Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä, köyhä isä

Kirjoitettu 27.04.16
Esseen kirjoittaja: Jarna Lehtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas isä, köyhä isä
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Robert T. Kiyosakin kirja Rikas isä, köyhä isä kertoo tiestä taloudelliseen menestykseen. Tämä oli yksi ehdottomasti parhaimmista lukemistani kirjoista. Siinä kohtasi kiinnostukseni talouteen ja vaurauteen mutta myös kirja oli kirjoitettu selkeästi ja sisälsi tarinoita sekä kertomuksia, joista oikeasti sai jotain irti. Kirja on todella hyvä niin henkilökohtaiseen kuin yrittäjänkin elämään!

Taloudellinen ymmärrys edes talouden perusasioiden ymmärrys, puuttuu monelta. Koulut ovat akateemisia tai ammatillisia mutta raha-asiat ja niiden hallitseminen opitaan suurimmaksi osin kotona. Onneksi minulle on pienestä pitäen opetettu varalliseen talouteen liittyviä asioita ja voinkin todeta, että minulla on ”rikkaat vanhemmat”, jotka ymmärtävät talouden perusasiat ja haluavat hallita talouttaan. Kirjassa kuvataan tarinan avulla kahden erilaisen isän, köyhän ja rikkaan, tapaa hankkia ja käyttää rahaa.

 

Köyhä isä vannoo koulutuksen ja varman työpaikan nimeen. Moni meistä ajattelee tällä tavoin, pelaa varman päälle. Talousymmärrystä ei juurikaan ole, tai ehkä paremmin sanottuna ei tiedetä, kuinka hyödyntää rahaa kasvattaakseen vaurauttaan. Köyhän isän tavoin toimivat ottavat velkaa ja asuntolainaa, ajattelevat esimerkiksi asuntoa varallisuutena. Todellisuudessa talo on vain kulu, jonka lainaa lyhennetään palkasta. Köyhät ihmiset kuluttavat sen mitä saavat. Kun tulot kasvaa, kasvaa menotkin. Käytännössä ylimääräistä rahaa ei ole. Itse taistelen tällaista elämäntyyliä vastaan ja olen aloittanut kerryttämään säästöjä, joita voin lähitulevaisuudessa sijoittaa. Hallitsen talouden perusteet ja rahan käytössä katson aina tulevaisuuteen, tehden suunnitelmia ja ottaen selvää erilaisista mahdollisuuksista lisätä omaa vaurauttani. Kirjassa suositeltiin ottamaan joku menestynyt esikuva, jolta ottaa oppia ja niin aion tehdäkin!

Rikas isäkin toki kannattaa opiskelua ja työntekoa. Hän on tosin löytänyt tavan saada raha tekemään töitä. Tätä on esimerkiksi asuntosijoittaminen, jolloin asunto on varallisuutta ja saatu vuokra on tuloja. Saatuja tuloja sijoitetaan uudelleen, joten varallisuus kasvaa. Rikkaat karsivat menonsa pieneksi ja nauttivat niin sanottua taloudellista vapautta. Jos joskus ottaisikin takkiin, ei talous kaadu siihen. Harva meistä syntyy rikkaaksi mutta jokainen meistä voi itse päättää, onko elämässään rikas vai köyhä.

 

”Rikas ostaa varallisuutta, köyhällä on vain menoja ja keskiluokka ostaa velkaa, jota luulee varallisuudeksi.”

 

Omassa elämässään kukin voi käyttää rahansa miten lystää. Kuitenkin yritysmaailman näkökulmasta pitää ymmärtää taloutta ja osatta toimia kuten rikkaat. Jos tehdään juuri ja juuri sen verran projekteja, että saadaan niillä ansaituilla tuloilla maksettua laskut, ei yritys kauaa pysy pystyssä eikä ainakaan kasva. Me Aitossa olemme investoineet projekteihin rahaa, toivoen, että investointi kannattaa. Monissa tapauksissa se onkin kannattanut, joissain on tullut tappiota. Kuitenkin on syytä tarkastella asioita pitkällä aikavälillä ja tehdä tarvittavat korjausliikkeet, jossa tappiota tehneet projektin tuottaisivat myöhemmin voittoa.

Jos aikoo tulevaisuudessa yrittäjäksi, on alettava ottamaan selvää talouden käsitteistä, veroista ja ylipäätään talouden perusasioista. Rikkaaksi tuleminen vaatii riskien ottamista, mutta niitä voi oppia hallitsemaan ja ennakoimaan. Haluatko sinä olla rikas vai köyhä?

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!