Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Oskari Rouhiainen

Ideaosuuskunta Into

 

Why we want you to be rich – Robert Kiyosaki, Donald Trump

 

Kun keskiluokka katoaa sukupuuttoon

Yhdysvaltojen taloudellinen tilanne on lähes väistämättä tulossa tilanteeseen missä ihmisten ei enää kannata luottaa siihen että valtio tai eläkejärjestelmä tulisi pitämään heistä huolen työelämän jälkeen. Talous ei vain yksinkertaisesti pysty kantamaan kasvavaa eläkeläisten joukkoa niiden vakavien mokien seurauksena mitä valtio on tehnyt selviytyäkseen kassakriiseistään. Dollarin muuttaminen kelluvaksi valuutaksi kullan arvoon sitomisen sijaan ja rahan painaminen valtion kassaan ovat aiheuttaneet myös sen että rahan arvo on puolittunut 10 vuodessa verrattuna kullan arvoon. Rahan arvon aleneminen tarkoittaa myös sitä että säästäminen ei kannata. Kirjan perusajatuksena onkin opettaa jokaiselle Rahallista Äo:ta ja auttaa ymmärtämään sijoittamisen tärkeys osana oman taloudellisen tulevaisuuden varmistamista.

Ongelma ei ole vain jenkeissä vaan olemme Suomessa hyvin samanlaisessa tilanteessa. Hyvinvointivaltiomme perustusten eli terveydenhuoltojärjestelmän ja eläkejärjestelmän tulevaisuus näyttää mustalta. Opin vähän aikaa sitten että julkinen sektori vie yli 50% valtion budjetista sen tuottaessa 20% verotuloista. Suomessa on 50 000 valtion virkaa joista ihmisten irtisanoutuminen on byrokratiamme johdosta hyvin hankalaa. Uusia valtionvirkoja syntyy silti. Jonkun arvion mukaan Julkinen sektori pärjäisi jopa 20 000 viralla ylläpitääksemme kaikki olemassaolevat palvelut. Suomen valtion velka on lähtemässä käsistä ja samaan aikaan valtio tekee yrittämisestä entistä hankalampaa ja monimutkaisempaa. Tämä on nurinkurista sillä nimenomaan ne yritykset ja erityisesti kasvuyritykset ovat ainoa keino kasvattaa verotuloja ns. luonnollisella tavalla.

Myös suomalaisten palkansaajien kannattaisi herätä todellisuuteen ja ymmärtää riski eläkejärjestelmään luottamisessa. Surullisen suuri osa suomalaisista myös kuvittelee suuren omistusasuntonsa olevan heidän varallisuuttaan. Suuri asunto missä itse asuu on vastuu. Mitä suuremmassa asunnossa asuu, sen suuremmat kustannukset siitä on.  Eli vähemmän rahaa sästyy varallisuuden hankkimiseen eli sijoittamiseen.

 

Vapaus vs turvallisuus

Kiyosaki kysyy kysmyksen siitä haluanko arvostanko enemmän turvallisuudentunnetta vai vapaudentunnetta. Hänen köyhä isänsä arvosti turvallisuuden tunnetta. Tämän mielestä oli parasta hankkia itselleen hyvä työ hyvillä eduilla. Hänen rikas isänsä (oppi-isä) taas arvosti vapautta. Yrittäjänä ja sijoittajana ansaittu varallisuus tuo vapautta tehdä mitä vaan ja ostaa mitä vaan. Se miksi vapaus ei ole sama asia kuin turvallisuus tässä mielessä johtuu siitä että sijoittajan ja yrittäjän elämä ei ole lähtökohtaisesti helpppoa eikä niissä aina tule onnistumaan.

Minä olen tehnyt valintani jo ennen kun hain yritystoiminnan kehittämisen koulutusohjelmaan Tiimiakatemialle. Minusta tulee vapaa. Jos haluan yrittäjänä ja sijoittajana turvallisuuden tunnetta niin pidän kuluni alhaalla ja sijoitan rahaa tekemään työtä puolestani ja kasvattamaan lisää rahaa. Tällä polulla se on keinoni saada lisää turvallisuudentunnetta. Olen siis myös Kiyosakin mielestä oikealla polulla. Tämä polku johtaa siihen etten ole riippuvainen eläke- tai sosiaalijärjestelmästä. Toivon toki että Suomi saadaan takaisin oikealle polulle ja koen että juuri yrittäminen on se millä itse parhaiten siihen voin vaikuttaa.

 

Robert Kiyosakin mielenkiintoinen elämä

Olen lukenut kirjan Rikas isä, köyhä isä ja pidän sitä yhtenä parhaista lukemistani kirjoista. Pidän todella paljon Kiyosakin mmaanläheisestä tavasta esittää asioita ja siitä ettei tämä pröystäile saavutuksillaan eikä ainakaan rahallaan. Huomaan keskittyväni tässäkin kirjassa huomattavasti enemmän Kiyosakin puheisiin kuin mitä Trumpin. Eri aiheissa Kiyosaki on aina ensimmäisenä kertomassa oman mielipiteensä asioista, Trump kertoo aina hänen jälkeensä. Tämä on hyvä sillä Trump tuntuu aika usein vain allekirjoittavansa Kiyosakin ajatukset ja antavan oman esimerkkinsä joka tukee Kiyosakin ajatuksia. Trump myös tuntuu leveilevän hassulla tavalla rakennusprojekteillaan mikä häiritsee minua.

Kiyosakin ensimmäinen yritys oli menestys mutta koska hän tooimi vastuuttomasti eikä ollut vakava yrittäjä, menetti hän kaiken ansaitsemansa. Hän jopa sanoi että ensimmäisen yrityksen liian helppo menestys oli huonoksi hänen oppimiselleen. Tappio oli suurempi opettaja. Silloin hän oppi ottamaan yritystoiminnan vakavasti ja olemaan tosissaan koko ajan.

Olen pohdiskellut yrityksen perustamista akatemian ohelle. Nyt olen tekemässä sen 4 muun ihmisen kanssa joista vain yksi on minun ikäiseni ja kolme muuta ovat yli 40-vuotiaita. Tämä on erinomainen alku mutta tunnen silti olevani hieman tyytymätön tilanteeseen. Tiedän etteivät nämä kolme erittäin kokenutta kumppaniani tule mokaamaan. Toinen asia jota ehkä ihan turhaankin epäilen on minun vaikutus yrityksen menestykseen. Tässä kirjoittaessani tätä huomaan jarruttavani omaa kehitystäni. Minun ei tulisi ajatella näin vaan minun tulisi tehdä täysillä töitä sen eteen että saan tehtyä yrityksestä mahdollisimman itseni näköiseni!

 

Opi

Molemmat rikkaat menestyjät painottavat todella paljon oppimista. Menestyäkseen tulee tehdä enemmän töitä kuin muut. Kiyosaki antoi vinkin josta aion ottaa vaarin. Hän suosittelee ottamaan peruskurssit kirjanpidosta ja bisnesslaista. Kirjanpidon tidän olevan saatavissa JAMKilta. Lakia joudun varmaan etsimään kauempaa mutta aion silti löytää itseni noille kursseille.

Trump painottaa eniten elinikäistä oppimista. Sitä että joka ikinen päivä pitää aloittaa sillä että miettii mitä uutta voisi oppia sinä kyseisenä päivänä. Kirjojen luku ja maailman uutisten seuranta ovat myös hyvin tärkeitä aiheita. Näitä onneksi teen jo kohtalaisesti.

Kaikista tärkeintä on oppia kuinka raha saadaan tuottamaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!