Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas Isä Köyhä Isä

Kirjoitettu 08.12.15
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas Isä, Köyhä Isä - Tie taloudelliseen menestykseen
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki & Sharon L. Lechter
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Oletko koskaan huomannut, miten paljon on sellaisia kirjanpitäjiä, jotka eivät ole rikkaita. Ja pankkimiehiä ja asianajajia ja meklareita ja kiinteistönvälittäjiä. He tietävät paljon ja ovat suurimmaksi osaksi älykkäitä ihmisiä, mutta useimmat heistä ei ole rikkaita. Koska koulumme eivät opeta sitä, minkä rikkaat tietävät, kysymme neuvoa näiltä ihmisiltä. Mutta eräänä päivänä, kun ajat moottoritiellä, joudut ruuhkaan ja sinulla on vaikeuksia päästä töihin, katsot oikealle ja näet kirjanpitäjäsi samassa liikenneruuhkassa. Katsot vasemmalle ja näet pankinjohtajasi. Tämän pitäisi kertoa sinulle jotakin.” – Robert Kiyosaki

 

Siinäpä on mielestäni hyvin kiteytettynä kirjan pääaihe. Miksi jotkut ihmiset joita pidämme rikkaina eivät oikeasti olekaan rikkaita. He vain olettavat olevansa, mutta silti samassa ruuhkassa sitä istutaan autossa. Rikkaat eivät ruuhkassa istu. Kirja herättää ajatuksia tästä niin sanotusta oravanpyörästä, jossa suurin osa maailman ihmisistä on.  Kirja kertoo siis Robert T. Kiyosakin opetuksista, miten saada raha tekemään työtä puolestasi, jotta pääset oravanpyörästä pois. Eli miten rikastut. Kiyosakin oppi-isät, eli kuten kirjassa puhutaan ”rikkaasta isästä” ja ”köyhästä isästä”, ovat hänen biologinen isänsä ja parhaan kaverin isä. Rikas isä on tämän kyseisen parhaan kaverin miljardeja tehnyt isä, joka ei ole kouluja käynyt, mutta silti valtavan menestynyt. Köyhä isä taas on Kiyosakin oikea isä, joka on korkeasti koulutettu, mutta silti vähemmän rikas.

 

”Elämä, jota säätelee palkan suuruus, ei ole todellista elämää. Jos ajattelet, että työ saa sinut tuntemaan olosi turvalliseksi, valehtelet itsellesi”

Otin kyseisen kirjan lukuun, sillä olen lukenut aikaisemmin pinkku vuonna kyseisen kirjasarjan toisen osan ja pidin siitä todella paljon. Se antoi minulle paljon vinkkejä sijoittamiseen ja muutenkin rahan käyttöön. Tärkeimpänä se kirja pisti minut ajattelemaan isommin rahan merkitystä omassa elämässäni. Minulla on kuitenkin tavoitteena ja haaveena olla elämässäni jossain vaiheessa taloudellisesti riippumaton. Tai ainakin hyvin pärjäävä, jolloin ei tarvitse olla koko ajan katsomassa paljonki tilillä on rahaa. Tavoitteena olisi, että tietäisi ainakin omassa mielessä, että ei tarvitsisi tehdä töitä jos ei haluaisi. Sitä on mielestäni olla taloudellisesti riippumaton. Ajattelinkin näin joululoman lähestyessä ottaa lukuun vähän taloudellisia vinkkejä Kiyosakilta. Tässäpä siis olisi tärkeimpiä mietteitä kirjasta ja sen opeista.

 

”Rahan puute on kaiken pahan alku ja juuri.” – Rikas Isä

”On eri asia olla köyhä ja olla rahaton. Rahattomuus on väliaikaista, köyhyys on ikuista!” – Rikas Isä

Niin onko raha se paha asia vai juuri rahan puute? Monesti kuulee puhuttavan, että kaikki rikkaat rakastavat vain rahaa. Mutta onko se kaikilla aivan niin? Mielestäni ei, sillä rahalla saa vapauden tehdä elämällä juuri sitä mitä haluaa. Tottakai osa meistä tykkää siitä, että näkee rahan kilahtavan pankkitilille, mutta eikö se kuitenkin ole palkinto siitä, että tekee jotain oikein. Itse näkisin sen tärkeämpänä, että mitä sillä rahalla tekee, jos sitä saa. Niin kuin kirjassakin sanotaan, että sitä mitä haluaa pitää antaa ensiksi pois, jotta sitä voi saada takaisin korkojen kera. Ja tärkeää on se, että ajatteleeko omassa päässä olevansa köyhä vai pelkästään väliaikaisesti rahaton. Itse päässäni toivon ainakin, että se on minulla väliaikaista olla taloudellisesti ”rahaton”. En antaudu muulle ajatukselle.

 

”Raha ilman taloudellista älykkyyttä on pian entistä rahaa. Kyse ei ole siitä, kuinka paljon rahaa ansaitset, vaan siitä, kuinka paljon sitä pystyy pitämään. Jos haluat rikastua, sinun täytyy osata talouden perusasiat.”

”Sinun on osattava erottaa toisistaan varat ja velat, ja ostettava varallisuutta. Jos haluat rikastua, sinun tarvitsee osata vain tämä. Se on SÄÄNTÖ NUMERO YKSI. Se on ainoa sääntö.”

