Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja oli hyvä herättely tämän maailman rikkauksien saavuttamiseen. Mikäli haluaa rikkaaksi rahallisesti, täytyy sinun olla kuin he. Mutta ketkä ovat niitä kaikista rikkaimpia? Tietysti ne, ketkä omistavat yrityksiä. Toiseksi rikkaimpia ovat ne jotka johtavat omaa yritystään. Sitten on vielä kaksi muuta kvadranttia; yksityinen elinkeinonharjoittaja ja työntekijä. Tämä kirja on yksinomaan siihen tarkoitukseen tehty, että ihmiset tajuavat miten he pääsevät taloudelliseen vapauteen, mikäli sitä haluavat. Kukapa ei haluaisi? Kuka haluaisi olla koko elämänsä velkaa? Näitä asioita ei opeteta tavallisessa koulussa ja ehkä siksi suurin osa ihmisistä on velkaa pankillensa. Meille opetetaan että työnteolla saa rahaa ja mitä enemmän töitä teet sitä rikkaammaksi tulet. Asia kuitenkaan ei ole niin, sillä rikkaaksi tulee silloin, kun ymmärrät miten oman ympäristösi (se voi olla vaikka valtio) systeemi toimii. Yhteiskuntamme ei opeta opiskelijoitaan tulemaan rikkaiksi, se opettaa ne kuuliaisiksi kansalaisiksi jotka ei paljoa kysele, vaan tekevät juuri sen mitä heiltä pyydetään ja odotetaan. Emme opi kouluissa sijoittajiksi tai yritysten omistajiksi. Bisnesmaailma on kyllä toisaalta sellainen, missä oppii pärjäämään vain tekemällä oppimisen kautta. Siihen ei ole olemassa yhtä totuutta miten tehdään kestävää liiketoimintaa, paitsi talousasioiden osalta. Se ei ole kuin fysiikka tai kemia, missä tietyt asiat keskenään tuottavat aina saman tietyn reaktion. Tässä voidaan huomata vaikka Tiimiakatemian ja perinteisen tradenomilinjan ero. Tiimiakatemialla opimme käytännössä. Teemme jatkuvasti tiimimme kanssa projekteja, joissa opimme ihan oikeasti sen, miten asiat käytännössä toimivat. Opimme niin paljon käytännössä, että olemme jo lähtökohtaisesti sisällä käytännön tekemisen maailmassa, kun perinteisen linjan opiskelijat opettelevat ulkoa sen, miten tehdään markkinointisunnitelma. Näissä ei ole yhtä totuutta, eikä kukaan voi kertoa sinulle miten sinun täytyy tehdä asia, jotta tekisit sen parhaiten. Voit saada vain neuvoja, joita voit hyödyntää, mutta hyväksi tekijäksi bisnesmaailmassa sinun täytyy osata ajatella itse, eikä sitä voi opetella ulkoa. Täytyy huomata asioita pinnan alta. Täytyy huomata oikeasti syyt ja seuraukset siihen, miksi asiakkaasi haluaa jotain. Miten autetaan asiakasta saavuttamaan päämäärä nopeammin?

 

Meille opetetaan pienestä pitäen, että mitä paremmat numerot saat koulusta, sitä paremman ammatin saat ja sitä menestyneempi sinusta tulee. Tämä opettaa lapsille vain kuitenkin sen, että totuus on se, mitä koulukirjat sanovat ja mitä paremmin toistat asioita mitä joku muu on sinulle sanonut, sitä parempi oppilas olet = sit paremmat numerot saat. Lapsia pitäisi opettaa ajattelemaan itse, mutta silti sorrumme tälläiseen kopiokoneiden kasvattamiseen. Mitä tehokkaammin siis kopioit jonkun toisen opettelemaa tietoa, sitä korkeammalle sinut nostetaan koulun arvosanoissa. Toiset lapset taas lunttaavaat kokeissa siksi, koska he eivät pysty muistamaan ulkoa niitä asioita mitä kirja kertoo ja mitä kokeessa kysytään. Lunttaaminen on siis lopputulos siitä, että arvosanoja arvostetaan enemmän kuin oikeaa oppimista.

 

Kiyosakin kirjassa on siis olemassa nelikenttä sille, millainen ihminen sinä olet. Jokaisesta kentän osasta voi päästä taloudelliseen riippumattomuuteen, mutta jostain kohtaa se kestää paljon kauemmin kuin jostain toisesta.

