Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä, köyhä isä

Kirjoitettu 03.12.18
Esseen kirjoittaja: Elina Tolppi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas isä, Köyhä isä
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjan köyhä isä on Robert T. Kiyosakin oma isä. Opettaja, joka kannusti Robertia opiskelemaan ja hankkimaan varman työpaikan. Rikas isä puolestaan on Robertin parhaan ystävän isä. Liikemies, joka kannusti Robertia kehittämään taloudellista älyään. Kirja kertoo siitä, kun Kiyosaki valitsi rikkaan isän opit. Hän ryhtyi rikkaan isän opeilla kehittämään taloudellista älyään ja vaurauttaan. Rikas isä, Köyhä isä on käytännönläheinen opas kohti taloudellista menestystä. Kiyosakin mukaan suuri osa ihmisten talousvaikeuksista johtuu siitä, että he tekevät työtä rahasta, vaikka olennaista olisi saada raha tekemään töitä heidän puolestaan. Olennaista ei ole, paljon rahaa tienaat vaan paljonko sitä jää jäljelle. Taloudellinen menestys vaatiikin rohkeaa toimintaa ja luovuutta.

Iso osa meistä elää elämäänsä oravanpyörässä. Lapsi syntyy, menee kouluun ja menestyy. Aikuisena hän etsii turvallisen ja varman työpaikan. Hän alkaa ansaita rahaa ja luottokortteja kertyy. Kun hän löytää puolison, he päättävät ostaa talon, auton, lomamatkan ja hankkia lapsia. Kun heille syntyy lapsi, rahaa tarvitaan entistä enemmän. Pariskunta toteaa, että ura on tärkeä ja he ryhtyvätkin tekemään enemmän töitä, hakemaan ylennyksiä ja palkankorotuksia. Uusien lapsien myötä tulee tarve hankkia isompi talo. Vanhemmat tekevät enemmän töitä ja menevät takaisin kouluun hankkiakseen lisää erikoisosaamista ansaitakseen enemmän rahaa. Tulot kasvavat, mutta niin kasvaa kulutuskin. He saavat isoa palkkaa, mutta miettivät mihin kaikki raha kuluu. Oravanpyörä jatkaa kulkuaan. Vanhemmat neuvovat lapsiaan opiskelemaan ahkerasti ja etsimään turvallisen uran. Oravanpyörä toistuu uudessa sukupolvessa eivätkä lapset opi mitään rahasta. Oravanpyörässä meitä ohjaa kaksi tunnetta: pelko ja ahneus eli omistamisen halu. Vaurastuminen oravanpyörässä on mahdotonta: kaikki raha, mikä tulee, myös menee. Surullista, mutta totta.

”Köyhät ja keskiluokka tekevät työtä rahasta. Rikkaat antavat rahan tehdä työtä puolestaan”.

Pakollisten menojen jälkeen tulisi ylimääräiset rahat sijoittaa. Tai Kiyosakin mukaan voi rahaa ensin sijoittaa ja sitten keksiä, mistä saa rahat pakollisiin menoihin. Rahat voi sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin tai asuntoihin, jotka tuottavat voittoa ilman työpanosta. Omaa varallisuutta tulisikin kasvattaa jatkuvasti. Myös velat ja kulut tulisi pitää pieninä. Kuten sanoin, iso osa meistä elää oravanpyörässä: kuluttaa kaiken, mikä tulee tai elää yli varojensa. Velkojen haaliminen tekee varallisuuteen sijoittamisesta mahdotonta. Taloudelliseen riippumattomuuteen päästäkseen tarvitaan taloudellista älyä. Kiyosakin mukaan tämä koostuu neljästä osasta: talouden perustaidoista, sijoittamisesta (kuinka raha saadaan tekemään töitä puolestaan), markkinasta eli kysynnästä ja tarjonnasta ja laista eli yritysmaailman sääntöjen ja säädösten ymmärtämisestä. Kyse on jokapäiväisistä valinnoista.

Kiyosaki kehottaa oppimaan epäonnistumisista, inspiroitumaan niistä ja etsimään toisen lähestymistavan asiaan. Epäonnistumiset inspiroivat voittajia mutta lannistavat häviäjiä. Fiksu neuvo, joka pätee kaikkeen. Kirjassa kehotetaan myös investoimaan sijoittamisen taitoon ennen kuin aloittaa varsinaisen sijoittamisen. Ylipäätänsä itseen sijoittaminen, esimerkiksi koulutuksia muodossa, on fiksua. Ennen Tiimiakatemialle tuloa kulutin rahani materiaan. Nykyään mietin huomattavasti tarkemmin, mitä voin rahalla tehdä. Materia ei tuo onnea, eikä oikeastaan mitään muutakaan. Niinpä on järkevää sijoittaa rahaa itseensä. Se ei mene ikinä hukkaan. Olettaen, että esimerkiksi se koulutus, johon rahansa pistää, on pätevä.

Minulle ei ole koskaan kotona toitotettu sitä, että minun tulisi mennä yliopistoon ja hankkia varma, korkeapalkkainen työ. Tärkeintä on aina ollut, että etsin sellaisen uran, josta oikeasti pidän. Koulussa on kuitenkin jankattu sitä, että pitää opiskella ahkerasti, jotta saa luotua rahallisesti hyvän uran. Kiyosakin kirja avasi silmäni. En ole ikinä ajatellut rikastumista tai taloudellista riippuvuutta eikä sijoittaminen ole koskaan ennen kiinnostanut minua. Kirja kertoi vaurastumisesta kiehtovalla tavalla ja jopa minua alkoi sijoittaminen ja talous ylipäätänsä kiinnostamaan. Kirja opetti paljon taloudesta ja nyt vain haluan perehtyä siihen paljon lisää. Mietin jo nyt omaa talouttani tarkemmin ja haluan hypätä oravanpyörästä pois ennen kuin se kerkiää alkaa kunnolla pyörimään. Rikas isä, Köyhä isä on sellainen kirja, joka täytyy ottaa lukuun uudestaan. Uskon, että toisella lukukerralla saan kirjasta yhtä paljon irti kuin nyt ensimmäisellä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!