Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä, köyhä isä

Kirjoitettu 18.04.15
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas isä, köyhä isä
Kirjan kirjoittaja: Robert T.Kiyosaki
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

Rikas isä, köyhä isä, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Rikas isä, köyhä isä

Robert T.Kiyosaki

Eihän siitä pääse mihinkään, onhan tämä hyvä kirja. Mutta ennen kuin mennään kirjaan lupasin johtoryhmälle kertoa vähän siitä, missä tilanteessa mielestäni meidän osuuskuntamme on tällä hetkellä. Joten aloitetaan siitä:

Ensinnäkin pitää sanoa se, että on meillä hienoja ihmisiä osuuskunta täynnä. Sen lisäksi kolmentoista hengen kokoonpano on aika sopiva, ei ole liian pieni eikä liian iso. Luottamus ihmisten välillä on hyvä, ja jos luottamusta meinataan tästä vielä kasvattaa, se tulee vain ja ainoastaan työn ja projektien kautta. Tiimiytymisen taso on riittävä! Jotta pystyy luottamaan vielä enemmän jäseniin, tarvitaan näyttöjä ihmisiltä. Näyttöjä siitä, miten jokainen toimii missäkin tilanteessa. Faktahan on se, että ei kaikista tule koskaan ystäviä, eikä siihen ole mielestäni tarvettakaan.

Sitten itse tekemisen tasoon. Huonekaluliike ja Room Escape pyörivät hyvin sekä vaateliike on lähtenyt hyvin liikkeelle. Jotta voidaan tiimissä välttää sisäpeli, tekemisen taso pitää olla hyvä. Jos tekemisen taso tipahtaa, aletaan äkkiä keskittyä turhiin asioihin, kuten minkäväriset kengät laitetaan raksapäiville. Parilla henkilöllä tiimissä ei välttämättä ole aivan riittävästi tekemistä, mutta asiakaskäyntien avulla löytyy varmasti heillekin tekemistä. Ja jos ei ole tarpeeksi tekemistä, käynnissä olevissa projekteissa tarvitaan aina apua, joten siitä vaan työtehtäviä pyytämään.

Ongelmia joita saattaa olla edessä:

 1. Huonekaluliike sekä Room Escape edistyvät siihen tilanteeseen, että niitä pitää yhtiöittää. Miten tiimi suhtautuu siihen? Sekä kirjaako Essi opintoja, jos toiminta joudutaan pyörittämään Oy:n kautta? Koska uskon jokaisen haluavan tässä vaiheessa saada paperit ulos, näiden asioiden merkitys nousee. Mikä on Oy:n perustamisen hinta?
 2. Kaikki tiimin jäsenet eivät saa kirjattua opintoja tältä keväältä.
 3. Treeneille ei löydy merkitystä. Edelleen on se tilanne, että vaikka on treeneistä poissa, ei menetä mitään.
 4. Muutamat henkilöt ovat saaneet ”kaiken” irti Tiimiakatemiasta. Jos ei uusia teorioita, tekemistä tai projekteja tuoda esille treeneissä, haastetaso tipahtaa. Ja jos haastetaso tipahtaa, ihminen kyllästyy. Uutuuden viehätys menee ohi ja arkipäivä koittaa akatemialla.
 5. Talouspäällikkö romahtaa.
 6. Johtoryhmälle ei löydy virkaa. Itsejohtamisen taso on noussut tiimissä roimasti, joten johtoryhmän tehtävänä ei pitäisi olla enää valvoa kirjapisteitä. Miten johtoryhmä pystyy tukemaan projekteja? Miten johtoryhmä pystyy ohjaamaan Dynaamian laivaa niin, että kaikki valmistuu ajallaan?
 7. Sisäisiä ongelmia joista vanha mies ei tiedä mitään. Kun kävin lääkärissä tässä taannoin, lääkäri kysyi, että miten minä pärjään nuorten kanssa. Se on ollut minulle loppujen lopuksi aika helppoa, koska väitän olevani itsekin aika nuorekas ja myös siitä syystä, että en ole ihan tiimin keskiössä. Seuraan tilannetta vähän ulkopuolelta ja se on varmasti minulle oikea paikka.

Tässä ongelmat mutta on myös monta asiaa joista voi olla kiitollinen. Vaimo sanoi tuossa pari viikkoa sitten, että ”Anders, sinusta on tullut parempi ihminen akatemian aikana”. Se pitää varmasti myös paikkansa. Haluankin käyttää jäljellä olevat kirjapisteet ainakin osittain omaan henkiseen kehitykseen. Loput kirjapisteet käytän talousasioihin, koska olen aikalailla innostunut niistä.