Nelikenttä menee näin:

Employee (työmyyrä) Business Owner (yritysomistaja/osakas)

Self-Employed (yksinyrittäjä) Investor (sijoittaja)

 

Jokaisesta nelikentän kohdasta voi siis Kiyosakin mukaan saavuttaa taloudellisen vapauden. Avain on siis siinä, että tunnistat missä nelikentän kohdassa olet nyt, vai oletko missään. Toinen kysymys on, että missä haluaisit olla. Nelikentän eri kohdissa on erilaisia ihmisiä. Suurin osa ihmisistä kuuluu Employee -kohtaan, sillä se merkitsee tavallista työntekijää jossain yrityksessä/julkisella puolella. He saavat palkkaa joka kuukausi saman verran ja tietävät mihin se riittää ja mihin ei.

Seuraavaksi tuleekin Self-Employed, joka tarkoittaa yrittäjää tai yksityistä elinkeinonharjoittajaa, jotka ovat yleensä kovan luokan ammattilaisia siinä mitä he tekevät. Heidän kassavirtansa määräytyy sen mukaan, minkä verran heitä huvittaa tehdä töitä. He saavat siis itse päättää minkä verran he tekevät ja mitä hintaa he pyytävät palveluistaan. Heille ei välttämättä siis voida laskea tiettyä palkkaa joka kuukausi.

Kolmas kohta on Business Owner, eli yritysomistaja/osakas. He saattavat olla omassa firmassaan töissä ja omistavat siitä suuren osan, tai sitten he omistavat osuuksia useista yrityksistä ja toimivat työnantajana monelle ihmiselle. He keksivät liiketoimintamalleja, jotta voisivat omistaa lisää yrityksiä ja tienata elantonsa osingoilla sekä osakkeiden myynnillä. He ovat perustajia/omistajia jotka työllistävät muita ja saavat siitä itse elantonsa.

Viimeinen kohta nelikentässä on Investor, eli sijoittaja. Sijoittajat ovat useasti näitä rikkaimpia henkilöitä. He antavat rahaa uusille yrityksille tiettyä omistusprosenttia vastaan ja ostavat osuutensa aikaisessa vaiheessa, jotta yrityksen kasvettua he saavat rahansa moninkertaisesti takaisin. He voivat sijoittaa myös osakkeisiin osakemarkkinoilla ja pelata sitä kautta hieman riskillä, mutta taidolla voitot omalle tililleen. He ovat taitavia bisneshaita, jotka tietävät miten peli toimii. Heillä on niin paljon pääomaa, että heidän ei tarvitse tehdä enää päivääkään töitä ellei heitä kiinnosta. He saavat siis rahaa siitä, että heillä on rahaa. Vaikka sijoittaminen on riskipeliä, on siinäkin tiettyjä kikkoja miten siinä voi voittaa ja nämä ovat niitä henkilöitä ketkä osaavat sen pelin loistavasti.

 

Kuten siis sanottu, jokaisesta nelikentän kohdasta voi saavuttaa taloudellisen vapauden. Toisesta kentän kohdasta se kestää vain kauemmin kuin toisesta, mutta mitä nopeammin olet saavuttamassa taloudellista vapautta ja riippumattomuutta, sitä haastavampi rooli siinä on pelattavana.

Listataan taloudellisen vapauden saavuttamisen kentät nopeusjärjestykseen. Eli miltä kentän kohdalta saavutat vapauden ja riippumattomuuden nopeiten?

  1. Investor
  2. Business Owner
  3. Self-Employed
  4. Employee

 

Mitä nopeampaan kenttään siirryt sitä vaikeampaa peli on, ja harvoin pelissä on oikoteitä. Peli pitää aloittaa jostain kohtaa, ja mikäli haluat nopeinta reittiä Investor -luokkaaan, on se yleensä aloitettava Self-Employed -kohdasta. Self-Emplyed tarkoittaa siis normaalia yrittäjää tai yksityisyrittäjää. Kehität ensin bisnesmallin ja teet sillä rahaa. Yrityksesi kasvaa ja saat palkattua yhden työntekijän. Työntekijä on sinulle korvaamaton apu bisneksessä joten saat toisenkin palkkalistoillesi. Bisnes kasvaa ja kasvaa ja kun se on tarpeeksi suuri ja joku haluaa siihen mukaan kannattavuuden takia, myyt osuuttasi omistuksesta hänelle. Nyt sinulla on kannattava bisnes ja hieman ylimääräisiä tonneja ja olet vihdoin Business Owner -luokassa. Saat mahdollisesti uuden liikeidean ja päätät perustaa uuden yrityksen. Sinulla on siihen tarpeeksi rahaa ja haluat kokeilla miten saat uuden yrityksen toimimaan. Sijoitat rahaa hieman itseesi jälleen kerran ja huomaat että bisnes toimii ja on kannattavaa. Saat jälleen palkattua siihen lisää työntekijöitä ja pian huomaat, että omaisuutesi on kasvanut ja tajuat, että voit palkata siihen muita ihmisiä töihin hoitamaan bisnestäsi itse vaikuttaessasi taustalla. Sinun ei tarvitse enää tehdä töitä toisessa yrityksessäsikään, sillä bisnes on kannattavaa ja se maksaa työtekijöille palkat joka kerta. Myyt taas osuuttasi firmasta ja saat hieman lisää rahaa. Nyt sinulla onkin jo kaksi yritystä mistä omistat tietyn määrän prosentteja. Huomaat että sinulla on tarpeeksi rahaa ja päätät kokeilla sijoittamista. Et jaksa enää tehdä töitä itse tai haluat viettää enemmän aikaa perheesi kanssa, joten huomaat nuoren muutaman hengen porukan joka on perustanut yrityksen. Menet heidän luokseen tai he tulevat sinun luoksesi kysymään lainaa tai myyvät yrityksestä osuuttaan sinulle, jotta voivat kasvattaa toimintaansa. Oletkin yhtäkkiä siirtynyt Investor -luokkaan. Näin peli toimii. Jokaisen kentän läpi on mentävä ja mitä nopeammin haluat liikkua, sitä haasteellisempaa se on.

