Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikun ja Tunnan selviytymisopas

Kirjoitettu 03.12.18
Esseen kirjoittaja: Jaakko Laakso
Kirjapisteet: 2
Kirja: Selviytymisopas
Kirjan kirjoittaja: Riku Rantala & Tunna Milonoff
Kategoriat: 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Noniin aika taas palata esseiden pariin. Tällä kertaa tiedossa on jotain aivan uutta, nimittäin äänikirja. Kuuntelen äänikirjana Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin puhumana heidän tuoreimman opuksen nimeltä Selviytymisopas. Aikaisemmin lukeminen on tuottanut jonkin asteisia ongelmia ja koska yrittäminen on ongelman ratkaisua, yritän ratkaista ongelmaa kokeilemalla äänikirjaa. Tähän väliin pakko sanoa sellainen hauska fakta, että minä omistan tasan kaksi kirjaa ja ne ovat minun ensimmäiset itse ostamani kirjat. Kirjojen nimet ovat Madventures – Uusi kansainvälisen seikkailijan opas sekä Madventures – Maailmanselitys. Toinen hauska fakta on se, että olen kirjat omistanut noin kahdeksan kuukautta, mutta kumpaakaan en ole vielä lukenut. Kansainvälisen seikkailijan opasta olen silmäillyt ja hiukan käynyt läpi, mutta lukemisen starttaaminen on selvästikin jäänyt alkuasteikolle. Syy sille miksi nyt aion lukea, tai siis kuunnella tämän Madventuresin jätkien kirjoittaman (puhuman) selviytymisoppaan on se, että minua kiinnostaa ylipäätään kaikki heidän tuottama mediasisältö ja arvostan heitä todella paljon. Hekin ovat joskus lähteneet aika lailla nollasta liikkeelle, mutta mitä he ovat tänä päivänä, niinpä…

Vielä jälkikäteen sellainen juttu, että minua kiinnostaa matkustelu äärettömän paljon, siksi silloin aikanaan menin tilaamaan nuo kyseiset kaksi Madventuresin kirjaa. Nyt kun tuli tsäänssi lukea jotain heidän tuottamaa materiaalia, joka ei pelkästään liity matkusteluun vaan myös kaikkeen mitä nykypäivän maailma pitää sisällään, niin ajattelin, että tästä voisi olla enemmän käytäntöön vietävää oppia.

 

Vasta kuusi minuuttia kuunneltuani, opuksesta saa selville, että tieto on tämän päivän öljy. Eli todella arvokasta. Se on tiimiakatemiasta varmasti tärkein mitä voi saada rahan sijasta eli tieto ja oppi. Kirja antaa henkilökohtaisia vinkkejä siihen, että kuinka maailmasta saadaan parempi paikka. Kuinka poistetaan diktatuuri ja opitaan tekemään yhdessä.

 

Tulevaisuudessa pärjäävä työläinen on utelias ja uudistuva, sosiaalinen ja tunneälykäs selviytyjä. Näistä teeseistä tällä hetkellä mielestäni samaistun kahteen, jotka ovat utelias ja sosiaalinen. Yrittäjien rooli tulevaisuudessa tulee vain kasvamaan. Robotisaatio ja automatisaatio vie tulevaisuuden työpaikkoja ihmisiltä kovaa vauhtia. Tällöin yrittäminen on keino, jolla työpaikkoja voidaan ihmisille luoda. Toki myös kilpailu kasvaa tämän myötä. Osaaminen ja itsensä kehittäminen nousee tulevaisuudessa arvoon arvaamattomaan. Tähän myös itse uskon. Tärkeintä on oppia niitä taitoja, jotka liittyvät epävakaassa muutosympäristössä selviämiseen. Niitä töitä, missä ihminen tuo persoonansa mukaan, sielä häntä vielä halutaan. Tunna kertoo, että kiertotalous on tulevaisuuden juttu ja sitä suunnitellaankin jo paraikaan. Esimerkkinä jos yrityksellä on tavaraa tai muuta ylimääräistä, joka on menossa kaatopaikalle, jollain toisella yrityksellä tai ihmisellä saattaa olla tälle tavaralle tarve. Järkeenkäypä, ehdottoman mielenkiintoinen ja todella hyvä ratkaisu. Arvio: Kierrätysalalle syntyy puolisen miljoonaa uutta työpaikkaa kiertotalouden tultua. Pidän ehdottoman hyvänä kiertotalous käsitettä. Matkustellessa ja nähdessä ne pahimpien turistipaikkojen rannat, näky on aika oksettava. Muovijätettä ajautuu rannoille ja kierrätysratkaisua ei ole edes vielä keksitty. Joten jätteille ei ole dumppaus paikkaa. Todella paljon tänä päivänä kierrättäminen on nostanut päätään. Yhtenä hyvänä esimerkkinä tästä on videopostaus, jonka facebookissa pari viikkoa takaperin näin. K-Market Soini, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Soinissa, jossa on ainoastaan 2200 asukasta. K-Marketin kauppias oli saanut idean laittaa muovien kierrätys uudelle tasolle tajuttuaan kierrätys trendin voiman. Normaalisti asiakas saa pantin palauttamastaan muovipullosta. Soinin K-Marketissa rahaa sai muistakin tuoduista muovia sisältävistä tuotteista. Raha oli tietysti näin aluksi todella mitätön, mutta se ei ehkä tässä se tärkein asia ollut. Raha toimi mahdollisesti pienenä motivaationa. Tällaiseen huippuratkaisuun, kun useampikin K-Market lähtisi mukaan, niin todennäköisesti siitä saataisiin kasvatettua isompikin ilmiö ja tätä myöden muutkin ihmiset seuraisivat perässä. Tunnistamattoman potentiaalin löytäminen, huippusana. En todennäköisesti itse ole vielä tunnistanut näin 22 vuoden iän jälkeen sitä parhainta potentiaalia itsestäni. Uskon vakaasti, että meidänkin tiimiyrityksessä monelta on vielä löytämättä se todellinen potentiaali. Yksi tavoitteistani tiimiakatemian ajalle voisi ehdottomasti olla sen tunnistamattoman potentiaalin löytäminen. Jos 2,5 vuotta kuluu ja sitä ei löydä. Sen varmasti voi tulla vastaan myöhemminkin. Kun mietin kaikkia unelmia ja juttuja mitä haluan tehdä, niin jotenkin se lista jää vähäiseksi. Ei oikein äkkiseltään keksi niitä tiettyjä juttuja. Ajan myötä varmasti vahvistuu se ajatus, että mitä tekemällä saa intohimon tunnetta.

