Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä, Köyhä isä

Kirjoitettu 31.08.17
Esseen kirjoittaja: Petri Vainio-Pekka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas isä, Köyhä isä
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tästä kirjasta on puhuttu läpi akatemian ajan. Todella usein olen kuullut tästä puhuttavan, mutta en koskaan oikein ymmärtänyt mistä tämä kertoo. Nyt sitten päätin itsekin lukea kyseisen kirjan. Ihan tämä kirja ei nyt minulle tässä vaiheessa sopinut, mutta päätin kuitenkin ottaa riskin ja paneutua aiheeseen.

 

Ahneus ja pelko

 

Aivan se ja sama olet sitten rikas tai juuri ja juuri toimeentuleva ovat nämä molemmat piirteet aina läsnä. Voin itsekin myöntää tämän. Osaan olla todella ahne, kun tiedossa on rahaa. Esimerkiksi viime kesänä olin ahne, sen voin myöntää. Tiedettiin poikien kanssa, että kievarilta tulisi rahaa ihan reilusti, niin tuntui melko kauhealta puhua siitä, kuinka paljon joutuu antamaan tiimin eteen. Samoin nyt on hauska huomata, että sen aikaiset käytännöt esimerkiksi rojaltien suhteen on muuttumassa. Silloin jo pidin sitä ideaa hieman hassuna, mutta eipä sille yksin hirveästi mitän voinut. Nyt sitten olemme huomanneetkin, että olemme viimeiselle vuodelle kerännyt aivan liikaakin rahaa. Ja nyt sitten joudumme laskemaan, kuinka paljon kukakin on niitä maksanut.

 

Pelko on toinen tunne, mikä on yleistä rahan suhteen. Varsinkin näin opiskelijana, vaikka teemmekin käytännössä vain työtä, mutta kun kaikki rahat menevät tiimin tilille ja sieltä sitten nostetaan aina, kun se on mahdollista, niin useasti tulee pelko siitä, että kuinkahan sitä tämän kuukauden taas pärjää. Toki jos oikeasti hätätilanne olisi, niin uskoisin tiimin joustavan sen verran, että voisi nostaa edes vähän palkkaa, vaikka kukaan muu sitä juuri sillä hetkellä nostaisikaan.

 

Kirjassa mainittiin mielestäni hyvin, mikä kuvastaa itseäni oikein todella hyvin. Se, että jos saa yhtäkkiä palkankorotuksen, niin ylimääräisen osan voisi ihan hyvin sijoittaa. Mutta tässä vaiheessa pelkoo nostaa päätään ja sijoittaminen tuntuu ylitsepääsemättömän suurelta riskiltä. Rahan menettämisen pelko ajaa usein ihmiset siihen, että sijoittaminen saattaa tuntua turhalta riskiltä. Mutta usein palkankorotukset myös tarkoittavat sitten sitä, että ihmiset käyttävät sen ”hyviin” ostoksiin kuten autoon. Kun luin tämän kirjan älysin, kuinka typerä itsekin olen ollut. En ole sijoittanut mihinkään ja maksimissaan olen laittanut rahaa ”säilöön” säästötilille, missä seon kasvanut huikeata korkoa eli noin pari euroa vuodessa.

 

Tähän palkankorotukseen on usein yhteydessä myös ahneus. Se, että ostaa juuri isomman talon, mikä tuntuu paljon fiksummalta sijoitukselta, kuin esimerkiksi osakkeet yrityksestä, mikä on todella epävarmaa. Kuitenkin isomman talon yhteydessä tulee usein se tilanne, että myös laskut kasvavat. Näin ollen tämä palkankorotus on loppujuoksuun sitten plus miinus nolla. Kaikki se, mitä nykyisin ansaitsee enemmän menee sitten isomman talon tuomiin isompiin laskuihin.

 

Tätä tunnepitoista ailahtelua voi kuitenkin hillitä kirjan mukaan tekemällä selkeän taloussuunnitelman itselleen. Taloussuunnitelman tekeminen olisi hyvä jokaiselle. Itsekin olen miettinyt useasti, mitkä vievät eniten rahaa kuusta. En kuitenkaan ole saanut tätä aikaiseksi, vaikka talouspäällikkönä olen ollutkin. Tämän tekeminen olisi kyllä hyvää harjoitusta myös tulevaa varten. Se on hyvä tapa opetella tekemään budjettia ja varsinkin miettimään etukäteen tulojaan. Tämä olisi todella tärkeää tehdä yrityksissä. Toki täällä tiimiakatemialla on tulevaisuuden ennustaminen todella vaikeaa. Varsinkin alussa, kun porukka ei yhtään tiedä mitä tekee. Mutta niin se on myös vähän vanhempana. Muistan, kuinka mietittiin sitä viimeisimmissä treeneissä, että kuka tekee minkäkin verran rahaa. Olisi hauska käydä ne läpi ja miettiä, kuinka moni näihin tavoitteisiin pääsi. Melko suuria ne nimittäin olivat…