 

Mutta mikä on se asia minkä avulla rahallinen menestys tulee? Mikä yhdistää näitä kaikkia? Miksi toisilla on aina hieman ylimääräistä ja toisilla loppuvat rahat kesken kuukauden? Vastaus löytyy luvuista. Kaikkia näitä yhdistää hyvä taloudenhoito. Hyvä taloudenhoito vaatii siis taitoa ymmärtää talousmatematiikkaa hyvin ja taitoa tehdä uskottavia kannattavuuslaskelmia. Loppujen lopuksi bisneksen rahallista kannattavuutta voidaan seurata vain luvuilla. Mitä paremmin siis hallitset lukuja omassa bisneksessäsi, sitä ennustettavampaa ja mahdollisesti kannattavampaa toimintasi on. Mitä paremmin hallitset lukuja ja osaat johtaa niitä toiminnassasi oikein, sitä paremmin tiedät milloin sinulla on varaa ottaa riskejä tai pistää ”rahaa poikimaan” firmallesi. Tiedät ne hetket milloin kannattaa sijoittaa ja milloin odottaa vielä hieman.

 

Toinen asia mikä täytyy myös ottaa huomioon taloudellisen vapauden tavoittelemisessa on se, että millaista kansalaista systeemi suosii. Kirjan esimerkissä on peruskansalainen. Hän käy töissä 8-16 ja saa joka kuukausi saman palkan, mutta tekee niin kovaa töitä, että saisi ylennyksen ja täten enemmän palkkaa. Enemmästä palkasta hän luulee, että hänelle jää enemmän käteen. Mutta onko niin? Kirjan esimerkissä Kiyossakin köyhä isä, eli hänen oma isänsä oli juri tälläinen työntekijä julkishallinnossa. Hän sai kyllä ylennyksiä ja palkankorotuksia, mutta se mitä seurasi isommasta palkasta ja korkeammasta asemasta ei ollutkaan mitä hän odotti. Se mitä siitä seurasi, oli täysin toiveiden vastaista. Hänelle tuli vielä enemmän töitä, hän joutui maksamaan isomman osan rahoistaan veroihin, hänelle ei jäänyt paljoa rahaa käteen ja hän oli vielä enemmän kiinni töissään mitä aikaisemmin, vaikka hänen tavoitteena olisi ollut isomman palkan myötä vähemmän töitä. Hän oli malliesimerkki siitä, mihin systeemi meidät ohjaa. Systeemi kertoo, että mitä kovemmin teet töitä, sitä enemmän valtio sinua arvostaa. Mutta systeemi ei suosinut häntä ollenkaan.

Kirjassa systeemi suosi niitä rikkaita isiä, jotka omistivat yrityksiä ja sijoittivat. Niitä joilla oli enemmän pääomaa kuin ansiotuloja. Ansiotuloja verotettiin enemmän kuin pääomatuloja, joten rikkaat isät nostivat suuren osan elannostaan pääomatuloina sen vuoksi, että verot olivat kevyemmät. Kevyemmistä veroista johtuen heille jäi enemmän rahaa käytettäväksi ja pääomatulojen tullessa omistamistaan yrityksistä ja sijoituksista, heidän ei tarvinnut tehdä enää niin paljoa töitä. Heille jäi enemmän aikaa harrastuksilleen ja perheelleen.

 

Menestyksen voi käsittää monella tapaa, mutta minusta menestyneisyyttä on se, että teet juuri sitä mistä pidät ja pystyt mahdollistamaan sen itsellesi. Se ei välttämättä ole ruusuilla peitetty tie, mutta matka on silti tärkeä ihmisenä kasvamisen vuoksi ja kyllä se kiitos aina lopussa seisoo. Minä ainakin haluan mahdollistaa unelmani, mitä ne sitten ikinä onkaan.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!