Mitä muuta tiimistä? Ei oikeastaan muuta. Oppimissopimusta päivitän nykyään melkein kuukausittain, että pystyn seuraamaan tekemisen tasoa. Odotan myös Essin kanssa käytävää kehityskeskustelua, jotta saadaan selvä suunta viimeiselle puolelletoista vuodelle. LC reissu tulee taas hyvään kohtaan, koska nyt on aika siirtää viikoksi ajatuksia pois kaikista projekteista. Olen saanut vietyä maaliin kaikki asiat, jotka olin suunnitellut tekeväni ennen LC:tä.

Sitten lyhyesti itse kirjaan. Tullessani akatemialle toivoin akatemian jälkeen löytäväni työpaikan, jossa on tarpeeksi haasteita minulle. Jos löydän sellaisen työpaikan niin hyvä, mutta jos en, myös toinen vaihtoehto on alkanut näyttäytyä: työllistää itse itseni. Yritän kerätä sellaisen kymmenen hengen verkoston, joka minulla on käytössä myös akatemian jälkeen. Olen jo löytänyt muutaman.

Rikastuminen ei tule koskaan olemaan minun juttuni, minulla on muita arvoja elämässä, mutta se olisi mahtavaa, että saisi tehdä mielenkiintoisia ja haastavia juttuja akatemian jälkeen. Olen onnellinen, jos ei enää koskaan tarvitse raataa päivittäin klo 8-16 yksitoikkoisten asioiden parissa. En vaadi muuta. Mitkä asiat yleensä estävät sen asian:

 1. Pelko.
 2. Helppo raha (tasainen kuukausipalkka).
 3. Ei keksi mitään, mistä voisi tehdä rahaa.

Kirjassa se ilmaistaan näin:

”Älkää koskaan unohtako, sillä kaksi tunnetta, pelko ja omistamisen halu, voivat johtaa teidät elämänne suurimpaan ansaan, ellette tiedosta niiden ohjaavan ajatteluanne. Eläminen pelon vallassa, ilman että toteuttaa koskaan unelmiaan, on julmaa. Uurastaminen rahan edestä, ajatellen, että rahalla voi ostaa asioita, jotka tekevät onnelliseksi, on myöskin julmaa.”’

Kohta minulla on se tilanne akatemialla, että minulta loppuu unelmat. Olen saanut perustaa liikkeen, mikä on ollut unelmana. Olen saanut opiskella viisi eri ammattia, mikä on ollut unelmana sekä nähdä uusia maita, mikä myös on ollut unelmana. On minulla sentään pari unelmaa vielä jäljellä. Lukea itseni lainvoimaiseksi kiinteistövälittäjäksi, opiskella itseni rakennusmestariksi sekä liiketalouden ylempi tutkinto akatemian tyylillä (Essi voisit muuten laittaa vähän infoa tästä minulle). Sen lisäksi haluaisin ambulanssin kuljettajaksi sekä ostaa ja myydä asunnon. Seuraavalle kymmenelle vuodelle on taas työmaata, mutta ei näistä kannata ottaa paineita. Yksi kerrallaan, silloin kun elämä antaa sille mahdollisuuden.

Jos jossain vaiheessa onnistun tässä, olen jo tyytyväinen:

”Kuten sanottu, on teknisesti helppoa päästä ulos oravanpyörästä. Se ei vaadi paljon koulutusta, mutta useimpien esteensä on epäröinti. Kun päätin jättää oravanpyörän, kysyin yksinkertaisesti itseltäni: Mistä saisin rahat, ettei minun tarvitse mennä enää koskaan töihin?”

Kaikki aikanaan ja ei näitä kannata liikaa miettiä. Onnellinen pitää myös olla, vaikka olisi yksitoikkoisessa työpaikassa. Onnellisuus ei ole rahasta tai työpaikasta kiinni.

Tuli aika vähän lainauksia kirjasta, mutta oli paljon asioita kerrottavana tähän toivottavasti viimeiseen esseeseen tänä keväänä.

Yksi kevät lisää pulkassa! 🙂

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Rikas isä, köyhä isä”

 1. Mari Kytölä sanoo:

  Anders! Oot huippu! Konkreettinen esssee ja paljon reflektointia omasta tekemisestä ja tulevaisuudesta. Nuo mainitsemasi ongelmat otetaan käsittelyyn. Tuo vaan enemmän näitä esiin treeneissäkin, kaikki kun eivät niin aktiivisia esseepankin kanssa ole 🙂

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!