Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas Isä, Köyhä Isä

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja:
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas Isä, Köyhä Isä
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pinkkuvuoteen on palattu taas tämän kirjan osalta roimasti, silloin olin erittäin kiinnostunut sijoittamisesta ja taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisesta. Kirja herättikin taas niitä ajatuksia entistä voimakkaammiksi, ja huomasinkin, että olen ajattelemattani tehnyt tekoja joita taloudellinen älykkyys vaatii.

 

Taloudellinen älykkyys koostuu kirjanpidon, sijoittamisen, markkinoinnin ja lakituntemuksen synenergiasta. Huomaan, että jos näistä asioista on kiinnostunut, on Tiimiakatemia loistava paikka oppia ja harjoittaa näitä taitoja. Ainoat asiat, joista minusta meidänkin tiimissämme on puhuttu aivan liian vähän, ovat kirjanpito ja lakituntemus.

 

Kirjanpito

 

Kirjanpidon rooli on korostunut mielettömästi nyt taloussolun ja talouspäällikön tiedonjanon ansiosta. Toivoisinkin, että tätä tietoutta mitä kirjanpitäjältämme saadaan, käytettäisiin enemmän hyödyksi myös treeneissämme. Yleensä normaali kadun tallaaja ei tiedä mitään talouteen liittyvästä kirjanpidosta, ei sen enempää kassavirrasta kuin taseestakaan. Nuo termit saatetaan tuntea, muttei niiden lukujen kertomaa sanomaa. Itsekin vasta nyt ymmärsin, että sana tase tulee sanasta tasapaino. Mikäli haluamme nostaa tietotasoamme ja johtaa liiketoimintaa, tulee meidän käyttää viimeisenä vuotena paljon aikaa treenien informatiiviseen ja opettavaiseen puoleen. Kuinka näitä kirjanpitäjältä tulevia lukuja saadaan jaettua käytännön läheisesti koko tiimille, ja kuinka ne puretaan auki ymmärrettäväksi. Näissä asioissa toivoisin taloussolun Heikin johdolla ottavan paljon roolia. On hullua, että maksamme meille suuria summia kirjanpidosta kuukausittain, ja sitten emme hyödynnä sen opettavaista puolta juuri lainkaan. Tietyt taloudesta vastaavat ihmiset siitä hyötyvät, mutta kuinka saamme osallistettua siihen koko tiimin, joka laskun kumminkin maksaa.

 

Laki

 

Lakituntemus on itseltäni mennyt myös suurilta osin ohi ja korkealta opiskelujeni aikana. Tiettyjen asioiden saralla, kuten anniskelulupia hakiessa, aihetta on käsitelty, mutta yleisesti yrityksen kannalta ei. Laki mahdollistaa erittäin paljon yrityksille sellaisia etuja muun muassa verotuksessa, mitä yksityisihminen ei voi ikinä saada. Hyödynnämme mielestämme lain tuomia etuuksia aivan liian vähän Innomossa. Näistä esimerkkinä esimerkiksi elektroniikkaostot yritykselle. Jos olisimme järkeviä, tulkitsisimme lain niin, että siitä saataisiin kaikkein parhaiten hyöty irti, eikä niin, että mikä on reilua kaikille vaikka kaikki eivät lain tuomaa etuutta edes haluaisi hyödyntää. Lakituntemus on toinen seikka, jota viimeisenä liiketoimintavuotenamme haluan tuoda esiin aina kun siihen on mahdollisuus. Se, kenen tontille tämä menee, on luultavasti pääsääntöisesti taloussolu. Haluaisin myös, että se olisi koko joryn yhteisenä vastuuna. Lain tulkitsemisen tuoma merkitys korostuu minusta entisestään nyt, kun rahapaine nousee kaikkein suurimmaksi kuin minään aikaisempana vuotena. Jos henkilötasolle saadaan tuotua jotain helpotusta verotuksen muodossa, uskoihin sen ilahduttavan kaikkia.

 

Ulkopuoliset työt

 

Se, että Tiimiakatemian ohessa ei ole voinut tehdä ulkopuolisia töitä on enemmän kuin hyvä juttu. Tämä siksi, koska on joutunut käyttämään omaa luovuuttaan sen eteen mistä rahat päivittäiseen elämään oikein tulevat. Jos olisimme tehneet vain ulkopuolisia töitä, olisi meidän yksilöiden kulutuskin noussut siinä samalla, eikä loppujen lopuksi viivan alle olisi jäänyt yhtään sen enempää kuin aiemminkaan.

 

Tätä samaa teoriaa täytyy muistaa soveltaa myös tulevaisuudessakin: mitä enemmän teet töitä ja mitä enemmän saat palkkaa: sen suuremmiksi myöskin veroprosenttisi ja kulutuskäyttäytymisesi nousevat. Töitä ei ole tehtävä rahan eteen vaan raha on saatava tekemään töitä.

 

Menestykseen vaadittavat johtajan taidot

 

Menestys liike-elämässä vaatii useita johtajan taitoja, ja kirjoittaja sanookin, että töitä ei pidä tehdä rahan takia vaan oppimisen takia. Jokaiselta liiketoiminnan ja johtamisen osa-alueelta tulee tuntea palanen, jotta voi hallita kokonaisuuden. Yhdeltä tietyltä toimialalta ei kannata hakea asiantuntijuutta, koska silloin on vain ja ainoastaan sen varassa. Mitä jos olet esimerkiksi opiskellut lentäjäksi ja sitten et yhtäkkiä enää voikaan lentää?

 

Siksi kirjassa painotetaankin kokemuksen hankkimista kolmelta eri johtamisen alalta. Nämä kolme johtamisen taitoa ovat 1.) Kassavirtojen johtaminen 2.) Järjestelmien (oman ajankäytön hallinta) 3.) Ihmisten johtaminen. Huomaan, että olen hankkinut huomaamattani kokemusta noilta kolmelta alalta. Kassavirtojen johtamisesta sekä ihmisten johtamisesta olen saanut kokemusta Laivurista ja oman ajankäytön hallintaani harjoitan joka päivä.

 

Nuo johtamisen kolme osa-aluetta ovat myös niitä, joita haluan kehittää viimeisenä vuotena Tiimiakatemialla. MYM- vastaavan rooli onneksi sisältääkin näistä jokaista osa-aluetta. Nyt minun onkin tärkeää saada luotua noiden kolmen johtamisen taidon pohjalta itselleni toimintasuunnitelma, jonka avulla koko Innomo saadaan nostettua maailmanympärimatkalle.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!