Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä, köyhä isä

Kirjoitettu 25.08.16
Esseen kirjoittaja: Jon-Erik Talvio
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas isä, köyhä isä
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pitkästä aikaa kirja jonka luin kannesta kanteen! Vaikka en juurikaan näistä tarinan kerronnan kautta teoriaan paneutuvista kirjoista pidäkään niin tämän jaksoin lukea loppuun! Kirjassa kerrotaan erinomaisesti esimerkkejä käyttäen, kuinka jokaisella meillä on mahdollisuus päästä täysin taloudellisesti riippumattomaan tilaan. Driimiin tätä en pysty peilaamaan. Ainoa joka osuu Driimiin, että riskejä on otettava, jos haluaa menestyä.

Tällä hetkellä Driimi kulkee tiellä jossa puhutaan, että tämä on turvallinen vaihtoehto. Turvalliset vaihtoehdot ovat turvallisia ja soveltuvat hyvin heikkohermoisille. Ei siis tehdä hallittuja riskinottoja mihinkään suuntaan vaan jos ei rahaa riitä johonkin siltä istumalta niin homma kuopataan ja mietitään että olipas tylsää. Tosiasia on, että turvallista tietä kulkemalla saavutetaan keskivertoa – se ei houkuta ketään. Itse tähtään tuohon priimaan, joka houkuttelee ihmisiä ja yrityksiä.

Mitä sitten jäi omaan käteen tästä? Noh omaan käteen jäi kirjan tärkein opetus. Mikäli sinulla on edessäsi elämäsi paras mahdollisuus ansaita jollain tapaa rahaa ja sinulle ei ole rahaa sillä hetkellä juuri vaadittavaa määrää niin älä vastaa ”Minulla ei ole rahaa tähän.” vaan kysy ”Mistä minä saisin rahat tähän?”. Toki kirjassa käytettiin Amerikan valtion verolainoja sun muita sijoituskohteita ja rahastoja joista ei ole Suomessa kuultukaan, mutta perusideana tuo on juuri se mihin ihmisten tulisi pyrkiä. Tuo kysymys aktivoi omat aivosi ja muut ympärilläsi siitä, että noh mites me tämä esimerkiksi 20 000€ tehdään?

Itselläni on juurikin näitä kohteita ollut esimerkiksi Vuokrajetti, tuo yhteensä 8000€ sijoitus on nyt poikinut minulle 50% 3sta vesijetistä sekä joka kesäisen tulonlähteen. Ei minulla ollut kuin maksimissaan 200,00 € juuri sillä hetkellä, kun minulta kysyttiin, että lähdenkö mukaan, mutta aina löytyy tuttavia tai tapoja jolla tehdä rahaa. En loppuen lopuksi maksanut lainkaan omaa rahaa tähän vaan lainasin ensimmäiset 4000€ 1/3 osuudesta kaverilta jolle maksoin kauden päätyttyä voitoilla tuon takaisin. Kun kolmas Vesijetin vuokraajista lähti ulos yrityksestä, niin ostimme toisen yhtiökumppanin kanssa hänet ulos ja tästä pulitin 4000€. Tuo 4000€ on nyt tänä kesänä pelkästään luonut minulle yli 6000€ tulot. Erinomainen sijoitus siis. Toki tässä kohtaa puhumme melkoisista nappikaupoista, mutta prosentuaalisesti tämä on erinomainen. Tämä on oiva esimerkki siitä, kuinka Varat tuottavat minulle Tuloja, vaikka en tekisi juuri mitään. (Tänä kesänä olen kyllä työllistänyt itseni todella paljon Vesijettien parissa, mutta tähänkin on tulossa muutos.)

Olen huomannut täysin saman ajatusmallin kuin kirjan köyhä isä; Käy kouluja, hommaa ammatti, osta omakotitalo, hanki koira ja hanki lapsi. Monelle ihmiselle Suomessa tuo on se unelma ja kun nuo kaikki on tehty, niin sitten käydään kerran kesässä perheen kanssa Mallorcalla ja loppu aika tehdään töitä ja maksetaan velkoja pois pankille. Sitten kun velat on maksettu, niin sitten remontoidaan kotia tai vaihdetaan isompaan ja ostetaan venettä sun muuta. Itse en haluaisi ikinä päätyä tuohon oravanpyörään. Henkilökohtaisesti en nauti siitä, että olen vain yhdessä paikassa lopun elämääni ja tekisin samaa työtä lopun elämääni.

Taloudelliset termit ovat ihmisillä hukassa ja sen huomaa monen ihmisen talouspuolen ajattelussa hyvin pikaisesti. Välillä sitä huomaa, kun kavereillekin mainostaa, että katsos kun ostin tämän ja myyn tämän tällä hintaa niin voittoa tulee ja he ovat, että täh, miten niin teet voittoa? Esimerkkinä vaikka uusin kokeiluni, tilasin tietokoneen komponentit saksasta, jossa tuotteet olivat järjestään 20% edullisempia. Ostin komponentit saksasta 600,00 € ALV 0, Suomessa samaiset tuotteet olisivat maksaneet 725,00 € ALV 0.  Pelkästään Suomen ”nollahintaan” tekisin jo 125,00€ voittoa vajaan 2 tunnin työstä. Tottakai tuohon laitetaan pieni valmispaketti lisä ja mikäli joku halukas haluaa ostaa tuon tietokoneen niin voittoa tekee sen vähintään 200,00€. Ostin tietokoneen toki vain omaan käyttöön, mutta mikäli laitan myynti ilmoituksen ja joku ostaa sen niin vaivaakaan siitä ei ole, koska voi aina tilata samat osat uudelleen ja rakentaa samanlaisen tietokoneen uudelleen.

Maailma on pullollaan mahdollisuuksia rakentaa valtavaa varallisuutta, mielestäni kirjassakin esitellyt kaksi ongelmaa ovat selkeimmät: 1) Rahan menettämisen pelko 2) Taloudellisen älyn puuttuminen. Olen oppinut jo pitkään Pokeria pelanneena ja siinä pärjänneenä, että raha on vain rahaa, mikäli riski on hallittu ja tiedostaa mitä on tekemässä niin suuremmatkin riskit ovat täysin OK. Joskus menee metsään, joskus osuu. Elämä on yhtä vuoristorataa muutenkin!

Taloudellisen älyn puuttuminen on sellainen asia mikä olisi hyvä korjata ihmisille jo peruskoulussa. Itse kävin ekonomian kurssin yläasteella ja olen kiitollinen siitä, että kävin sen. Se opetti minulle jo yläasteella kirjanpidon perusteet ja tajusin paljon jo tilinpäätöksistä siinä kohtaa. Kun ymmärrät miten yritys pyörii taloudellisesti, olet lähtökohtaisesti jo huomattavasti viisaampi. Tiimiakatemiallakin olisi hyvä kun olisi kaikille heti alussa pakollinen yrityksen talouden kurssi vaikka sitten Rajakatu mallilla, jossa opetetaan vähän kirjanpitoa ja tilinpäätöksen lukemista. Tästä ei olisi kenellekään haittaa, päinvastoin monelle Akatemialaiselle (vanhemmallekin) tästä olisi erinomainen hyöty. Olen törmännyt edelleen talossa ihmisiin kenellä ei ole mitään hajua taloudesta.

Lopputulemana, hyvä kirja ja olen onnellinen, että sijoitin huimat 5,00 € tähän kirjaan, kun ostin tämän! Pitääpä lukaista muutkin Kiyosakin kirjat jotka ostin myös 5,00€ /Kpl. Taitavat olla ryhmässä hyvät sijoitukset nämäkin!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!