Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikastu!

Kirjoitettu 27.11.13
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikastu
Kirjan kirjoittaja: Donald Trum & Robert Kiyosaki
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 5. Valmentaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minulla on tältä viikolta 3 esimerkkiä henkilöistä joita tapasin, siitä, kuinka oma ajatusmaailma vaikuttaa tulevaisuuteesi. Heistä on kaksi todella hyvin menestynyttä sekä omaa intohimoa toteuttavia ja yksi menestynyt joka on kiinni muiden päätöksissä. Se miten ajattelet asioita vaikuttaa hyvin vahvasti siihen miten teet asioita, jos ajatuksesi ovat vääriä, niin kannattaako ajatella vai vaihtaa ajatuksia. Miten tämä vaikuttaa rikastumiseen? Ajatuksesi vievät sitä kohti mitä haluat, jollet vie ajatuksiasi uudelle tasolle josta et vielä tiedä, ihmettelet vain miksi et pääse perille. Näiden kaikkien kolmen henkilön kanssa keskustellessani  huomasin heillä olevan jotain yhteistä, mutta erot olivat silti helppo huomata tuloksien kautta. Huomasin vasta pari päivää myöhemmin tämän kirjan yhtäläisyyden siihen kenen kanssa olin jutellut, sen tajutessani en vain voinut olla kirjoittamatta heistä.

 

Herra A

 

Suurin syy minkä takia lähdimme tekemään  yritys toimintaa oli, että halusimme tehdä asiat paremmin, joka on johtanut todella mahtaviin tuloksiin 17 vuoden ajan. Pitkän aikaa yrityksellä on mennyt hyvin ja kasvua on tullut tasaisesti, hyvänolon tunne pääsi liiaksi valloilleen, kun tuli suuri muutos markkinoilla jota emme odottaneet menetimme todella huomattavan summan tuloistamme. Tämä laittoi ajattelemaan ja huomasin, meidän tarvitsevankin muutosta, jota ei tule mietittyä silloin kun menee hyvin. Muutos on aina mahdollisuus, joka pitää hyödyntää vaikka se ei helppoa olisikaan, ellei hyväksy muutosta, jää fossiiliksi Herra A sanoin.

 

”Kellokorttimies”  joka oli perustamassa yritystä ei sopinut yritykseemme, jonka huomasi 4kk aikana mutta emme tehneet asialle mitään 3 vuoteen. Lopulta ostimme hänet ulos yli markkinahinnan, joka hirvitti sillä hetkellä.

Tämä herätti todella paljon ajatuksia, jokaisella on varmasti välillä tunne ettei joku asia/henkilö sovi yhtään siihen mitä ollaan tekemässä, mutta liian harvoin sitä myönnetään ajoissa. Koskaan ei pitäisi pelätä sanoa sitä, koska joskus voi olla mahdollista jopa muuttaa sitä oikeaan suuntaan kun vain ottaa asian esille. Kellokorttimiehellä tarkoitetaan ihmistyyppiä, joka tekee töitä ainoastaan työaikana, itsekään en pidä tästä ajattelu tavasta työskennellä. Kun jonkun asian eteen on valmis tekemään töitä, niin ei vain voi katsoa kelloa jos haluaa parhaat tulokset.

 

Pidä palaverit lyhyinä.  Herra A kertoi tämän olevan Monien menestyjien tyyli, kertoo 15min aikana kaiken olennaisen, jolloin jää paljon enemmän aikaa tehdä oikeita töitä. Monesti palavereihin ja muihinkin tapaamisiin tullaan turhan takki auki, jos nopeampi tyyli on monen menestyjän tapa viedä asioita eteenpäin, niin miksi me pidämme niin pitkiä istuntoja, treenit nyt ovat eri asia. Kun ajattelee etukäteen mihin halutaan vastauksia tapaamisilla, niin päästään aika usein nopeammin itse toimintaan käsiksi.

 

Kaikin puolin todella mielenkiintoinen henkilö oli Herra A, minulla jäi hänestä mielikuva, että hänen ajatuksensa pyrkivät menemään edelle muita ja mutta teot voivat tulla hieman perässä, koska aina ei kannata olla ensimmäinen joka on liikkeellä, kun ensimmäinen on tehnyt kaikki virheet voi seuraava tehdä asiat todella loistavasti ja saada kaiken toimimaan. Kun mietin näitä ajatuksia ja rikastumista, niin kyllä niissä on selvä yhteys. Jokaiselta vastaantulijalta ei saa  eikä voi edes odottaa samanlaisia ajatuksia, joiden avulla pystyy viemään ihan mitä tahansa asiaa eteenpäin menestyksekkäästi.

 

Herra S

 

Herra S on pitkänlinjan sijoitusmestari, jolla löytyy kokemusta suomen sekä muidenkin maiden sijoitustoiminnasta, hänen tyylinsä kertoa oli hyvin erilainen kuin Herra A. Vastaukset tulivat enemmän tarina muodossa, joka sai hänetkin välillä innostumaan kertomisistaan, en tiedä kuinka tuttua hänelle oli että nuoret yrittäjän alut tulevat kyselemään häneltä kysymyksiä, mutta uskon hänenkin pysähtyneen hetkeksi ja todella miettineen asioita.

