Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä, Köyhä isä

Kirjoitettu 20.01.14
Esseen kirjoittaja: Kimmo Pulkka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas isä, Köyhä isä - Tie taloudelliseen menestykseen
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen ollut pienestä pitäen todella säästeliäs. Säästän rahaa lähinnä siksi, että haluan että minulla olisi rahaa säästössä. Sille ei sen suurempaa syytä ole. Viimeisen puolen vuoden aikana olen pikkuhiljaa onnistunut muuttamaan käsitystäni rahasta ja siitä, kannattaako sitä vain säästää säästämisen ilosta. Ei kannata, mutta on säästäminen toki parempi vaihtoehto, kuin yltiöpäinen tuhlaus. Se, mitä rahalla kannattaa tehdä, on varallisuuden ostaminen. Varallisuus voi olla liiketoiminta, osake, kiinteistö tai mikä tahansa asia, joka tuottaa tuloa myös sinun poissaollessasi. Tämä onkin kätevä aasinsilta Kiyosakin kirjan pääpointtiin.

 

Rikkaat eivät tee työtä rahasta

 

Suurin osa maailman ihmisistä toistaa tätä pelkistettyä kaavaa: Herätys – aamupala – töihin – ruokaa – kotiin – ruokaa – nukkumaan. Miksi? Ansaitakseen rahaa. Karu totuus kuitenkin on, että tällä kaavalla ei rikastu. Voit toki olla hyvässä taloudellisessa tilanteessa ja ostaa ruokakaupasta mitä haluat, mutta suurempia ostoksia pitää jo vähän miettiä. Yleensä otetaan lainaa, jota maksetaan pois tekemällä töitä rahasta.

 

Rikkaat eivät noudata tätä kaavaa. Rikkaat ostavat varallisuutta, joka tuo heille rahaa, jota he sijoittavat uudestaan varallisuuteen, jotta se toisi heille entistä enemmän rahaa. Rikkaat laittavat siis rahan tekemään työtä heidän puolestaan. He ostavat esimerkiksi kiinteistön, jota vuokraavat, tai osakkeita, joiden arvonnousua he odottavat. Yksinkertainen esimerkki voisi olla myös pizzerian ostaminen, jossa omistaja maksaa työntekijälleen 10e/h siitä, että työntekijä myy pizzoja, tuoden omistajalle 15e/h. Tietenkään homma ei ole näin yksinkertaista, mutta pointti on tuo. Raha tekee työtä 24h, ihminen 8h.

 

Taloudelliset ongelmat

 

Kiyosakin mukaan suurin osa ihmisten taloudellisista ongelmista johtuu siitä, miten meitä kasvatetaan. Yhteiskunta kasvattaa meitä hankkimaan mahdollisimman korkean koulutuksen, jotta voisimme päästä hyvään työpaikkaan hyvillä etuuksilla ja hyvällä palkalla, eläen turvallista elämää varmalla kuukausipalkalla. Meidän vanhempamme ja heidän vanhempansa on kasvatettu tähän samaan muottiin. Siksi meitä kasvatetaan kotona ja koulussa tekemään koko elämämme työtä rahasta, jota Kiyosaki sanoo oravanpyörässä olemiseksi.

 

Koulussa meille ei opeteta taloutta juuri ollenkaan. Se johtaa tietämättömyyteen taloudellisista asioista. Tietämättömyys luo pelon. Liian monia ihmisiä ohjaa pelko. Meillä on pelko siitä, että emme voi maksaa laskujamme tai ostaa ruokaa, jos emme käy töissä. Meillä on pelko siitä, että menetämme työpaikkamme. Meillä on pelko siitä, että saamme koulusta huonon todistuksen, emmekä saa töitä. Yksinkertaisesti pelko siitä, ettemme pääse elämästämme hyvillä arvosanoilla ja elintasolla läpi.

 

Pelon sijaan meitä tulisi ohjata intohimo. Intohimo siitä, mitä haluamme tehdä. Jos intohimosi on ostaa miljoonan euron talo ja miljoonan euron auto, niin anna intohimosi luoda itsellesi palo niiden saavuttamiseksi. Voit pysähtyä ja miettiä, tuletko ikinä saavuttamaan niitä nykyisellä toiminnallasi. Mutta nyt kuvioihin astuu jälleen tietämättömyys. Miten saavutan ne? Opiskele sijoittamaan varallisuuteen.

Minulle sijoittaminen on melko harmaata ja tuntematonta aluetta. Siksi siitä tulee mieleen vain suuret riskit ja sen vaikeus. Tämä johtuu tietämättömyydestä. Pelosta. Haluan kuitenkin oppia sitä, ja tämän kirjan luettuani, olen jälleen yhden askeleen lähempänä sen hallitsemista. Haluan oppia taloudellisesti älykkääksi, mistä puhun seuraavassa kappaleessa.

 

”Suurin riski on se, mitä et tiedä.”

-Robert T. Kiyosaki

 

Taloudellinen älykkyys

 

Se, että alkaa sijoittamaan, ei tarkoita välitöntä rikastumista. Se vaatii aikaa, lisää varallisuutta ja ennen kaikkea taloudellista älykkyyttä. Se on onneksi opeteltavissa, jos vain panostat ja päätät harjoittaa sitä osa-aluetta. Kiyosaki kirjoittaa, että taloudellinen älykkyys pitää sisällään neljä laajaa osa-aluetta.

