Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas Isä Köyhä isä

Kirjoitettu 05.10.15
Esseen kirjoittaja: Essi Järviö
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas Isä Köyhä Isä - Tie taloudelliseen menestykseen
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ennen kuin tulin Tiimiakatemialle, osakkeet, sijoittaminen, obligaatiot ja kiinteistökauppa olivat minulle kaukaisia asioita, joista en tiennyt oikeastaan mitään. Tiesin, että ne liittyvät rahaan, pörssiin ja talouteen, mutta siinä oikeastaan olikin kaikki, mitä tiesin, ja mitä minulle oli osattu niistä kertoa. Ajattelin, että ne ovat sellaisia työssäkäyvien ihmisten juttuja, joista minäkin ehkä ymmärtäisin jotakin sitten, kun olisin hankkinut vakituisen työpaikan, perheen, auton ja talon. Siksi hämmästyinkin, kun tulin Tiimiakatemialle ja kuulin, että osa Tiimiakatemian opiskelijoista sijoittaa jo itse omia rahojaan ja suunnittelee akatemialle sijoituskerhoja ja foorumeita.

Osallistuin keväällä 2014 Mittavan järjestämään Investforumiin, jonka tarkoitus oli jakaa perustietoa sijoittamisesta opiskelijoille. Osallistuin tapahtumaan, koska olin alkanut ymmärtää, että sijoittaminen voisi olla helpotus omien opiskelijatulojen parantamiseen, ja halusin tietää aiheesta lisää. Mieleen jäävin koppi, mitä foorumilta sain, oli kirjavinkki. Kyseessä oli kirja, joka oli saanut tapahtumassa kiinteistösijoittamisesta puhuneen, sijoitusasunnot.comin toimitusjohtaja Henri Neuvosen kiinnostumaan aikoinaan kiinteistösijoittamisesta: Robert T. Kiyosakin Rikas Isä Köyhä Isä. Päätin heti ottaa kirjan lukuun.

En siis ennen Tiimiakatemiaa (tai oikeastaan vieläkään) tiennyt sijoittamisesta käytännössä mitään. Henri Neuvosen puheenvuorosta inspiroituneena otin Rikas Isä Köyhä Isä –kirjan lukuun kesällä. Silloin minulla oli myös aikaa ajatella ja käydä läpi omaa elämää, toimintaa ja tulevaisuutta. Rahatilanteeni oli todella heikko ja lopulta kyllästyin. Päätin, etten jaksa enää elää ”vain sillä mihin on varaa”, vaan alan käyttää luovuuttani ja ”keksiä rahaa”, kuten Kiyosaki sen kirjassaan ilmaisee.

Kiyosakin kirja olikin paljon inspiroivampi ja valaisevampi kuin olin osannut arvata. Sitä lukiessani tajusin, että koulutuksestani on jäänyt puuttumaan monta juttua, joita en ole koskaan kaivannut, mutta joita pitäisi mielestäni nimenomaan painottaa sekä koulussa että kotona. Isoimpana on tietenkin perusta taloudellisille taidoille. Minulle ei ole koskaan opetettu talouden perusasioita. Vanhempani ovat aina painottaneet koulutuksen merkitystä hyvän työpaikan saamisessa, ja olenkin aina ollut ahkera koulussa. Taloudellinen tietotaito on kuitenkin jäänyt kokonaan saamatta. En siis todellakaan arvostele vanhempiani, sillä miten he olisivat voineet opettaa minulle sellaista, mitä ei ole koskaan opetettu heille. Ja eihän fiksua taloudenhoitoa ole opetettu koulussakaan.

Viesti rahan käyttöön on aina ollut sama: ”Mieti, miten käytät rahat. Älä tuhlaa sitä turhuuksiin.” Tämä ajatus on pysynyt päässäni siitä asti ja kuvastanut rahankäyttöäni. Mietin, mihin rahat laitan, ja ostan sillä tarpeelliseksi kokemiani juttuja. Suurin osa menee asumiseen ja ruokaan. Vapaa-ajassa, vaatteissa ja kosmetiikassa säästän. Mutta mitä, jos olisinkin haastanut itseäni ja kysynyt: ”Miten saisin tuplattua rahamäärän”? Olisin haastanut itseni ajattelemaan ja käyttämään luovuuttani kasvattaakseni varallisuuttani sen sijaan, että olisin miettinyt, mihin rahani riittävät ja elänyt sen mukaan käyttäen rahaa kuluihin.

