Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä, Köyhä isä

Kirjoitettu 12.02.14
Esseen kirjoittaja: Iina Tiihonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas isä, köyhä isä
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen

Rikas isä, Köyhä isä , 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Vasta viime kesänä tajusin, että rahaa voi ansaita muutenkin kuin tekemällä töitä. Olin tietysti aiemminkin kuullut osakkeista ja sijoittamisesta, mutta en ollut oikein ymmärtänyt kuinka ne toimivat. Yhteiskunta opettaa meille, että rikkaaksi tullaan tekemällä hyväpalkkaista työtä ja tietysti kouluttautumalla niin pitkälle kuin mahdollista. Tämä oli minunkin olettamukseni, mutta koska raha ei ole oikeastaan koskaan ollut mikään elämäni keskipiste, ajattelin, että haluan mielummin tehdä isona työtä josta tykkään, kuin olla tosi rikas. Unelmani oli, että rahaa jäisi sopivasti matkusteluun ja välillä vähän tuhlattavaksikin. Koska olen aina vihannut matikkaa ja numeroita, akatemialle tultuani ajattelin myös, että minusta ei ikinä ikinä ikinä voi tulla talouspäällikköä. Sitten sain kirjavinkin: Rikas isä, köyhä isä.

Kiyosakilla on paljon viisaita ajatuksia, mutta mielestäni kirjan sanoman voi kiteyttää yhteen lauseeseen: ymmärrä varojen ja velkojen ero, ja osta varallisuutta. Varat ovat sijoituksia, jotka tuottavat työstä riippumatonta tuloa. Ideana on saada varallisuuden avulla raha työskentelemään puolestasi. Velat eivät tuota sinulle mitään, eli pidä ne pienenä.

Olin ajatellut, että sijoittaminen ja osakkeiden kanssa pelleily on tyhmää ja vaarallista, enhän toki haluaisi menettää rakkaita pikku rahojani. Korkeintaan johonkin todella turvalliseen ja hajautettuun rahastoon saatoin ajatella säästöni sijoittavan. Kirja muutti käsitystäni rahasta, ja myös oppimisesta. Raha on vain paperia ja sijoittaminen jännittävää peliä, ei niitä kannata pelätä. Tässä on mielestäni kirjan hienoin kohta, joka myös kiteyttää miksi haluan opiskella Tiimiakatemialla:

”Useimmat eivät voita koskaan, sillä he pelkäävät enemmän häviämistä. Siksi koulu oli minun mielestäni niin typerää. Koulussa opimme, että virheet ovat pahasta, ja meitä jopa rangaistaan niistä. Jos kuitenkin tarkastelee sitä miten ihminen on luotu oppimaan, huomaa, että opimme tekemällä virheitä. Opimme kävelemään kaatuillen. Jos emme koskaan kaatuisi, emme koskaan kävelisikään. Sama pätee rikastumiseen. Suurin syy siihen, että useimmat eivät ole rikkaita, on valitettavasti se, että he pelkäävät häviämistä. Voittajat eivät pelkää häviämistä.”

Kiyosaki saa rikastumisen kuulostamaan hyvältä vaihtoehdolta, ja kirjan lopusta löytyy odotetut 10 vinkkiä, kuinka oikeasti päästä alkuun?

1. Tarvitaan syy, joka on suurempi kuin todellisuus

Mielestäni Kiyosaki liioittelee tässä kohtaa. Miksi tarvitsisi olla mitään elämää suurempaa syytä sille, että haluaa elää mukavaa elämää ilman että rahan tulo on riippuvaista työnteosta? Sehän on vain älykästä. En minä halua olla monimiljonääri, mitä edes tekisin kaikella sillä rahalla? Olkoon oma syyni halulleni rikastua se, että minun ei tarvitse enää ikinä tehdä työtä josta en pidä ja saan matkustaa maailmaa ympäri niin paljon kuin haluan. Kirjailijan pointti tässä kohdassa taitaa olla se, että rikastuminen ei tapahdu itsestään ja se vaatii aikaa. Siksi on hyvä olla jokin motivaattori, joka ajaa kohti päämäärää.

2. Teen joka päivä valintoja

Jokaisen ansaitsemansa euron kohdalla voi päättää mitä sille tekee. Tuhlaako vai sijoittaako? Joka päivä voi myös valita, mitä haluaa oppia vai haluaako oppia ollenkaan. Valinta sijoittaa taloudelliseen koulutukseen on useimmiten erinomainen sijoitus.

3. Valitse ystäväsi huolella

Tietenkään sillä ei ole väliä ovatko ystävät köyhiä vai rikkaita, mutta kannattaa muistaa hakeutua myös menestyneiden ihmisten seuraan. Ei rahan takia, vaan heidän tietämyksensä takia. Tähän ohjeeseen olen jo tarttunut, ja mennyt juttelemaan muutaman ihmisen kanssa jotka tietävät jotain sijoittamisesta. Olen myös päättänyt olla kuuntelematta ”köyhien” pelottelua siitä, että sijoittamalla vain menettää rahansa. Köyhät eivät ole rikkaita siksi, koska he pelkäävät häviämistä!