 

Kysyimme kuinka menetellä ongelma tilanteissa tiimissä kun ollaan tilanteessa mikä pitää selvittää, että voidaan jatkaa tehokkaasti eteenpäin. Pitää pysähtyä ja miettiä mitä ollaan tekemässä, käy asiat ihmisten kanssa läpi kasvotusten sekä paperilla, koska väärinymmärrykset lisäävät työmäärää ja kiristävät hermoja.

Jotakuinkin näin hän määritteli asian mitä kannattaa tehdä, kun ollaan patti tilanteessa. Meidänkin tiimillä on välillä ongelmana, ettei vain yksinkertaisesti tiedä mitä oikein sanoa/tehdä kun asiat eivät etene. Onneksi meillä on kuitenkin 8h viikosta aikaa käydä näitä asioita läpi yhdessä, josta on todella paljon apua kaikille vaikka he eivät sitä tiedostaisikaan.

 

Kun puhutaan enemmän yksilötasolla kehittymisestä, ja miten kehitytään on palaute todella suuressa osassa tätä toimintaa, Herra S puhui myös palautteen tärkeydestä, mutta sitäkin tärkeämpi asia tuli esille; Jos et herätä tunteita palautetta antaessa ei tapahdu muutosta. Itselläni on tullut palautteita kuunnellessa välillä tunne, että oikeasti pitää tehdä tälle asialle jotain, kun olen kuullut sen muiden suusta. Se että lähteekö pyrkimään kohti muutosta jää loppujen lopuksi palautteen saajan vastuulle, joka kannattaa tiedostaa.

 

Omilla ajatuksilla pääset tiettyyn pisteeseen, joten pitää altistua paremmille ideoilla ja ajatuksille, jotta kehityt paremmaksi kuin uskoit pääseväsi.

Tätä olen toteuttanut ainakin itse todella paljon viimeisen puolentoista vuoden aikana, käyn tapahtumissa, juttelen yrittäjille ja luen yritystoimintaan ja kehittymiseen liittyviä kirjoja. Mikään ei ole parempi tapa etsiä uusia ajatuksia, kun istua alas ja jutella, kuten teimme Herra S kanssa. Varsinkin jos kyseinen henkilö on menestyvä alallaan, joten hänen on täytynyt tehdä jotain oikein. Mutta usein menestyneimmät ovat tehneet myös eniten virheitä, joista he ovat oppineet tekemään toisella tavalla ja paremmin jatkossa.

Kaikkea mistä puhuimme ja mistä haluaisin kirjoittaa ei voi lisätä tähän, jotta voin käyttää niitä oppeja seuraavan aiheen sisältönä. mutta en muista kuinka monesti olisin tavannut saman päivän aikana 2 näin inspiroivaa henkilöä putkeen. Kun olen itse vasta matkalla parhaaksi ja rikkaaksi, niin on hyvä käydä kuuntelemassa parhaita ja heidän mielipiteitään asioista.

 

Herra M

 

Oli todella vaikea päästä Herra M kanssa samalle aaltopituudelle asioista, kun hän piti todella omasta äänestään, eikä meinannut antaa suun vuoroa edes kysyttäessä asioista. Tästä osasta ei tule yhtä pitkää kun kahdesta aikaisemmasta, johtuen myös siitä etten saanut muistiinpanojakaan tehtyä edes puolen sivun vertaa, kun mielenkiinto lopahti 15 min aikana. Monologia hän harrasti liian vahvasti, vaikka hän on myyntialan kouluttaja, niin kyllä ihmettelen sitä miten saa myytyä kenellekään mitään jos ei pysty kuuntelemaan muita. Itse arvostan myynnissä kuuntelemista kuin kertomista mutta jokaisella on varmasti oma mielipide tähänkin asiaan.

 

Kun mietitään rikastumista, niin Herra M ajatukset olivat myös hyviä, mutta erona kahden aikaisemman ajatuksiin oli, ettei hän ollut mielestäni valmis tekemään niin paljoa asian eteen, jotta saisi omat ajatukset fokusoitua oikeisiin asioihin. Herra S sanoi meillekin:

Ajattele toisin, haluat sitä mitä et ole saanut aiemmin. Jokaisella on n. 100 – 200 ajatusta, minkä mukaan toimimme, yleensä ne ovat vääriä tai vääristyneitä. Oliko Herra M väärät ajatukset mitkä hänelle oli syötetty jossain elämän vaiheessa? Se ei varmastikaan ole pelkästään hänen vikansa, että ajatusmaailma on tietynlainen. Monesti omat vanhemmat ja ympäristö kenen kanssa olet tekemissä syöttävät ajatusmalleja sekä mielipiteitä pääsi täyteen joiden kanssa sinun on vain elettävä jos et kyseenalaista niitä.

Huomasin tällä kaverilla olevan suuri potentiaali ryhtyä yrittäjäksi, mutta valitettavasti hän on tällä hetkellä kuukausipalkalla, mikä tappaa mielestäni luovuuden ja halun tehdä isommin ja paremmin. Kun mietin näitä kaikkia kolmea kohtaamistani, niin on hyvä että sain myös negatiivistä tunnetta herättävän kohtaamisen, koska sitä kautta arvostin näitä kahta aiempaa vielä enemmän ja huomasin heidän yrittäjämäisen asenteen ja sen suhteen rikastumiseen. Minunkin täytyy pystyä vielä muuttamaan omaa ajatusmaailmaani oikeaan suuntaan, jotta pystyn pääsemään pidemmälle kuin uskonkaan. Mutta sen aion myös tehdä.

 

 

Osuuskunta Millio

Aleksi Ihalainen

aleksi@millio.fi

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!