Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä – köyhä isä

Kirjoitettu 02.12.13
Esseen kirjoittaja: H Tyrväinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas isä - köyhä isä, tie taloudelliseen menestykseen
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki ja Sharon Lechter
Kategoriat: 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Robert Kiyosakin kirja Rikas isä – köyhä isä oli huikean mielenkiintoinen ja antoi paljon ajateltavaa. Kirja kertoo esimerkein kuinka tie taloudelliseen menestykseen rakennetaan. Kirjan oppeja on melko hankala peilata projekteihin tai Innomoon, mutta omaa elämää varten kirjasta irtosi paljon.

 

Minulla ei ole haluakaan olla kuollessani hautausmaan rikkain kaveri, mutta kyllähän se taloudellinen riippumattomuus helpottaisi tätä opiskelija elämää. Kiyosakin mukaan suurin osa ihmisistä ei tiedä talouden perusasioita riittävän hyvin, joten vaurastuminen on mahdotonta. Nykyinen koulutusjärjestelmä on myös aikaansa jäljessä. Taloutta ei opeteta koulussa, joten ihmiset valmistuvat suoraan oravanpyörään. Onneksi kuitenkin Tiimiakatemia on tässä asiassa todella hyvä koulu. Innomon kassakriisi ja muut hienot hetket rahan parissa ovat läsnä lähes päivittäin.

 

Oravanpyörä tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että työtä tehdään rahasta. Opiskellaan ammatti ja mennään töihin. Tuo on köyhien ja keskiluokan mielenmalli. Rikkaat antavat rahan tehdä työtä puolestaan. Raha on hyvä työntekijä siitä syystä, että sen kunto tehdä töitä on ympärivuorokautinen. Taloudellista älykkyyttä kasvattamalla on helpompi oppia tunnistamaan mahdollisuuksia, kuinka rahasta saadaan tehtyä työntekijä. Robert painotti kirjassa todella paljon lukemisen tärkeyttä. On opiskeltava ahkerasti rahaan ja talouteen liittyviä asioita. Rahalliseen älykkyyteen panostetut eurot ja tunnit ovat tuottaneen hänelle mittaamattoman suuren omaisuuden.

 

Jos tekee työtä rahasta, niin elämä voi heitellä minne sattuu. Tällöin on täysin riippuvainen työnantajasta, ja mielestäni se kuulostaa aika vaaralliselta. Varsinkin kun viimeaikoina on saanut tiuhaan tahtiin lukea irtisanomisuutisia mediasta. Tärkeintä ei ole se, kuinka paljon tienaa. Paljon oleellisempaa on se, kuinka paljon jää viivan alle ja miten ne rahat käyttää. Keskiluokalla ja köyhillä on tapana kuluttaa ylimääräinen raha turhuuksiin. Turhuuksilla tarkoitan sellaisia asioita, jotka eivät tuota mitään. Rikkaat sijoittavat ylimääräisen rahan varallisuuteen, joka tuo tuloja.

 

Kirjaa lukiessa tajusin, ettei rikastuminen ole kovin vaikeaa. Tärkeintä on oppia omaksumaan rikkaiden mielenmalli ja samalla on kasvatettava taloudellista älykkyyttä. Olen ainakin tähän mennessä ollut rahankäytön suhteen melkoinen tuhlari, mitä enemmän rahaa on tullut niin sen nopeammin sitä on myös kulunut. Jonkun verran on kuitenkin tullut ”tuhlattua” myös varallisuuksiin, mutta tähän on alettava keskittymään entistä tarkemmin.

 

Kirjan innoittamana kasvatin hieman lisää varallisuus sarakettani, mutta haluan tehdä siitä paljon säännöllisempää ja kannattavampaa. Seuraava askeleeni on selkiyttää kuukausittaiset tuloni ja menoni, jonka jälkeen voin tehdä suunnitelman, kuinka pääsen taloudelliseen riippumattomuuteen.

Varallisuus sarakkeen kasvattaminen vaatii minulta suurta itsekuria. Edessäni on joka päivä houkutuksia, joihin voin syytää rahani. Minun on kuitenkin alettava miettimään niiden hyötyjä pitkällä tähtäimellä. Yksi tyhmä esimerkki rahankäytöstäni on aamukahvit akatemialla. Kotona on aamulla niin kiire tai kahvi vain ei jostain kumman syystä maistu. Kuitenkin heti kun astuu Onkapannuun aamulla niin alkaa kahvihammasta kolottamaan. Tämän hinta on kuukaudessa pyöreästi laskettuna 20 työpäivää x 1,20 = 24 euroa. Ja tuossa on vain aamukahvit. Tilanne näyttää siis siltä, että pienillä valinnoilla voin säästää kuukaudessa satoja euroja, koska vastaavia tilanteita ja houkutuksia on lukuisia.

 

Jos pystyn karsimaan menojani ja sijoittamaan siitä jäävän erotuksen varallisuuteen joka kuukausi, olen matkalla kohti taloudellista riippumattomuutta. Pystyn helposti karsimaan kulujani kuukaudessa 100euron verran, joten se tekee vuositasolla jo 1200 euroa. Kun sitten sijoitan ne 1200 euroa varallisuuteen, niin minulla on taas seuraavana vuonna entistä enemmän.

 

Tämän kaiken ohella kun opiskelen vielä sen, kuinka rahat sijoitetaan parhaalla mahdollisella tavalla, niin olen hyvällä mallilla.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!