 

1) Kirjanpito, siis talouden perusosaaminen. Kun hallitsee kirjanpidon, hallitsee myös rahojaan. Pystyt lukemaan talouskatsauksia ja sanomaan niiden perusteella kunkin liiketoiminnan vahvuudet ja heikkoudet.

 

2) Sijoittaminen eli ”Rahanteon tiede”. Opeteltavissa lukemalla, puhumalla siitä tietävien ihmisten kanssa, osallistumalla koulutuksiin ja kokeilemalla.

 

”Sijoittaminen ei ole ostamista, vaan tietämistä.”

-Robert T. Kiyosaki

 

3) Markkinoiden ymmärtäminen. Kysyntä ja tarjonta, markkinoiden tekniset ja tunteella ohjautuvat puolet. Esimerkiksi jokainen tietää, että joulun ja juhannuksen jälkeen on aina alennusmyynnit. Kuluttajat odottavat, että nämä alennusmyynnit alkavat ja ryntäävät ostoksille. Samanlaista aaltoilua on myös sijoitusmarkkinoilla. Ne pitää vain oppia tunnistamaan.

 

4) Lainsäädäntö. Verojen tarjoamat edut ja suojat. Kiyosaki listaa tähän jopa oikeudenkäynneiltä suojautumisen.

 

Viisi pääsyytä, mitkä estävät rikastumisen

 

Rahan menettämisen pelko

 

Kukaan ei halua menettää rahaa. On kuitenkin eri asia, miten suhtaudut rahan menettämiseen. Kukaan rikas ihminen ei ole välttynyt rahan menettämiseltä, ei kukaan. He ovat osanneet aina kääntää häviön voitokseen, ja ottaneet siitä oppia. Jos pelkää häviämistä, niin häviää varmasti

 

Kyynisyys

 

Kaikenlainen epäröinti ja uhkakuvien maalailu on kyynisyyttä. Häviämisen pelkäämisen-tunne on vahvempi kuin voiton halun-tunne. Kirjassa mainitaan useaan otteeseen Pieni Kana, joka huutaa jatkuvasti ”Taivas putoaa! Taivas putoaa!” Jokainen meistä tuntee ainakin yhden tällaisen pienen kanan, joka löytää kaikista asioista pahimmat mahdolliset uhkakuvat. Sääli, että ihmisen mieli on rakennettu niin, että tällaisten uhkakuvien huutelu tepsii suurimpaan osaan ihmisistä paremmin kuin ”Taivas ei putoa!”-huudot.

 

Laiskuus

 

Jos et jaksa opetella, et tule ikinä osaamaankaan. Usein kuulee ihmisten sanovan ”Minulla ei ole aikaa.”. Se on laiskuutta, sillä kaikkeen löytää aikaa jos vain haluaa. Entä jos jostain, mihin sinulla ei ole muka aikaa, maksettaisiin 2000e? Olisiko sinulla sitten aikaa? Kyse on siis vain ajankäytön priorisoinnista. Usein kuulee myös ”Minulla ei ole varaa siihen.”. Se on myös laiskuutta, sillä tuollainen kommentti sulkee aivot heti. Mieti ennemminkin ”Mistä saisin rahat siihen?”. Tämä on käsky aivoille aloittaa työskentely.

 

Tavat

 

Jos sinulla on tapa tuhlata saamasi rahat heti ne saatuasi, et rikastu. Jos sinulla on tapana maksaa ensin laskut, ennen kuin maksat itsellesi, et rikastu. Tällä tarkoitan sitä, että sijoita ensin rahaa varallisuuteen, ja maksa laskusi vasta sitten. Näin voit sijoittaa varallisuuteen enemmän, ja käyttää sieltä saamasi rahat laskujen maksuun. Lisäksi tällainen tapa pakottaa sinua etsimään uusia tapoja saada rahaa.

 

Ylimielisyys

 

Olen kirjoittanut jonkin verran tietämättömyydestä. Tietämättömyys on ylimielisyyttä. Tarkoitan tarkoituksellista tietämättömyyttä. Eli jos ajattelet ”Tuo tieto tai taito ei ole tärkeä.”, niin olet ylimielinen siinä suhteessa. Kaikki tieto ja taito on tärkeää.

 

”Tieto tuo rahaa, tietämättömyys tappiota.”

-Robert T. Kiyosaki

 

Lisään loppuun vielä Kiyosakin laatiman listan, jolla pääsee alkuun.

 

1. Vahva syy, miksi haluat rikastua

2. Valinnat – mihin sijoitat aikasi ja rahasi?

3. Seura – missä seurassa olet?

4. Opettele yksi asia kerrallaan

5. Maksa ensin itsellesi – kasvata varallisuuttasi

6. Maksa meklareillesi hyvin

7. Anna jotain ilmaiseksi – saat myös jotain ilmaiseksi

8. Varallisuus ostaa elämääsi ylellisyyttä

9. Jäljittele sankareitasi

10. Opeta, niin saat takaisin – ”Mies huusi kamiinalle: Anna minulle lämpöä, niin annan sinulle puut!”

 

Tiimimme omistaa paljun, jota vuokraamme. Se on lähimpänä tätä ajatusmaailmaa, josta kirjoitin esseessäni. Toisena passiivisena tulona meillä on sauna. Voit varata Savelan Saunan käyttöösi täältä: Sauna Jyväskylä

 

Kimmo Pulkka

Osuuskunta Millio

kimmo@millio.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!