Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas Nainen

Kirjoitettu 16.05.13
Esseen kirjoittaja: Suvi Pitko
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas nainen
Kirjan kirjoittaja: Kim Kiyosaki
Kategoriat: 9.01. Oppiminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valitsin Kim Kiyosakin kirjan Rikas nainen, sillä se sopi jo aiemmin heränneeseen kiinnostukseeni sijoittamista kohtaan. Kirja käsitteleekin sijoittamista naisen näkökulmasta, ja on sen sanoma on rohkaista naisia tarttumaan sijoittamiseen tuomiin mahdollisuuksiin. Kiyosaki kirjoittaa tarinallisesti, ja kertoo omasta matkastaan sijoittamisen maailmaan.

Suomessa on tavallista, että nainen käy töissä ja huolehtii omasta taloudestaan, vaikka olisi naimisissa ja perheellinen. Kirjoittaja tarkastelee taloudenhallintaa ja sijoittamista kulttuurista, jossa kotiäitiys ja perheestä huolehtiminen on useammin naisen osa ja mies hoitaa raha-asiat ja työt. Kirjan pääpointti on silti sama, tarkastellaan sitä kulttuurista mistä tahansa; tavoitteena sijoittamisessa on saada kassavirtaa tai pääomatuottoa työn lisäksi tai pääasiallisena tulonlähteenä.

Sijoittamisen aloittaminen tuntuukin usein hankalalta. Ammattisanasto kuulostaa heprealta, ja usein kiinnostus lakkaa jo siihen. Kiyosaki listaakin 4 yleisintä syytä, jotka ovat naisilla esteenä sijoittamiselle:

1) Minulla ei ole aikaa

2) En ole tarpeeksi älykäs

3) Minulla ei ole rahaa

4) Minua pelottaa

Vetoaminen ajanpuutteeseen on vain yksi tekosyy, joka johtuu siitä ettet koe asiaa tärkeäksi. ’’Muista, että aina kun sanot itsellesi, että sinulla ei ole aikaa, se tarkoittaa, ettet ole vielä tehnyt tästä tärkeää asiaa.’’ Tärkeintä on aina löytää syy, merkitys asialle. Kun koet asian merkitykselliseksi, löydät kyllä sille aikaa.

Ensimmäisenä on alettava uskoa omaan älyynsä ja lakattava luulemasta, että on olemassa typeriä kysymyksiä. Se ei ole tyhmä, joka kysyy, vaan se joka jättää kysymättä. Tekemällä taustatutkimusta, hakeutumalla aktiivisesti ihmisten seuraan jotka harjoittavat sijoittamista, sekä kysymällä kysymyksiä pääsee jo pitkälle. Kiyosaki painottaa myös ympärillä olevien ihmisten merkitystä; innostus samaan asiaan ruokkii myös omaa itseluottamusta sekä innokkuutta asiaa kohtaan. On ymmärrettävä, että henkilöt jotka lannistavat sinua asian suhteen, vievät vain pois kykyjäsi ja tavoitteitasi.

Itsekin sorrun helposti vähättelyyn, kun en ymmärrä kaikkia termejä ja koen, etten minä tiedä vielä tarpeeksi ryhtyäkseni oikeasti toimeen. Tämä on juuri se kompastuskivi, johon monet naiset kaatuvat. On ymmärrettävä, että kysyminen vain osoittaa mielenkiintoasi asiaa kohti, ei ”tyhmyyttä”. Uteliaisuus uutta kohtaa tuo paljon enemmän tuloksia, kuin esittäminen kaikkitietävää. Teet itsellesi vain hallaa, jos esität ymmärtäneesi asian, koska et kehtaa kysyä.

Varallisuus. Itse en voi olla pohtimatta varallisuutta tässä elämänvaiheessa. Opiskelijana minulla on varaa juuri elämiseen ja asumiseen, kuinka sitten voisin vielä sijoittaa osan varoistani? Kiyosaki uskoo, että kun kysyy itseltään ’Miten saisin järjestettyä asiat niin, että minulla olisi siihen varaa?’ mieli aktivoituu ja alkaa etsiä kysymykseen vastauksia. Olen aiemmin ajatellut, että minunhan täytyy ensin tienata työnteolla valtavia summia, ennen kuin voin sijoittaa yhtikäs mitään. Tämäkin ajattelu on typerää, sillä voinhan aloittaa jo pienestä. Tärkeisiin asioihin löytyy aina rahaa, sillä asian tärkeys ja merkitys ajaa meitä toimimaan eri tavalla.

En voi ennustaa tulevaisuutta mutta voin varautua siihen. En sano että pelkkä raha toisi minulle tulevaisuudessa onnellisuutta, mutta se helpottaa kummasti elämisen laatua. Entäpä jos käykin niin, että syystä tai toisesta jään työkyvyttömäksi, mitkä ovat tulonlähteeni? Haluaisin pystyä pärjäämään kituuttamatta ja siten, että tuloni olisivat säännöllisiä. En ole ajatellut, että haluaisin olla suunnattoman rikas, vaan että omani ja läheisteni elämä olisi taloudellisesti turvattua ja mukavaa. Nämä ovatkin yksiä suurimpia syitä, joiden vuoksi haluaisin sijoittaa.

”Raha ei ehkä ole elämäsi tärkein asia, mutta se vaikuttaa kaikkeen, mikä on tärkeää.”

Kun on löytänyt merkityksen sijoittamiselle, ja perehtynyt aihealueeseen on asetettava itselleen tavoitteita.

”Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible.” – Tony Robbins

Enää pelon ei pitäisi olla esteenä, sillä pelko katoaa kun alkaa uskoa asiaansa ja itseensä. Kun asettaa itselleen tavoitteet ja aikarajat, työskentely asiaa kohti on määrätietoisempaa ja tehokkaampaa. Itseäni on kiinnostanut etenkin kiinteistösijoittaminen ja Kiyosaki kertookin kirjassa esimerkin ensimmäisestä kiinteistösijoituksestaan.  Hän osti kiinteistön, vaikkei hänellä vielä ollut rahoja kasassa. Paine rahojen keräämiseen tietyssä ajassa pakotti Kiyosakin saamaan rahat kasaan koska kauppa lyötiin lukkoon. Jos hän ei olisi tehnyt töitä tavoitteellisesti rahojen keräämiseksi, hän olisi menettänyt ensimmäisen ja tärkeimmän sijoituksensa.

Riskit kuuluvat sijoittamiseen ja aina on vaara epäonnistua. On olemassa kahdenlaista tuskaa; toinen aiheutuu epäonnistumisesta ja toinen katumuksesta. On täysin minun päätettävissä, otanko riskin epäonnistumisen uhalla vai jäänkö aina vain pohtimaan, miksi en koskaan aloittanut sijoittamista?

 

Sp

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!