Kirjan luettuani ymmärrän jo paremmin, miten ja mihin minun tulisi käyttää rahaa, että se niin sanotusti tekisi töitä puolestani. Tässä Kiyosakin kirjasta lainattu kuvio tyypillisestä keskiluokkaan kuuluvan henkilön kassavirrasta:

Työ
kassavirtakoyha

 

Keskiluokkaan kuuluva kuluttaja tekee työtä saadakseen rahaa, ja saa tulosarakkeeseensa palkkaa. Palkan hän käyttää elämiseen, eli kuluihin. Hän maksaa valtiolle ja pankille ennen kuin sijoittaa itseensä, ja tulot valuvat kuluina ulos. Kun hän saa palkankorotuksen, myös menot kasvavat samaa vauhtia.

Seuraavaksi tyypillisen varakkaan henkilön kassavirta

 

kassavirtarikas

Varakas sijoittaa itseensä ennen kuin maksaa pankille ja valtiolle. Hän sijoittaa rahansa osakkeisiin, kiinteistöihin ja muihin kohteisiin, joissa raha pääsee tekemään töitä hänen puolestaan. Näin sijoitettu raha tulee takaisin tuloina eikä valu ulos kuluina. Toinen tärkeä erottava tekijä kassavirtakuvioiden välillä on, että varakas henkilö sijoittaa myös omaan älylliseen omaisuuteensa, eli jatkuvaan kouluttautumiseen ja uuden oppimiseen. Hän pysyy ajan hermolla ja hänen tietotaitonsa markkinoista kasvaa, jolloin hän osaa pelata pelinsä aina vain taitavammin ja järkevämmin.

En ole aikaisemmin osannut unelmoidakaan siitä, että olisin joskus rikas, tai ainakin että tulisin toimeen vaikka ilman vakituista työtä. Nyt mielessäni on herännyt ajatus siitä, ja aion pyrkiä tuota mielikuvaa kohti. Työelämä on murroksessa, enkä oikeastaan voi enää edes luottaa turvallisen, vakituisen työpaikan saamiseen, tai että voisin elättää itseni sillä koko loppuelämäni, tai että saisin enää eläkeiässä valtiolta minkäänlaista eläkettä.

Mitä kaikkea minun siis pitää tehdä, että mielikuva toteutuisi?

Kiteytettynä kaksi edellistä kuviota kertovat: Rikkaat ostavat varallisuutta, köyhä ostavat velkaa. Siksi olen alkanut miettimään tarkemmin, mihin rahani kuluvat. Se on tärkeää, sillä tulevaisuudessa, kun minulla on rahaa laittaa sivuun, osaan olla tiukkana sen kanssa ja sijoittaa varallisuuteen ja olla valuttamatta rahaa kuluina ulos. Olen esimerkiksi huomannut, että voisin elää edullisemminkin, jolloin minulle jäisi enemmän rahaa, joita voisin jo alkaa sijoittaa. Olen myös alkanut kiinnittää huomiota ruokakuluihin ja alkanut hankkia vaatteita ja muuta kulutustavaraa ennemmin vähän käytettynä edullisemmin kuin uutena.

Seuraava askel on tietotaidon kerääminen sijoittamisesta, markkinoista ja maailmantalouden liikkeistä, ihan peruskäsitteistöstä lähtien. Olen jo kutsunut Henri Neuvosen pitämään tiimini treeneihin opastuksen sijoituksen maailmaan. Tiimissäni on myös monta muuta nimenomaan kiinteistösijoituksesta kiinnostunutta. Aion myös lukea kirjoja aiheesta, tällä hetkellä luvussa on Timothy Ferrisin Neljän tunnin työviikko, ja Kiyosakin muut kirjat ovat seuraavana vuorossa. Päämääräni on tehdä ensimmäinen sijoitus ennen kesää 2016 ja loppujen lopuksi maksaa opintolaina pois sijoituksista saamillani rahoilla.

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Rikas Isä Köyhä isä”

  1. Aleksi Ihalainen sanoo:

    Loistavaa että olet päättänyt sijoittaa lähitulevaisuudessa! Aina ei kannata uskoa kaikkea mitä pelkästään kouluissa opetetaan, vaan ottaa nimenomaan itse selvää asioista 🙂

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!