Kirjassa selitetään helposti ja ymmärrettävästi ainoan talouden peruspilarin, joka täytyy pitää mielessä koko ajan. Tämä oli mielenkiintoinen, sillä en aikaisemmin ollut kunnolla ajatellut varojen ja velkojen eroa. Moni ”tavan tallaaja” ei ajattele sitä, että mihin sitä rahaa menee. Eikä sitä mihin jäljelle jäävät rahansa laittaa. Moni ostaa rahoillaan velkaa lisää vaikka parempi olisi ostaa varallisuutta. Yleisesti ajatellaan, että esimerkiksi talon ostaminen on varallisuutta. Se ei ole sillä kuten kirjassa kerrotaan, että siitä aiheutuvat kulut lisäävät menoja eli velkaa. Vaikka talo olisi maksettu kokonaan. Samoin käy esimerkkinä auton ostaminen, johon itsekin sorruin aikoinaan. Heti kun ajat kaupasta auton ulos, sen arvo tippuu joka kilometriltä. Näin kirjassa tiivistetään aihe: ”Rikkaat ostavat varallisuutta. Köyhät ja keskiluokka ostavat velkaa ja luulevat sen olevan varallisuutta.”

 

”Varat tuovat rahaa taskuuni. Velat vievät rahaa taskustani. Jos haluat rikastua, käytä elämäsi varallisuuden ostamiseen.”

Kuten kirjassa sanotaan, varallisuuden hankkimiseen on monia keinoja. Jotkut sijoittavat osakkeisiin, osa asuntoihin, osa perustaa yrityksen. Keinoja on monia. Itse olen kuitenkin Kiyosakin tapaan kiinnostunut kiinteistöistä. Olenkin aloittanut ensimmäisen kiinteistön ostoon vaadittavan rahan keräämisen, jotta muutaman vuoden sisään olisi mahdollista ostaa ensimmäinen asunto. Tarkoituksena olisi kuitenkin vuokrata se myöhemmin ja alkaa etsimään toista sijoitettavaa asuntoa. Siinä on siis karkea strategiani varallisuuden hankkimiseen. Olen pohtinut myös mahdollisuutta asuntosijoitusyhtiön perustamiseen, sillä kiinteistöt ovat minulle olleet omalla tavallaan intohimon kohde, varsinkin kesän kiinteistönvälityksen jälkeen. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

 

Unelmani olisi olla vakavarainen eli taloudellisesti riippumaton jossain vaiheessa elämääni. Vakavaraisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että jos lopettaisin työnteon tänään, niin kuinka kauan selviäisin varojen tuomilla tuloilla menoista ja veloistani. Taloudellisesti riippumattomuuteen niin että raha tekee työtä puolestani päästään kun varat tuovat käytännössä ilman työntekoa minulle voittoa menojen jälkeen joka kuukausi. Eli olisi tehtävä, kuten kirjassa mainitaan että, täytyy ostaa sellaista varallisuutta joka vain tuottaa tuloa. Ja keskittyä pitämään velat ja kulut mahdollisimman alhaisina. Hankittava varallisuus olisi myös hyvä olla sellaista, mitä rakastaa. Kuten Kiyosakin tapauksessa tosiaan kiinteistöt. Sillä jos varallisuus on sellaista jota rakastaa, siitä pitää huolen.

 

Kirjassa oli myös mielenkiintoinen esimerkki McDonaldsin perustajan Ray Krocin taloudellisesta nerokkuudesta. Hän osasi erottaa ammatin ja toimialan eron. Hänen ammattinsa oli myyntimies, joka myi McDonaldsin franchise-edustuksia. Mutta hänen toimialansa oli hankkia lisää tuottoa antavia kiinteistöjä. Hän ymmärsi, että kiinteistö ja sen sijainti olivat yksittäisen franchise-pisteen tärkein menestystekijä. Periaatteessa nimittäin franchise-edustuksen ostanut henkilö maksoi tontin Ray Krocin puolesta. Ja yleensähän ”Mäkkärit” eivät sijaitse ihan paskoilla paikoilla. Nerokas kaveri oli tuo mies, täytyy myöntää.

 

Yhteenvetona kirja oli jälleen loistavaa luettavaa. Pidän näistä kyseisistä kirjoista todella paljon, sillä ne ovat talousasioita mielenkiintoisesti käsitteleviä kirjoja. Ne ovat helposti ymmärrettäviä ja kuitenkin todellisia asioita käsittelevä kirja, jonka kirjoittaja on noussut oppimalla perusasioita taloudesta miljoonia tekeväksi bisnesmieheksi. Kirjassa oli monia oppeja, joita en varmasti saanut tähän reflektioon avattua, mutta monia kuitenkin. Loistavia oli kyllä nuo esimerkit, jotka auttavat avaamaan tulojen, menojen, varojen ja velkojen ymmärtämisen tärkeyttä. Se pisti varsinkin pohtimaan oman talouden käyttöä. Suosittelen kirjaa kyllä kaikille, jotka tavoittelevat joskus olevansa vapaita ”oravanpyörästä.” Tärkeitä oppeja muistaa itse muotoiltuna: Älä pelkää riskejä, älä pelkää epäonnistumisia, ymmärrä taloutta, ymmärrä varojen ja velkojen ero, osta varallisuutta! Loppuun laitan rohkaisevan lainauksen kirjasta, joka minulle ainakin antaa rohkeutta ja jonka olen huomannut toimivan niin urheilussa kuin bisneksissäkin.

 

”Suurin syy siihen, että useimmat eivät ole rikkaita, on valitettavasti se, että he pelkäävät häviämistä. Voittajat eivät pelkää häviämistä. Mutta häviäjät pelkäävät. Epäonnistuminen on osa onnistumisprosessia. Ihmiset, jotka välttävät epäonnistumista, välttävät menestystä.”

Jake Vitikainen

Bisnera

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!