousälykkyysajattelulleen, tuhoavat omaa elämäänsä hankkimalla asuntolainan ja sitten heräämällä rahattomuuteen ja päätymällä raskaaksi ja ikuiseen oravanpyörään. Varmasti kirjan tarkoitus on herättää ajatuksia tällaisilla kärjistyksillä, mutta monesti se kyllä tuntui lukijan tyhmistämiseltä.

Jos unohdetaan kirjan huonot puolet, oli siinä paljon hyvällä tavalla ajatuksia herättävää materiaaliakin. Kantava pohja-ajatus oli se, että jengi työskentelee saadakseen rahaa, kun rahan voisi saada työskentelemään heille. Käytännössä hän tällä tarkoitti liiketoimintaa, joka ei vaadi omaa läsnäoloa, osakkeita, obligaatioita, rahastoja, tuottavia kiinteistöjä, velkakirjoja ja rojalteja. Kirjan jälkeen en kyllä vieläkään tiedä miten suurin osa noista toimii, mutta toinen kirjan ajatus olikin, että kouluttautumiseen kannattaa panostaa.

Tämähän on todella kiinnostava ajatus, ja se saadaan kuulostamaan naurettavan helpolta. ”Sijoittaminen ei ole ostamista, vaan tietämistä.” Tuntuu että sijoittamiseen on minulla vielä aika pitkä matka. Ei vain taloudellisen tilanteen (johon siihenkin Kiyosaki sanoi että hän on ostanut kiinteistön ilman että hänellä oli pennin hyrrää tilillä, hankkien vain sopimuksen jälkeen käsirahan joka oli 100 000$, ihan siis piece of cake…..) vaan myös sen tietämyksen kannalta.

Varat ja velat

Kiyosaki puhuu tähän raha-tekee-rahaa-asiaan liittyen varoista ja veloista. Varallisuus kasvattaa itse itseään juurikin esimerkiksi tuloa tuottavan kiinteistön kautta, kun velkaa on esimerkiksi asuntolaina, jonka otat omaa kotiasi varten. Tämä on yksi niistä suurista eroista, joka on rikkaiden ja keskiluokan välillä: rikkaat ”pelaavat golfia samalla kun raha tekee rahaa”, keskiluokka ”hommaa talon ja lapsia ja isot häät ja kaksi autoa.” Okei ei suoria lainauksia mutta kirjan ajatus oli tuo.

Vaikka tuo kärjistys rikkaiden ja keskiluokan välillä ärsyttää, onhan se toki totta, että tuollaisen ”varallisuuden” hankkiminen ei rikastuta. Ja vaikka tekisit enemmän palkkatöitä saadaksesi kulut katettua, verot nousevat kovaa tahtia. Minullakin on tuttu, joka tekee hirveästi hyväpalkkaista työtä ja luulin pienenä hänen olevan hirmuisen rikas, mutta sitten tulikin puheeksi verojen viemä osuus palkasta.

Tee työtä mitä haluat oppia

… Älä tee työtä sen mukaan, mitä haluaisit ansaita. Koska oravanpyörään ehdit jumiutua myöhemminkin. – Tai tämä on Kiyosakin ajatus ennen 2000-lukua. Rikas isä opetti tietämään kaikesta vähän. Mutta ajat ovat muuttuneet sieltä, eivätkö olekin? Tulevaisuustutkija Koposen puheessa kävi ilmi päinvastainen: Ei kannata opiskella yleispäteväksi, sillä sinut tullaan ajan myötä korvaamaan koneella. Toki ymmärrän Rikkaan isän pointin: kun osaat kaikenlaista, voit tuurata ihmisiä ja yleissivistyksen taso on korkea. Mutta kyllähän Kiyosaki itsekin on kiinteistöalan mestari, eikä kirjoituksiensa mukaan tehnyt enää paljoa muuta. Kyllä uskon siihen, että jos rikkaaksi haluat, täytyy sinun osata jotain alaa todella hyvin, eikä yleismies-jantunen-tasolla.

Mutta nyt, mitä nyt pitäisi tehdä että tulen rikkaaksi? Tähän voisi lainata kuuluista Tiimiakatemia-heimoon kuuluvaa: ”If you always do what you’ve always done, you always get what you’ve always gotten.” Eli muutosta peliin. Tätä tietä päädyn siwan kassalle (joka ei välipysäkkinä tietenkään ole paha) ja mietin viiden vuoden päästä että täällä se ”korkeasti koulutettu” Alli vaan viihtyy. Täytyy muuttaa tapoja, olla kiinnostunut taloudesta, oppia näkemään mahdollisuuksia siellä mihin ei normaalisti uskaltaisi edes katsoa. Tulla taloudellisesti älykkääksi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!