4. Opettele yksi asia kerrallaan

Koska nykypäivän maailmassa tieto muuttuu nopeasti, on tärkeintä kuinka nopeasti pystyy oppimaan uutta. Kirja listaa neljä keskeistä osa-aluetta, joihin tulee perehtyä: talouden perustaidot, sijoittaminen, markkinat ja laki. Kiyosaki kirjoittaa, että kaikista tärkeintä on kehittää omaa taloudellista osaamistaan. Koska sitä ei juurikaan kouluissa opeteta, on päätettävä opiskella itse. Kirja antoi minulle motivaatiota, että minäkin voin oppia taloutta ja matematiikkaa. Aion lukea lisää talouskirjoja, hakeutua jossain vaiheessa akatemiaa taloussoluun, ja myös pienen pieni ajatus heräsi siitä, että ehkä voisin sittenkin jonain päivänä olla osuuskuntamme talouspäällikkö.

5. Maksa ensin itsellesi

Elän jo nyt niin vähällä, että tekisi mieli valittaa: ”Ei minulla ole varaa siihen!” Mutta kirjassa Rikas isä neuvoo käyttämään aivojaan ja kysymään itseltään vastakysymyksen: ”Mistä saisin rahaa siihen?” Oikeastaan on tyhmää edes miettiä, miksi ei muka olisi varaa maksaa itselleen ensin. Miksi hingun niin kovasti maksamaan ensin vuokraisännälle ja verottajalle? Pelottaako minua että tulee ongelmia? Pois se minusta, voittajat eivät pelkää häviämistä. Voittajat keksivät keinoja ansaita lisää rahaa, jotta itselleen maksamisen lisäksi olisi rahaa maksaa pakolliset menot. Tästä lähtien aion aina maksaa itselleni ensin, vaikka se olisi vain viisi euroa kuussa. Jokainen euro jonka sijoitan varallisuuteeni, on hyvin käyetty euro.

6. Maksa meklareillesi hyvin

”Jos on kyse ammattilaisista, heidän palvelujensa pitäisi tuoda rahaa. Ja mitä enemmän rahaa he tekevät, sitä enemmän rahaa minä teen.” Maksa siis hyvin tilintarkastajalle, kirjanpitäjälle, asianajajalle ja kiinteistönvälittäjälle, ja varmistu siitä, että he osaavat oikeasti työnsä. Kun olimme viime syksynä perustamassa osuuskuntaa, kyselimme vanhemmilta tiimiyrityksiltä vinkkejä hyvän kirjanpitäjän valintaan. Kuulimme kirjanpitäjästä, joka oli itsekin käynyt Tiimiakatemian ja tiesi erityisesti osuukuntien kirjanpidosta. Päätimme, että hänet me haluamme, ja ei hänelle ainakaan huonosti makseta.

7. Anna intiaanien tapaan

Kohta 7 tarkoittaa kykyä saada jotain ilmaiseksi. Jokaiseen sijoitukseen pitäisi liittyä jotain ilmaista ja ylimääräistä; osakehuoneisto, varasto, maatilkku…

8. Varallisuus ostaa elämääsi ylellisyyttä

Kirjassa sanotaan, että ylellisyyksiä ei koskaan pitäisi ostaa lainalla. Tähän olen syyllistynyt kerran, sillä nostin ensimmäiset opintolainani, jotta voisin lähteä reissuun. Aion syyllistyä siihen luultavasti toistekin, mutta kirja kyllä pisti miettimään sen kannattavuutta. Ainakaan en maksele lainarahoilla kallista ruokaa ja kivoja vaatteita, joihin rahaa olisi helppo upottaa vaikka loputtomiin. Näen matkustamiseni sijoituksena elämään. Vaikka se ei tuokaan minulle kuukausittaista tuloa, se antaa todella paljon. Tietysti voisin käydä hullun lailla töissä, mutta näen vapaapäivät sijoituksena hyvinvointiini. Ja jos nämä kaksi rahallista voittoa tuottamatonta sijoitusta estävät minua tulemasta rikkaaksi, voi voi.

9. Sankareita tarvitaan

Kiyosaki kehottaa etsimään sankareita; sellaisia ihmisiä jotka ovat menestyneet omalla alallaan ja joiden toimintaa kannattaa jäljitellä. Esimerkiksi sopimusneuvotteluissa voi miettiä: ”Mitä Donald Trump tekisi?” Kannattaa valita omaksi sankareikseen ne, joiden elämästä ja teosta saa insipiraatiota. Itse en ole oikein perehtynyt rikkaiden bisnesmiesten elämään, mutta haluan ehdottomasti etsiä omat innoittajani ja tutustua aiheeseen lisää. Ensimmäinen sankarini voisi olla kirjan kirjoittaja itse.

10. Opeta, ja saat takaisin

Anna niin saat. Opettamalla muita, opit myös itse. Tämän olen huomannut toimiessani akatemian vierailuporukassa. Tiimiakatemialla on niin paljon omanlaisiaan käytäntöjä ja malleja, että ne eivät kaikki olleet vielä itsellenikään selviä. Kun saan kertoa asiasta muille, joudun tutustumaan asioihin tarkemmin ja toistettaessa asiat jäsentyvät ja jäävät mieleen.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!