Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Riko Rajasi

Kirjoitettu 21.10.18
Esseen kirjoittaja: Oskari Kakko
Kirjapisteet: 2
Kirja: Yrittäjän taivas+ helvetti vol.3 riko rajasi
Kirjan kirjoittaja: karo hämäläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

Riko Rajasi, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Kirjaessee Yrittäjän taivas + helvetti vol. 3 – riko rajasi

 

Luin Karo Hämäläisen kirjoittaman kirjan, jossa 15 yrittäjää kertoo oman tarinansa. Kertomukset erosivat toisistaan todella paljon, joten lähdin siitä, että mikä yhdistää näitä kaikkia 15 henkilöä. Räppäri, leipuri, muotisuunnittelija, mikä näitä kaikkia yhdistää? Intohimo sitä omaa juttua kohti, joku motivaattori, mikä saa auttaa jatkamaan ja jaksamaan päivästä toiseen.

 

Koska kaikki tulevat erilasista lähtökohdista, ei kaikilla välttämättä ole samat motivaattorit. Se voi olla esimerkiksi raha, itsensä toteuttaminen, joskus motivaattorina voi toimia, vaikka oma perhe, tai suku, jossa on vahva edustus tietyllä alalla. Todella mielenkiintoinen pointti mielestäni oli se, että kyseiset eivät olleet aikaisemmin miettineet yrittäjäksi ryhtymistä, vaan tilaisuus vain avautui heidän eteensä. Mut mistä mahtaa johtua se, että ihmiset eivät ajattele yrittäjyyttä yhtenä mahdollisuutena ennen kuin se tuodaan ”lautasella” heidän eteensä? Luulen, että osasyy tähän on se, että yrittäjyyttä pidetään todella vaikeana ja aikaa vievänä. Myönnän että se ei ole välttämättä aina yhtä itsestään selvää, kuin tavallinen palkkatyö, mutta sellainen täydellinen epävarmuus on mielestäni liioiteltua. Erityisestä henkilöille, jotka eivät nauti omasta työstään, yrittäjyyttä olisi todella hyvä edes harkita, sillä kaikilla meillä on omia asioita joita rakastamme ja joista nautimme. Nykyään tuntuu että joka asiasta voit tehdä itsellesi oman ammatin.

 

Varustelekan perustaja Valtteri Lindholmin tarina teki minuun vaikutuksen. Monet saattavat pitää häntä hieman kusipäänä, mutta mielestäni se on enemmänkin sitä, että tietää mitä haluaa ja mitä ei. Pystyn hyvin samaistumaan Lindholmin ajatukseen, että kuuntelemalla oppii paljon enemmän, kuin itse puhumalla. Pidän myös siitä, että asiat pidetään simppeleinä, niin kuin esimerkiksi yhdessä kohdassa Lindholm toteaa ”teimme tappiota. Sitten lopetimme tappion tekemisen.”. Elämässä miltei kaikki tapahtumat ovat yksinkertaisi ja ne hoituvat helpoiten, jos niistä ei itse tee monimutkaisia. Mielestäni esimerkiksi omia virheitä on turha ruveta selittämään tai etsimään syytä jostain muualta sillä yleensä syy löytyy peiliin katsomalla. Helpointa on vaan rehellisesti myöntää, jos asiat ovat menneet vihkoon ja jatkaa eteenpäin. Itsekin pitäisi vaan ruveta tekemään enemmän, kun ideoita tulee mieleen eikä vaan miettiä liikaa, sillä silloin tulee luultavimmin lopputulokseen, että ehkä tämä ei olekaan niin hyvä idea. Rehellisesti sanottuna käytettyjen armeijavarusteiden myyminen on mielestäni huono idea, mutta silti sillä tehtiin 7,25 miljoonan liikevaihto ja 176 tuhannen euron tulos, koska Lindholm uskoi omaan juttuunsa, eikä miettinyt vaan rupesi vaan tekemään.

 

Muita hyviä ajatuksia joita kirjasta nousi, oli esimerkiksi ”Jos rahaa tuhlaa, sen voi tehdä uusiksi, mutta jos aikaa tuhlaa, se on jo mennyt”. Se kuvaa mielestäni hyvin yrittäjyyttä ja elämää ylipäätään, sillä vaikka kaikilla on erilaiset lähtökohdat ja elämäntilanteet niin kaikilla on kuitenkin käytössään saman verran aikaa. Sillä on siis valtava merkitys, miten hyvin omasi käytät. Toisaalta pitää muistaa, että työstä ei saa tulla koko elämä, vaan on hyvä pitää yllä myös työn ulkopuolista elämää. Olen monesti kuullut ja lukenut ihmisistä jotka keskittyivät ainoastaan työhönsä ja samalla laiminlöivät muuta elämäänsä. Sitten he ovat myöhemmin huomanneet, että heillä ei töiden lopetettuaan ollut valtavien omaisuuksien lisäksi oikeastaan mitään muuta.

 

Toinen pointti joka jäi vahvasti mieleeni oli ”pitää satsata pitkään ennen kuin hommat alkavat toimia ja pitää olla näkemys mihin pyritään”. Usein ajatellaan, että aloitetaan melkein ns. ”nollabudjetilla” ja sitten kun bisnes alkaa tuottaa niin aletaan panostamaan rahallisesti. Tämä valitettavasti usein sulkee pois kaikki isot menestystarinat, sillä samassa ajassa isommilla panostuksilla oltaisiin kaikki saatu tehtyä paremmin ja jopa enemmän. Joku muistaakseni rakettipäivillä sanoikin, että ”kyllä lainaa saa pankista, jos kyseessä on oikeasti hyvä idea”. Meillä suomalaisilla on vähän tapana vieroksua lainan ottamista, mutta toisaalta jos ei uskalla koittaa ei voi myöskään voittaa.

 

Kolme pääpointtia jotka kirjasta itselle jäi olivat:

  1. Ihan sama mitä muut ovat ideastasi, sillä vain sillä on väliä, että itse uskot siihen. ”Believe in something even if it means sacrificing everything”.
  2. Palkintoa ei ikinä tule ennen työntekoa. Jos haluat saavuttaa jotain pitää olla valmis tekemään uhrauksia.
  3. Riko rajasi! Work hard dream big.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!