Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

ALKEMISTI

 

”Hyväksymme totuuden vasta sitten, kun olemme ensin kieltäneet sen koko sydämestämme…”

Paul Coelhon kirjoittama Alkemisti, kertoo tarinan paimenesta joka etsii omaa elämäntietään. Paimen näkee enneunen aarteesta, Egyptistä ja pyramideista ja niin hän myy lampaansa ja lähtee etsimään aarretta. Melkisedes, Salemin kuningas auttaa häntä matkan alussa ymmärtämään tärkeitä asioita. Hänen henkensä kulkee paimenen mukana koko tarinan ajan.

Kohtalo
Vanha mies istahtaa paimenen viereen penkille ja alkaa juttelemaan hänelle. Hän kertoo paimenelle maailman suurimmasta valheesta. ”Se että menetämme jossain vaiheessa otteemme elämään ja sitä alkaa hallita kohtalo. Se on maailman suurin valhe.”
Toiset ihmiset uskovat kohtaloon ja uskon siihen itsekin, ainakin jossain määrin. On hauska ajatella, että kohtalolla on ollut näppinsä pelissä, kun tapasin poikaystäväni. Mutta en ikinä jättäisi elämääni kohtalon käsiin. Kohtaloa voi seurata, mutta se ei saa hallita elämää. Harva asia tapahtuu sattumalta. Se että menestyy elämässä, vaatii kovaa työtä ja lujaa tahtoa. Jotkut saattavat olla oman elämänsä Hannu Hanhia, mutta jos lakkaa yrittämästä, niin mitkä ovat todennäköisyydet siihen, että saavuttaa jotakin.
Kohtalon vastavoimana voidaan ajatella vapaata tahtoa. Vapaa tahto on ihmisen kyky tehdä harkittuja valintoja. Jotkut katsovat että vapaata tahtoa ei ole olemassa, vaan valinnat syntyvät pelkän sattuman seurauksena. Eli kohtalon ennalta määräämä suunta vaikuttaa jokaiseen ihmiseen, ja valinnat joita tekee määräytyvät aina kohtalon mukaan, ei vapaan tahdon. Elämä on jo ennalta määrätty, eikä päämäärää voi muuttaa. Kohtalo ja vapaa tahto ovat uskon asioita, filosofit ovat miettineet niitä jo antiikin ajoista lähtien.
Unelmat vs. tuttu ja turvallinen
Jossain vaiheessa tarinaa paimen tuli elämän risteykseen, ja hänen oli valittava kumpaan suuntaan mennä. Halusiko hän sen mihin hän on tottunut vai sen mistä haaveili. Vaatii rohkeutta muuttaa tuttu, turvallinen ja mukava elämäntyyli. Vaikka kyseessä olisikin haaveen toteuttaminen. Silti riskien ottaminen elämässä on tärkeää. Jos ei pelaa, ei koskaan häviä, muttei koskaan voitakkaan.
Lukion jälkeen moni nuori on uuden ”alun” edessä. Koulua on käyty siinä vaiheessa 12 vuotta ja vihdoin on päätöksen aika, mitä haluan tehdä elämässäni. Jatkanko opiskelua, menenkö töihin, lähdenkö maailmalle matkustelemaan vai jäänkö kotiin loisimaan. Mitä tahansa valitseekaan, niin asiat muuttuvat ja paluuta vanhaan ei enää ole. Sillä vaikka itse jäisikin paikalleen, niin ympärillä olevat ystävät jatkavat silti omiin suuntiinsa.
Itse uskon, että pystyn valitsemaan unelmani tutun ja turvallisen sijaan. Se vaatii rohkeutta ja paljon tukea, mutta Tiimiakatemia antaa minulle tarvittavat valmiudet unelmieni toteuttamiseen. Olivat ne sitten mitä tahansa.

 

Alkemisti oli hyvä kirja, ja suosittelen sitä kaikille. Vaikka kirjassa puhuttiin paljon hengellisistä asioista, niin tarina vei kovasti mukanaan, eikä kirja käynyt pitkäveteiseksi. Alkemisti sai minut miettimään omia unelmiani ja omaa elämäntietäni, mutta ei ahdistavalla vaan hyvällä tavalla.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!