Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Robert opettaa hauskalla tavalla erilaisista ajatusmaailmoita kirjassa tarinan kautta. Rikas isä, joka on bisnesmaailman guru. Opettaa Kiyosakille, mitä taitoja tarvitaan bisnesmaailmassa ja opettaa heille sitä lapsesta saakka. Toinen isä on opettajana koulussa. Hänen tehtävänsä on opettaa, että hyvillä arvosanoilla pääsee hyvä palkkaiseen työhön.  Molempien opetus on kumminkin, että molemmilla vaihtoehdoilla pärjää elämässä. Toinen vain tappelee talousvaikeuksien kanssa koko läpi elämän. 

Opettelenkin Akatemialla uusia taitoja koko ajan, mitä haluan oppia. Nyt olen oppinut vähittäiskauppa myynnin. Itse olen vienyt käytäntöön, että minulla on puskuri ja olen hajauttanut varallisuuteni erilaisiin varallisuus lajeihin. 

Kun Robert opettelee tekemään työtä nuorena kaupassa, jossa palkaksi hän saa 10 senttiä tunnilta. Tarjoukseen piti tarttua nopeasti, jonka tarkoituksena oli opettaa nopeita päätöksi. Rikas isä otti hänet töihin opettaakseen hänelle, mitä on oikeassa elämässä työnteko. Työnteon seurauksena kumminkin Robert alkaa kiukutella ja sanoa, että tämä ei ole inhimillistä. Hän haluaa lisää palkkaa, mutta rikas isä antaa uuden opetuksen. Hänen täytyy alkaa miettiä, miten hän pystyy tuplaamaan rahansa. Se ei synny palkan korotuksella. 

Tarinassa pojat tekevät rahaa aluksi kaupassa, jossa he miettivät miten saada raha tekemään töitä heille. Lopulta he keksivät ostaa sarjakuvia ja tekee sarjakuva vuokraamoon. Alussa tienatut lantit tekevät nyt työtä pojille, mistä syntyy lisätuloja. Tarinan opetuksena on siis näyttää, että kuka vain siihen pystyy, jos niin haluaa.  

Olen itsekin päättänyt, että teen vain töitä itselleni en muille. Olen kokenut burnoutin ja sen seuraukset, joten en halua tappaa itseäni työllä. Tarinan opetus kumminkin on mielestäni se, että mieti miten saat rahan tekemään työtä itsellesi. Olenkin itse sitä hyvin soveltanut käytäntöön ostamalla asunnon ja sijoittamalla osakkeisiin. 

Pelko ohjaa meitä raha asioissa ja sen takia moni hakee turvaa työpaikasta. Työtä pitää kumminkin tehdä, mutta itse voi valita kerroksen, missä tekee töitä. Kirjassa opetellaan rahaa liittyviä tunteita. Pelko on se suurin tunne, mikä meitä ohjaa raha asioissa. Toinen ohjaava tunne on omistamisen halu. Nämä kaksi tunnetta on hyvä tunnistaa omassa elämässä siksi, että ne on hyvä tunnistaa ja käyttää voimavarana.  

Miksi talous asioita hyvä opettaa? Esimerkiksi tieto ratkaisee ongelmia ja tuottaa rahaa. Raha ilman taloudellista älykkyyttä on pian entistä rahaa. Monet rikastuvat nykypäivänä nopeasti. Yhtä nopeasti rahatkin voivat kadota jos ei kehitä omaa taloudellista älykkyyttä.   

Kyse ei siis ole, kuinka saada nopeasti rahaa vaan ymmärtää se, kuinka kauan sitä pystyt pitämään ja siirtämään seuraavalle sukupolvelle. Eli niin sanotusti rikkaat eivät omista mitään muuta kuin oman yrityksen. Täten pystyy helposti siirtämään varallisuutensa sukupolvelta sukupolvelle.  

Matkan ideana ei ole päämäärä rikkauteen vaan rikastumaan myös oppimalla. Olet kouluttanut itseäsi, mikä tekee sinusta tuplasti rikkaamman.  

Rikastumisen pohjana pitää osaa erottaa velat ja varallisuus ja ostettava varallisuutta. Asia saattaa kuulostaa yksinkertaiselta ja herättää kysymyksen, miksi kaikki eivät sitten ole rikkaita, jos asia on näin yksinkertainen? Suurin osa ihmisistä ei kumminkaan osaa erottaa, mikä on velkaa ja mikä varallisuutta. 

