Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas ja köyhä isä

Kirjoitettu 17.09.17
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas Isä Köyhä isä
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki, Sharon Lechter
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Edelleen harmittaa, etten sijoittanut ansaitsemiani rahoja, kun vielä asuin vanhempieni luona. Tein silloin töitä eikä minulla ollut kiinteinä kuluina muuta kuin auto. No, tulipahan elettyä herroiksi.

 

Oravanpyörä

 

Kauan olen miettinyt, miten kummassa voisi tuosta oravanpyörästä päästä heti eroon. En halua olla se kaveri, joka tekee hulluna töitä, vain huomatakseen verojen, lainojen maksun, vuokran, bensan, ruuan ja muiden kustannusten vievän kaiken, ellei enemmänkin. Lotossa en tule voittamaan, vaikka siihen kaiken sijoittaisinkin. Ajatuksena on saada vaurautta kasvatettua koko ajan, mutta miten? Sijoittamalla osakkeisiin ja vuokra-asuntoihin? Ensin täytyy kuitenkin saada rahaa mitä sijoittaa.

Vähennän niin paljon turhia kuukausittaisia kuluja pois arjestani, jotta minulle voisi jäädä jotain ylimääräistä käteeni. En ole koskaan ollut erikoinen säästämään. Nyt onnistun! Minulla on säästötili, jonka sääntöjä käyn muokkaamassa, etten pääse siellä oleviin rahoihin niin helposti käsiksi. Budjetoin Exceliin kaikki kiinteät kulut ja ennusteet ruuasta, sekä bensasta. Tulostan/asetan budjetin itselle näkyvälle paikalle, johon on liitettynä määrällinen tavoite rahan säästöstä siltä kuukaudelta. Lisäksi budjetoin koko vuoden ja asetan itselleni samanlaisen määrällisen rahan säästön tavoitteen. Näillä keinoin helpotan kulkuani elämäni ensimmäiseen onnistuneeseen säästämiseen. Vuoden kuluttua sijoitan suurimman osan säästöistäni, jättäen itselleni hätävaran. 1.10.2018 olen onnistunut säästämään tarpeeksi rahaa, jotta voin aloittaa vaurastumisen.

 

Opiskele taloutta

 

Vielä on paljon opittavaa sijoittamisesta, verotuksista ja ylipäätään oman talouden hoidosta. Tarvitsen kokemuksen oppeja muilta ihmisiltä, jotten tee hirveästi virheitä heti alkuun. Minun täytyy olla varovainen päätöksien suhteen, mihin sijoitan omasta mielestä vaikuttavan summan rahaa. Täytyy kuitenkin uskaltaa ottaa se riski ja ajoissa. Jos haluan sijoitusteni olevan jonain päivänä se turvallinen ja pääasiallinen tulonlähde, pitää minun aloittaa tämä urakka ajoissa.

Hieman tuntuu kuitenkin oudolta, että minä kaikista ihmisistä muka olisin jonain päivänä viisas ja tunnollinen oman talouden kasvattaja. Olen aina vararikossa. Ainakin opiskeluajat ovat olleet koettelevia. Olin monet vuodet puhelinmyyjien lypsylehmä ja orja. Todella huonoja kauppoja olen tehnyt. Yhtäkin puhelinta maksoin koko opiskeluvuoteni, kunnes vihdoin maksoin koko loppu summan ensimmäisestä kesätyöpalkastani. Parasta oli, etten ehtinyt käyttää kyseistä puhelinta opiskelujeni aikana, sillä se ehti mennä jo rikki ensimmäisinä kuukausina ostosta. Kolme vuotta yhtä puhelinta maksaa kuukausi maksuin! Sen lisäksi paljon erinäisiä lehtiä, sukkia, boksereita, arpoja ja vielä Netflix tai HBO. Ei yhtään ihme, että on ollut kurja talous opiskelijana, kun katsotaan vielä lisäksi auton kustannukset (sis. bensat, verot, katsastus, autopaikka, korjaukset, vakuutus), asunto-vakuutus, ylihinnoiteltu vuokra ja jollain pitäisi maksaa ruuat. Paljon on siis opittu ja on opittavaa edelleen. Aina kantapään kautta ja 10 kertaa vähintään.

Nyt oppeja käytäntöön! Auto lähtee myyntiin. En käytännössä sitä tarvitse tällä hetkellä, vaan se on vain ylimääräistä luksusta tällä hetkellä. Kaikki ylimääräiset kuukausittaiset kustannukset on otettu pois. Vielä auto pois, niin pystyn säästämäänkin jotain. Vielä määräytyy paljon tulevaisuuden suunnitelmista, että mihin pääsen nyt säästämään. Tällä hetkellä tavoitteena ei ole kuin 2000€ säästöä ensimmäisenä vuotena. Se on 2000€ enemmän kuin koko täysi-ikäisen elämäni aikana.

