Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikkaaksi naiseksi

Kirjoitettu 08.12.14
Esseen kirjoittaja: Katri Rutanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas nainen
Kirjan kirjoittaja: Kim Kiyosaki
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Rikas nainen -kirjaa suositeltiin monelta taholta, ja täytyy myöntää että se oli ensimmäinen kirja hetkeen jonka jaksoin melkeinpä kokonaan lukea. Rikastuminen on aina ollut mielessä, mutta ikinä en ole osannut ajatella että niin todella kävisi minulle. En koe olevani myöskään niin kunnianhimoinen, että saavuttaisin koskaan taloudellisesti hyvän elämän. Vanhempani ovat opettaneet minulle että töitä on tehtävä jotta pystyy maksamaan laskut ja ostamaan ruokaa, tässä kirjassa ajatus on hieman toisenlainen.

Olen aina sivuuttanut sanan ”sijoittaminen”, sillä olen ajatellut olevani liian typerä siihen. En ymmärrä taloussanastoa juurikaan ja esimerkiksi Keskisuomalaisen Talous-osio on täyttä hepreaa minulle. Olen ajatellut että kyllä ne raha-asiat aina jollakin tavalla ratkeavat. Toinen syy siihen miksi en ole keskittynyt oman talouteni hoitamiseen on se, että minulla ei ole aikaa. Tai siis näin ainakin kuvittelen. Jos olisin oikeasti kiinnostunut taloudestani, aikaa varmasti löytyisi.

”Jos luulet osaavasi tehdä jotain tai kuvittelet että et osaa tehdä jotain, olet molemmissa tapauksissa oikeassa.” -Henry Ford

Kim Kiyosaki on sijoitus- ja yritystoiminnalla taloudellisesti riippumattomaksi tullut nainen, joka pystyi jo 37 vuoden iässä lopettamaan työnteon. Tämän jälkeen hän on tehnyt sitä mitä haluaa välittämättä siitä että riittävätkö rahat kulujen kattamiseen. Hän on kirjoittanut Rikas nainen -kirjan jotta muutkin naiset voisivat löytää tien taloudelliseen riippumattomuuteen. Kirjassa kuvaillaan paljon tilanteita joihin naiset joutuvat esimerkiksi eläkeiässä, avioeron yhteydessä tai töiden menettämisen seurauksena. Nämä epämiellyttävät tilanteet johtuvat usein siitä, että nainen on luottanut oman taloutensa jonkun muun käsiin, eikä ole ottanut siitä itse vastuuta. Historialliset, psykologiset ja yhteiskunnalliset syyt ovat johtaneet siihen, että naiset ovat usein tietämättömiä ja epävarmoja rahan suhteen. Nykypäivänä naiset eivät enää voi turvautua ulkopuolisiin raha-asioissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kassavirtakvadrantti, Robert Kiyosaki

Kassavirtakvadrantti herätti itsessäni ajatuksen siitä kuinka haluan käyttää aikaani. Useimmat ihmiset käyttävät suuren osan elämästään työn tekemiseen jotta tienaavat rahaa. Kassavirtakvadrantin idea on selvittää missä ruudussa itse olet, ja mihin haluat päästä. Ihannetilanne kirjan mukaan olisi olla I-ruudussa, jossa raha työskentelee puolestasi.

Puhuin aiemmin kiinnostuksesta talousasioihin. Kiinnostusta ei ole eikä tule olemaan, ennenkuin sille on löytänyt jonkin syyn. Kuinka sitten löytää tämä syy? Tätä on kysyttävä itseltään. Mikä on todellinen syyni haluta taloudellista riippumattomuutta? Ilman syytä ei ole tahtoa. Syitä löytyy aina sille miksei tekisi asioita sen eteen, esimerkiksi aiemmin mainitut ”ei ole aikaa”, ”en ole tarpeeksi älykäs” jne.

Taloudellisen riippumattomuuden kaava

Minä ostan ja luon omaisuutta, joka synnyttää kassavirtaa. Omaisuudesta saatava kassavirta maksaa elinkustannukseni. Minä olen taloudellisesti riippumaton, kun omaisuudesta saatava kuukausittainen kassavirta on samansuuruinen tai suurempi kuin kuukausittaiset elinkustannukseni. Olen taloudellisesti vapaa, koska omaisuuteni synnyttää kassavirtaa ja työskentelee näin puolestani. Minun ei enää tarvitse tehdä työtä ansaitakseni rahaa.

Ensimmäinen askel sijoittamiseen on hankkia siitä tietoa. On turhaa vältellä taloussivuja tai sulkea korvat kun jotkut puhuvat sijoittamisesta, vaan on otettava selvää mistä on kyse. On uskallettava kysyä, eikä pelätä että sinua pidettäisiin tyhmänä. Tämä on ehkä vaikeinta minulle, on vaikeaa näyttää ulospäin ettei ymmärrä jotain asiaa.

Toinen steppi on hyväksyä että sijoittaminen on prosessi, se ei tee sinua heti taloudellisesti riippumattomaksi. Kolmanneksi on opittava ammattikieli. Termistö on opeteltava jotta ymmärtää mistä puhutaan eikä tule huijatuksi.

Ensimmäisenä sijoittamisen aloituksessa tulee toki mieleen että eihän minulla ole rahaa. Kiyosakin mukaan tämä on ennemminkin vahvuus kuin heikkous. Rahan puute pakottaa ajattelemaan. On pakko keksiä keinoja saada rahaa sijoittamiseen. Jos heti alkuun luo päässään esteen ”minulla ei ole rahaa” ei tule todennäköisesti tekemään aloitusta ollenkaan.

Suunnitelma taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi tavoitteiden muodostamisen jälkeen tehdään näin:

1. Mieti, mikä on pääasiallisin sijoitusmuotosi?

2. Mihin aiot keskittyä tuon sijoituskategorian puitteissa?

3. Millaisella aikavälillä aiot saavuttaa tavoitteesi?

Kirja herätti ajatuksia oman talouden hallinnasta ja sen tulevaisuudesta. Miksi emme sijoittaisi esimerkiksi tiimikavereidemme kanssa johonkin? Millio taisi näin tehdä, joten täytyy hieman konsultoida. Itse haluan tehdä tulevaisuudessani sitä mitä haluan, eikä sitä mitä on pakko tehdä. En tiedä että olenko vielä löytänyt täysin syytä sille, mutta uskon että pienellä sulattelulla se alkaa muotoutua.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!