 Ihminen, kuka on töissä numeroiden parissa ymmärtää, miten varallisuus määritellään.  Varallisuus määritellään numeroin. Kun ymmärtää omia numeroita on oma talous hallinnassa ja tietää tällöin, mitä omalla tilillä liikkuu. Kummikin tärkein oppi, tässä on ymmärtää, mitä ne luvut kertovat. 

Isoin syy talousongelmiin on, kun ihmiset eivät erota velkoja. Mikä on niin sanottua hyvää velkaa ja mikä ei. Esimerkiksi luottokortti ja autolaina ei ole hyvää velkaa. Maksat korkoa luottokortista ja auto menettää saman tien arvon, kun ajat sen ulos liikkeestä.  

Hyviä velkoja kumminkin on taas asuntolaina, opintolaina. Asunto laina sen takia, koska maksat kumminkin aina itsellesi asunnosta, vaikka siitä ei tule tuloja. Sijoitusasunto taas tuottaa varallisuutta ja tuloja. Laitoin opintolainan kanssa, koska korko on siinä niin pieni. Eli pelkän lainan takia se kannattaa ottaa, kun koulu kumminkin antaa anteeksi 40% jos valmistuu ajoissa. Jos opintolainan saa tekemään sinulle töitä koulun aikana, on se niin sanotusti hyvä sijoitus. Oppina sanoisi, että kaikki velka ei ole huonoa, jos saat sen sinulle tekemään töitä. 

Varat taas ovat, mitä omistat. Osakkeet, obligaatiot, velkakirjat, kiinteistöt ja älyllinen omaisuus. Kirjassa kerrotaan esimerkkien kanssa kolmesta tavasta käyttää rahaa. Köyhätapa on, että palkka tuli ja meni ja, mitään ei jäänyt. Keskivertotapa on, että saattaa olla jonkun verran omistuksia esimerkiksi, oma asunto ja erilaisia luottokortteja. Tässä maksat itsellesi koko ajan, mutta ongelmaksi on kanssa syntynyt. Menot ovat kasvaneet tulot ei välttämättä. Minkä takia luottokorttia käytetään ongelmien syntyessä. Rikastapa on, että rahaa tulee omista sijoituksista, josta tulee tuloja. Eli raha tekee työtä itsestään. Kirjan kassavirtakaavio hyvin havainnollistaa nämä kolme käyttö tapaa hyvin. 

Tarkoituksena tässä on tunnistaa se oma tapa käyttää rahaa ja, miten saada ylijäämää kuukaudessa sijoittamiseen eli kasvattaa omaa varallisuutta. Eli niin sanotusti tarkastellaan omia numeroita ja jos hupiin onkin mennyt enemmän kuin tarvitsee, niin voisiko sieltä vaikka ottaa puolet sijoittamiseen seuraavassa kuussa?  

Kumminkin pääideani on saada varallisuutta niin paljon, että niistä tulevat varat kattavat kuukautiset menot. Tämän jälkeen olet niin sanotusti taloudellisesti riippumaton, kun oma varallisuus tuottaa niin paljon kattamalla kuukautiset menot.  

Tilanteeseen voi päästä kuka vain, kunhan ymmärtää numerot ja on valmis kehittämään omaa taloudellista älyosaamistaan. 

Nykypäiväinen järjestelmä opettaa ihmisiä menemään kouluun ja kouluttautua ammattiin, minkä jälkeen on niin sanotusti palkollinen ja tämähän on se, mitä meille opetetaan. Meistä halutaan niin sanotusti hyviä työntekijöitä. On kumminkin tärkeä erottaa, mikä on ammattisi ja mikä toimialasi.  

Annan esimerkin. Olen ammatilta myyntinainen ja toimialani on etsiä hyvin tuottavia kiinteistöjä. 

Ongelma on, kun koulusta valmistutaan ja lähdetään hirveällä kiireellä tekemään oman alan töitä. Unohdetaan se, että voimme olla enemmänkin, kuin töissä käyvä ihminen. On tärkeää kouluttaa itseään myös koulun jälkeen.  

Kuinka siis päästä alkuun taloudelliseen riippumattomuuteen? 

Tarvitaan syy, joka on suurempi kuin todellisuus! 

 

Projektitoimisto Sawake Osk. 

Carolina Tuomikorpi 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!