Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä, köyhä isä

Kirjoitettu 09.01.13
Esseen kirjoittaja: Elias Markkula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas Isä Köyhä Isä
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Rikas isä, köyhä isä

Robert T. Kiyosaki

 

Robert Kiyosakilla oli kaksi isää. Toinen, hänen oma isänsä, oli opettaja ja kannusti Robertia opiskelemaan ja hankkimaan varman työpaikan. Toinen isä, hänen parhaimman ystävänsä isä, oli liikemies ja kannusti Robertia kehittämään taloudellista älyään ja kulkemaan omaa polkuaan. Kiyosaki kertoo kirjassaan, kuinka valitsi rikkaan isänsä opit ja ryhtyi kehittämään taloudellistä älyään ja vaurauttaan. Rikas isä, köyhä isä kertoo yksinkertaisella tavalla Kiyosakin reseptin vaurastumiseen.

 

Kiyosakin mukaan suurin syy ihmisten taloudellisiin ongelmiin on heidän puutteellinen taloudellinen älynsä. Talouden hoitoa ei opeteta koulussa, vaan suurin osa ihmisistä oppi oman talouden hoitamisensa kotoaan. Tunnen paljon ihmisiä, jotka noudattavat niin sanottua perinteistä kaavaa. He käyvät töissä ja elävät palkka kerrallaan. Kun palkka tulee, maksetaan laskut ja velat, ja loppu törsätään. Sitten ihmetellään kun rahat eivät riitäkään mihinkään. Kuulen valitusta, että palkka on liian pieni ja pomot ovat riistoporvareita. Jos halutaan ostaa, jotain isompaa, otetaan velkaa tai hommataan luottokortti. Eletään siis yli varojen. Odotetaan palkan korotusta ja uskotaan että sitten rahat riittävät. Tämä on kuitenkin harhaa, sillä tulojen noustessa kulutuskin nousee samaa tahtia. Myönnän itsekin sortuneeni tähän ollessani palkkatöissä.

 

Tällöin vaurastuminen on mahdotonta. Kiyosakin mukaan vaurastumiseen tarvitaan taloudellista älykkyyttä. Allekirjoitan tämän, sillä minulla ei sitä ennen ollut. Kyse ei ole siitä paljonko rahaa tienaa, vaan siitä kuinka paljon siitä määrästä pystyy pitämään. Yksinkertaisesti kyse on siitä, että tulot ovat korkeammat kuin menot ja ylimääräiset rahat sijoitetaan.

 

Rikkaat eivät tee työtä rahasta, vaan raha tekee työn heidän puolestaan”

 

Tavoitteena on pyrkiä kasvattamaan varoja, eli sijoituksia jotka tuottavat työstä riippumatonta tuloa. Pakollisten menojen jälkeen, tulisi siis ylimääräiset rahat sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin, kiinteistöihin tai mihin tahansa, joka tuottaa voittoa ilman omaa työpanosta. Omaa varallisuutta (assets) tulisi jatkuvasti kasvattaa, sijoittamalla tietty summa tuloista niihin. Toinen tavoite on pitää kulut ja velat pieninä. Monet vaihtavat jatkuvasti autoa ja asuntoa hienompiin tulojensa noustessa, vaikka todellisuudessa heillä ei niihin olisi varaa. Tällöin haalitaan velkaa, joka helposti kasaantuu ja tekee varallisuuteen sijoittamisesta mahdotonta. Alla kaavio vauraan henkilön kassavirrasta. Kun varojen tuottama kassavirta ylittää menot, ollaan taloudellisesti riippumattomia.

Tavoitteena on siis taloudellinen vapaus. Itselleni se tarkoittaa sitä, että saa tehdä mitä oikeasti haluaa, eikä tarvitse olla työnantajasta riipuvainen. Tähän päästäkseen tarvitaan taloudellista älyä, joka koostuu Kiyosakin mukaan neljästä osasta:

 

  • Talouden perustaidot, kuten kirjanpito
  • Sijoittaminen, eli kuinka raha saadaan ”töihin”
  • Markkinat eli kysyntä ja tarjonta
  • Laki eli yritysmaailman sääntöjen ja säädösten ymmärtäminen

 

Omalla kohdallani tämä tarkoittaa omien tulojen ja menojen aktiivista seuraamista ja hallintaa. Tämä vaatii itsekuria, jonka puute on Kiyosakin mukaan yksi suurimpia kompastuskiviä matkalla kohti vaurastumista. Kyse on joka päiväisistä valinnoista, kuten Kiyosaki kirjassaan painottaa.

 

Rikas isä, köyhä isä sai minut miettimään omia rahaan liittyviä tottumuksiani ja vahvisti haluani muuttaa niitä. Kiyosaki painottaa jatkuvaa talouden opiskelua, sillä ilman sen tuntemista on mahdotonta ymmärtää ja toimia markkinoilla. Jotta sijoittamisessa pystyy voittamaan, on sitä opiskeltava, jotta siihen liittyvää riskiä pystyisi hallitsemaan paremmin. Yksi tärkeimpiä pointteja menestymisen kannalta on se että pyrkii tekemään töitä, mistä nauttii ja mistä myös oppii. Kiyosaki mainitsee kirjassaan kuinka vaihtoi työpaikkaansa aina, kun koki saaneensa siitä tarvitsemansa opin. Näin on mahdollista saada laajempi kokonaiskäsitys eri aloista ja markkinoista, sekä oppia tärkeitä taitoja kuten myymistä ja johtamista. Näillä opeilla aionkin panostaa vaurastumiseen tulevaisuudessa. Ja voisi pistää tilaukseen herran kehittämän lautapelinkin.

 

Elias Markkula

elias@millio.fi

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!