 

Taloudellinen äly

 

Se, mistä olen pitänyt eniten akatemiassa, on se että taloudellinen äly on parantunut. En sano sitä, sillä että nyt olisin tosi rikas, vaan olen huomannut tekeväni parempia päätöksiä rahan suhteen. Taloudellinen äly on kuitenkin se tärkein asia, jonka kautta ihminen rikastuu. Se, että tekee viisaita hankintoja eikä ns. tuhlaa turhaan, on ensimmäinen askel tähän. Moni on ollut kirjan mukaan sitä mieltä, että rikkaiden tulee olla viisaita ja taitavia. Toki tämäkin auttaa, mutta niin kuin kirjassa on mainittu, näitä ihmisiä on monia, mutta harva heistä silti on oikeasti rikkaita. Taloudellinen äly on kaikkein tärkein, mitä jokaisen tulisi miettiä omalla kohdallaan ja opetella se mahdollisimman hyvin.

 

Mielestäni akatemiallakin voisi vielä enemmän tulla talousoppia. Oikeasti sellaisilta ihmisiltä, jotka osaavat sen selittää yksinkertaisesti, mutta silti hyvin. Nyt esimerkiksi talouspäällikkönä ollessani turvauduin todella paljon kirjanpitäjään. En sano, että se olisi ollut huono juttu, mutta olisi myös hyvä jos tätä käytäisiin enemmän läpi ihan akatemialla. Voin nimittäin pistää pääni pantiksi, että aika harva ymmärtää edes mikä tase on.

 

Jos elämässään haluaa oikeasti rikastua, kannattaa se aloittaa mahdollisimman nuorena. Mitä nuorempana päätät alkaa tekemään viisaita suunnitelmia rahan käyttösi suhteen, sitä todennäköisemmin olet rikkaampi vanhana. Mitä myöhemmin alat tätä tekemään, sitä myöhemmin tulet oikeasti rikkaaksi, jos tule ikinä. Tämä tarkoittaa sitä, että ihan alussa mieti se, että kuinka paljon nyt tienaat kuussa ja kuinka paljon se tulee muuttumaan muutaman vuoden päästä. Jos siis mietit uutta mersua, voi olla turha unelmoida siitä, ennen kuin on oikeasti fiksua. Voi olla myös, että se ei ole koskaan viisasta, muista sekin!

 

”Töitä tekemällä ei rikastu”

 

Tämä lause on varmasti tuttu suomalaisessa kulttuurissa. Se pitää osin paikkaansa, mutta osittain ei. Se, että pelkästään töitä tekemällä et rikastu, mutta jos sinulla on yhtään talousälyä, niin se voi olla mahdollista. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että riskejä täytyy ottaa. Ilman riskejä ei kukaan ole tullut rikkaaksi. Mitään typeriä riskejä ei kuitenkaan ole pakko ottaa. Riskisijoittaminen on toki sitä, missä tuotto on parasta, mutta se on myös sitä missä menetetään eniten rahaa. Tämän riskisijoittamisen sijasta kannattaa aloittaa esimerkiksi suhteellisen varmoista ja ehkä vähän hitaammin kasvavista osakkeista. Yksi vaihtoehto on myös rahastot. Nämä ovat melko varmoja pikkutuottoa tekeviä sijoituksia.

 

Laiskuus on yksi rikastumisen kompastus kiviä. Muista olla ahkera ja painaa duunia oikeastaan entistä enemmän, jos haluat oikeasti rikastua. On hyvä muistaa se, että laiskat ihmiset saavat harvoin ylennyksiä tai palkankorotuksia. Nämä ovat työmyyriä, jotka painavat ahkerasti päivästä toiseen töitä, eikä valita pikkujutuista.

 

Tärkeimmät kopit:

 

  • Aloita pian, jos haluat nähdä tuloksia
  • Suunnittele ja pistä ylös kuukausittaiset tulosi ja menosi
  • Ole ahkera, älä laiskottele
  • Tee viisaita sijoituksia
  • Hommaa talousälyä. Tätä ei valitettavasti kouluissa opeteta. Lue netistä ja kirjoista tietoa tästä

 

Tottakai rikastuminen kiinnostaa aina kaikkia ja tässä oli ihan hyviä pointteja, mitkä tulee ottaa huomioon, jos sitä oikeasti haluaa kovasti. Itse aion kyllä suunnitella yksityiselämäni ja oikesti miettiä sitä, kuinka paljon kuussa voisin työntää esimerkiksi rahastoon. Ainakin vielä näin opiskelujen yhteydessä. Omalla tavallaan haluaisin oppia myös taloudesta enemmän. Varsinkin verotuksesta ja siitä, miten kannattaa asiat hoitaa. Esimerkiksi, mitä verovähennyksiä saa avioliiton mukana, kun perustaa toiminimen. Tämä on vielä hepreaa. Eli lukemaan vaan mars!

 

Petri Vainio-Pekka

Osuuskunta Bisnera

 

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!