Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä ja Köyhä isä

Kirjoitettu 27.04.14
Esseen kirjoittaja: Pasi Suojala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas Isä ja Köyhä Isä
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki ja Sharon L. Lechter
Kategoriat: 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 6. Markkinointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8. Henkinen kasvu

Rikas isä ja Köyhä isä, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Pois oravanpyörästä!

 

Lukiessani Robert Kiyosakin ja Sharon Lechterin kirjaa Rikas isä ja köyhä isä mietin rahan valtaa. Voiko meistä kukaan päästä irti rahan vallasta. Kun hetken aikaa miettii mitä kaikkea raha joko suoraan tai välillisesti hallitsee, ei jää monia asioita jäljelle johon rahalla ei olisi mitään valtaa.

Oravanpyörä josta Robert kirjassa kirjoittaa on se, että aamulla menen töihin ja illalla tulen kotiin, joka päivä. Saan palkan työstä ja maksan siitä verot, asunnon, auton ja laskut. Lopulla rahalla mitä jää voin tehdä mitä lystään. Yleensä rahaa ei kuitenkaan kulujen jälkeen jää paljoa yhtään, joten palkkatyöllä ansaittu rahani ei useinkaan mahdollista minulle paljoakaan. Tämä turvalliselta ja hyvältä kuulostava oranvanpyörä on monien suomalaisten elämän rytmi. Toiset ansaitsevat vähän enemmän ja he saattavat käydä ulkomailla kerran vuodessa tai omistaa kesämökin jossa viettää vapaa-aikaa.

Miksi haluan ulos oravanpyörästä ja mikä estää minua?

Minun kohdallani esteistä ensimmäinen ja ainut on se, että olen kasvanut yhteiskunnassa jossa halua omistaa rahaa pidetään jollain tasolla pahana.

Suomi on yhteiskunta jossa jokaisen kuuluu tehdä töitä hikipäässä ja ansaita palkkansa. Suomi on maa joka on rakentunut kristillisille periaatteille ja kristilliselle arvopohjalle. Raamattu sanoo, että rahan himo on kaiken pahan alku ja juuri. Kun luen tuon raamatun lauseen tulee siitä heti mieleen juuri se mitä kirkko opettaa, ”Raha on pahasta ja sen haluaminen on pahasta.” Samassa kohtaa raamattua myös sanotaan, että ihmiset jotka ovat halunneet rikastua ovat lävistäneet itsensä monella tuskalla. Näin on käynyt ja siitä on ikäviä todisteita meidän yhteiskunnassamme. Harvemmin ne perheet joissa on ollut pätäkkää yllinkyllin ovat selvinneet ilman suuria riitoja. Mieleen tulee heti esimerkiksi Kone konsernin omistajasuku Herlinit. Jos luet Iltalehteä tiedät mistä puhun.

Kuitenkin kun mietin tätä kaikkea kirkon opetusta ja lisäksi sitä työnteon mentaliteettia joka meillä on suomessa, ei mielestäni se, että joku haluaa ulos tästä 8-16 oravanpyörästä ole rahan himoitsemista ahneuden kontekstissa. Sillä nimenomaan raamatun tekstipätkä sanoo, että rahan himo on kaiken pahan alku ja juuri. Jos joku himoitsee rahaa vain rahan omistamisen takia ei se mielestäni ole tarpeeksi kestävä motiivi haluta rikastua. Rahan himo ja sen haluaminen keinolla millä hyvänsä tekee ihmisistä röyhkeitä ja keskipisteessä on silloin minä itse ja minun asiani. Tämän kaltaisten ihmisten takia rikastumista ja oravanpyörästä irti pääsemistä on pidetty ja pidetään edelleenkin huonona. Täytyy kuitenkin muistuttaa, että rikas ihminen ei ole sama kuin ahne ihminen. Todennäköistä Robertin mukaan on se, että ihminen joka on ahne ei tule koskaan rikastumaan. Valitettavan usein rikas ihminen sekoitetaan ahneeseen ihmiseen joka himoitsee rahaa ylikaiken. Ahneus ja rahan himoitseminen on yksi rahan vallan ikävimpiä puolia.

Minun mielestäni oravanpyörästä irti pääseminen ja unelmien toteuttaminen on hyvä motiivi hankkia omaisuutta. Jos haluat saada omaisuutta sentakia, että saisit mainetta, kunniaa ja luvan olla ylimielinen niin suosittelen, että menet tehtaalle hitsaamaan rappuralleja loppu elämäksesi. Rikastuminen on vaarallista, se muuttaa ihmistä ja herättää ihmisissä sellaisia piirteitä ja ominaisuuksia joita ei olisi koskaan uskonut näkevänsä kuten esimerkiksi edellä mainittu ahneus on piirre joka saattaa pulpahtaa esiin kammiostaan. Niin kuin vanha sananlasku sanoo ”Tilaisuus tekee varkaan.”

Suosittelen jokaista joka haluaa rikastua miettimään omaa motiiviaan, miksi haluan rahaa? Jos et pysty tyydyttävästi vastaamaan siihen, miksi silloin edes tavoitella rikkauksia?

Raha ei tuo niin paljoa onnellisuutta elämään, että sen takia kannattaisi muuttua ahneeksi tai että sen takia kannattaisi menettää mitään arvokasta elämästäsi.

Mikä sitten on rahan vallan alla olemista?

Mielestäni se, että käy töissä joka päivä 8 tuntia kertoo siitä, että raha sanelee elämässäsi sen miten käytät parhaimman osasi päivästä. Rahan vallan alla olemista on se, että on valmis menemään työhön jossa ei ole mitään sisältöä vain sentakia, että saa palkan. Elämään on tarjolla paljon enemmän sisältöä kuin jatkuva työnteko ja palkkapäivä.

Jos puolestaan varallisuutta ja omaisuutta on saanut hankittua tarpeeksi, että se tuottaa sinulle kuukaudessa niin paljon, että sinun ei tarvitse käydä päivätyössä vaan saat päivän tehdä sitä mitä haluat ja sitä mistä unelmoit, eikö siinä ole tarpeeksi paljon motiivia nähdä vaivaa rikastumisen eteen? Mielestäni rahan vallan alla olemista on enemmän se, että elää 8-16 oravanpyörässä kuin se, että näkee vaivaa sen eteen, että saa tehdä mitä haluaa.

Mistä minä unelmoin?

Unelmoin siitä, että voisin saada niin paljon omaisuutta, että saisin kuukaudessa tarpeeksi paljon rahaa varallisuudestani. Silloin voisin täysipäiväisesti toteuttaa omaa unelmaani. Unelmani kun ovat semmoisia, että niistä tuskin rahaa tulee koskaan saamaan. Haluan myös, että minulla on mahdollisuus viettää aikaa perheeni ja ystävieni kanssa. En halua jäädä pois poikani jääkiekko pelistä sentakia, että isillä on nyt töitä. (Jos joskus sattuu meidän perheeseen poika syntymään.) Aika joka vapautuu siitä, että ei tarvitse käydä töissä on arvokkainta omaisuutta minulle. Toteutuuko unelmani koskaan, en tiedä mutta toivon, että se toteutuisi.

 

Pasi Suojala

Ideaosuuskunta INTO

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!