Talouskirjoja on tullut yllättävän vähän luettua. Ei ole ongelmaa tosin ottaa sitä ”sijoittaminen aloittelijoille” – kirjaa käteen alkaa opiskelemaan. Paljon ja paljon on tästä aiheesta hyödyllistä tietoa. Kuinka vaikeaa se voi loppupeleissä kuitenkaan olla? Se tuleva opiskelun määrä aiheesta ei minua pelota, vaan se saanko todistettua itselleni ensin pystyväni hankkimaan sijoitettavat tulot. Puhdas järki päässä, uteliaalla mielellä ja uhmakkaalla halulla oppia alaa eteenpäin.

 

Yritys?

 

Tällä hetkellä on vielä se onnellinen tilanne, etten ole oravanpyörässä vielä. Meillä on yritys mitä voimme käyttää vielä hyväksi verotuksen helpottamiseksi laillisesti. Voimme tienata vielä hyvin rahaa maailmanympärysmatkaa varten tai nekin rahat voi säästää/sijoittaa. MyM:lle lähden kyllä, mutta ajankohta on vielä epäselvä. Opiskelujen jälkeen täytyy siis keksiä uutta tekemistä, josta täytyy nyt saada elanto ensimmäistä kertaa elämässä.

Minulla on semmoinen etu tässä sijoittamishommassa ja vaurastumishankkeessa, että omaan hieman matalamman kynnyksen yrityksen perustamiseen nykyään. Kun ajattelee sijoittamista ja verotusta yhdessä, on ilmeisesti helpompaa ja turvallisempaa sijoittaa yrityksen nimissä, kuin omissa nimissä. Verotus Suomessa on omien tietojeni mukaan samankaltaista kuin Jenkeissä, ainakin tässä kohtaa. Ilman yrityksen turvaa, olen työntekijä, joka tienaa, tienestit verotetaan ja yritän elää, sillä mitä jää jäljelle. Yrityksen turvissa voin tienata, investoida tai kuluttaa niin paljon kuin pystyn ja sitten vasta verotetaan se mitä on jäljellä. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että varat menevät yrityksen kehittämiseen eivätkä omaan pussiin. Yritykseen sijoittaminen siis voisi olla itselle sopivin vaihtoehto, tulevaisuudessa.

En näe itselleni kovin montaa vaihtoehtoa rikastua. En ole hyvä jääkiekossa tai urheilussa ylipäätään ja nyt taitaa olla jo liian myöhäistä päästä siellä huipulle. Uhkapelaaminen ei ole minun heiniäni, vaikka sijoittaminen onkin eräänlaista uhkapeliä, mutta vain jos aikoo sijoittaa koko elämänsä. Pitää siis muistaa erot obligaation ja omaisuusvaran välillä, aivan kuten mikä on turvallinen kulutettava osuus omasta omaisuudesta ja mikä määrä uhkaa turvallista elämistä. Mistä siis joutuu maksamaan ja mistä tulee tuottoa. Leijonanluola on hyvä ohjelma, kun katsoo sijoittajien miettivän ”onko tämä tuottava sijoitus”. Täytyy oppia tunnistamaan missä menee se raja rikastumisen ja köyhtymisen välillä.

Kaikki rikastuminen ja köyhtyminen eivät ole mitattavissa rahassa. Jos haluaa oppia taloudesta enemmän ja käyttää näitä uusia taitoja hyödyksi pidemmällä mittakaavalla, täytyykin siis käyttää rahaa esim. talouskursseihin, jotta voisi rikastua myöhemmin. Itse en paljoa välitä rahasta. Motivaationi rikastumiseen on selvitä elämisen kustannuksista huoletta. En enää koskaan halua miettiä, pysynkö näillä ruuilla hengissä seuraavan viikon ja mitä minä voin myydä, jotta saisin ruokaa. Löytyyhän näitä suurempiakin tulevaisuuden tavoitteita, kuten talvimökki lapista ja omakotitalo kaukaa naapureista. Mahdolliset eläkepäivät haluaisin viettää varakkaana, jotta ei tarvitse pyytää mahdollisilta lapsenlapsilta ruokaan rahaa, vaan toisin päin. Joten ei kovin vaativat tavoitteet. Tämän kaiken lisäksi toivon olevani omavarainen ennen eläkeikää. Lopettaa työnteot, saada elanto omasta maasta ja tarvitut elämisen kustannukset katettua sijoituksista tulevilla tuotoilla. Vielä on paljon auki tämän tavoitteen saavuttamiseksi, mutta sen tiedän taloudellinen viisaus, kurinpito ja uteliaisuus alkavat nyt.

 

Teemu Kukkonen

Osuuskunta Driimi

teemu@driimi.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!