Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas Isä Köyhä Isä

Kirjoitettu 01.12.19
Esseen kirjoittaja: Oskari Kakko
Kirjapisteet: 3
Kirja: Rikas Isä Köyhä Isä
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki , Sharon L. Lechter
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tieto ratkaisee ongelmat ja tuottaa rahaa. Tämän lauseen kirjoitin ylös lukiessani jälleen yhtä akatemia klassikkoa. Toisin kuin havahtumisen kanssa tämä kirja ei tuottanut minussa oikeastaan mitään innostumisen merkkejä. Se oli mielestäni ihan normaali kirja muiden joukossa, ei tuottanut oikeastaan muuta arvoa kuin viivan elämässäni lukemieni kirjojen joukkoon. Mieluummin olisin lukenut kyllä Aku Ankan taskukirjan, mutta valitettavasti niistä ei liiemmin ole pisteitä tarjolla. Palatakseni ensimmäiseen lauseeseen, mistä ajatus lähti rönsyilemään. Tämä on ollut varmasti yksi syy akatemian menestykseen kultavuosina. Tieto ei suoraan ratkaise ongelmia. Ongelmat ratkaisee tiedon soveltaminen käytännössä. Tiedolla myydään ja soveltamalla ratkaistaan.

Kirjassa Robert Kiyosaki kertoo kahdesta häntä lapsuudessa ohjeistaneesta miehestä. Rikkaasta isästä ja köyhästä isästä. Rikas isä on Kiyosakin ystävän isä, kun taas köyhä isä on kirjoittajan oma isä. Rikas isä toimii yrittäjä, ja kuvaa erilaista mahdollisuutta. Hän kannustaa riskien ottamiseen, kun taas opettajana toimiva köyhä isä kuvaa ihmisiä, jotka toimivat turvallisuuteen ja varmuuteen.

Osa Kiyosakin pointeista on mielestäni kyllä hyviä. Esimerkiksi vaikka olisit kuinka hyvä jossakin, mutta et osaa myydä ja markkinoida taitoasi et saavuta sillä mitään. 90% firmoista kaatuu viiden ensimmäisen vuoden aikana juuri, koska ei osata tehdä tuotteestaan tai palvelustaan haluttua ja tarvittua. Tätä pitäisi itsenikin alkaa pikkuhiljaa ajatella, kun ammattitaitoa alkaa pikkuhiljaa kerääntymään. Ensimmäinen steppi voisikin olla marssia kirjastoon ja ottaa seuraavaksi kirjakseni jotain myyntiin liittyvää, vaikka kyseiset teokset eivätkään kuulu omiin intohimon kohteisiin.

Raha ei ole enää toviin ollut keskeinen tekijä, joten en kokenut olevani kirjan pääkohderyhmää. Totta kai raha ohjaa tietyllä tavalla jokaisen elämää, mutta ajatuksen, joissa halusin joskus olla todella rikas, on menettänyt miltei kokonaan merkityksensä. Tie taloudelliseen menestykseen lukee kirjan kannessa. Tämä ei herätä intohimoa, ehkä enemmänkin tylsistymistä.

Vaikka kirjassa olikin ihan hyvää perustietoa, ilman innostumista tuntuu, että kirjasta menee paljon ohi. Tuntuu että ei viitsi jatkaa ajatuksien vientiä syvemmälle kirjan lukemisen jälkeen, vaan kirja jää vaan pintapuoliseksi. Minun on todella vaikea reflektoida kirjaa mihinkään omaan elämääni, koska en vain koe sen kiinnostavan. Oikeastaan yksi syy miksi kyseisen kirjan valitsin oli uteliaisuus siitä keitä ja millaisia rikas ja köyhä isä ovat. Nyt sekin on selvitetty. Se että oliko rikas isä oikeastaan köyhää sen onnellisempi jää mysteeriksi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!