 

”Tee työsi niin hyvin, että sitä kannattaisi sinulta ostaa, jos olisit yrittäjä” loistava lause, joka korostaa sen faktan, että tieto ja osaamisen kehittäminen tulevaisuudessa on isossa asemassa. Minä en henkilökohtaisesti ole mikään mukavuudenhalusta matkustava ”viikon rantaloma” -tyyppi. Olen huomannut sen, että matkustelu kannattaa. Siinä oppii muista kulttuureista. Siinä näkee paljon erilaisia ihmisiä, heidän ajatuksia ja arvoja. Siinä oppii viestimään englanniksi paremmin. Siinä oppii todella montaa asiaa lyhyessä ajassa. Täytyy varmaan alkaa kutsumaan omia matkusteluja opintomatkoiksi. Niin kuin Tunna kirjassa sanoo: ”Tietoa saa sillä, että opiskelee asioita, mutta ennen kaikkea matkustamalla. Näkemällä maailmaa ja kohtaamalla erilaisia ihmisiä. Kun se bussissa istuva minun näköiseni ihminen istuu toisella puolella niin, sen kanssa voi vaihtaa muutaman sanan ja silloin näkeekin, että vastaus voi olla hyvinkin positiivinen.” Minulla olisi muutama tämän tyyppinen tarina reissuilta kerrottavana, mutta en niitä tässä rupea avaamaan. Sen vaan voi sanoa, että kun vaikka kuukauden reissulta tulee takaisin Suomeen, niin välittömästi sen jälkeen tekee mieli mennä kertomaan tutuille ihmisille mitä näki, mitä uutta oppi ja millaista siellä oli.

Täytyy myöntää, että en ole niin nykyaikainen ihminen, että olisin hirveästi tietoinen tai tutustunut sen koommin tekoälyyn. Tekoälystä puhutaan Selviytymisoppaassa paljon ja hiukan jopa ylireagoidaan sen kykyjä ja pelotellaan sillä mitä se tulevaisuudessa tuo tullessaan. Juttelin tiistain vahvarin jälkeen IBM J-hub puhujan kanssa tekoälystä. Selvisi, että jopa meikäläisellä saattaisi tulevaisuuden projekteissa tai muussa liiketoiminnassa olla tekoälylle tarvetta. IBM:n kaveri tuumaili, että se datan määrä pystytään mainostamisessa kohdistamaan tiettyihin kohderyhmiin tekoälyn avulla. Sen huomaa ihan arkipäiväisessäkin some-elämässä. Jos googlailen paljon esimerkiksi elektroniikka tuotteita internetistä. Saatan jossain toisessa sosiaalisen median palvelussa saada näytölleni elektroniikkaliikkeiden mainoksia. Tämä on suurimmaksi osaksi tekoälyn ansiota, kun se kohdistaa mainoksen juuri minulle. IBM:n kaveri kertoi myös, että tekoäly kehittyy ja sitä on kehitettävä jatkuvasti.

Äänikirja kokonaisuudessaan oli todella mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Hiukan kuitenkin ylimääräistä aikaa kului siihen, kun asioita ylidramatisoitiin, mutta ehkä se oli tyyli, jolla haluttiin huumorin kautta pitää kuuntelijan mielenkiintoa yllä. Tärkein oppi kirjasta oli se, että tulevaisuudessa asioiden robotisoitua yrittäjyyden merkitys korostuu ja tieto tulee olemaan valtaa.

Tälläkin hetkellä ahkerasti sitä omaa tietopääomaa rakennan ja tulen todennäköisesti rakentamaan vielä pitkään. Olen huomannut arvostavani ihmisiä, joilla on vastaus melkein kaikkeen. Yleisviisaus.

Kiitos ja palaamisiin!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!