Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rohkeasti kohti kansainvälisyyttä

Kirjoitettu 15.05.13
Esseen kirjoittaja: Suvi Pitko
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rohkeasti Maailmalle
Kirjan kirjoittaja: Petri I. Salonen
Kategoriat: 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Rohkeasti maailmalle on Petri I. Salosen teos bisneksen teosta kansainvälisellä kentällä. Salonen kertoo omista kokemuksistaan yrityksen palveluksessa sekä siirtymästään yrittäjäksi USA:ssa. Kirjoittaja on myös haastatellut useita tahoja, jotka kertovat omia kokemuksiaan siitä, mitä mahdollisuuksia ja haasteita työnteko ulkomailla on heille tuonut. Vaikka Salonen kirjoittaakin pelkästään elämästä Yhdysvalloissa, hyvin yksityiskohtaisesti, ovat teoksen tuomat vinkit ja neuvot sovellettavissa mille tahansa mantereelle.

Olen itse pohtinut ulkomaille lähtöä Tiimiakatemian aikana. Olen pyöritellyt ajatusta lähteä muutamaksi kuukaudeksi toiseen Tiimiakatemiaan. Kirja herätti paljon ajatuksia siitä, mitä mahdollisuuksia edes muutaman kuukauden kestävä työskentely ulkomailla voisikaan avata.

Salonen kirjoittaa ulkomaille lähdön syiden pohtimisesta. Mitä ovat syyt, joiden vuoksi tahtoisit lähteä tai syyt, miksi et haluaisi lähteä? Päällimmäisenä syynä itselläni on halu saada kokemusta kansainväliseltä kentältä. Minua on aina kiinnostanut, kuinka asiat toimivat eri kulttuureissa ja maissa; miten liikemaailma toimii ja kuinka bisnestä rakennetaan. Myös uudet ihmiset ja tarinat heidän takanaan ovat aina olleet sytyke lähteä ulkomaille. Kirjassa painotetaan, että syyt eivät saa olla ongelmien pakeneminen. Oikea syy poislähdölle ei saisi olla esimerkiksi ihmissuhdeongelmat kotimaassa tai rahavaikeudet. Ongelmat löytävät sinut, missä tahansa menetkin. Kun mietin syitä, miksi en lähtisi ulkomaille vaihtoon, liittyvät ne perheeseen ja kumppaniin. Muutama kuukausi kaukosuhteessa ei ole mahdotonta, mutta entäpä vuosi? En voisi olla kuvittelematta kuinka ikävä ja välimatka vaikuttaisi parisuhteeseen. Toisaalta, ehkäpä se toisi meidän yhä lähemmäksi toisiamme?

Salonen kertoo kokemuksistaan, kuinka haastavaa on perheellisenä ollut sovittaa työ- ja perhe-elämä keskenään. Kun nyt toisinaan kokee riittämättömyyden tunteita, kun on viettänyt paljon aikaa työssä ja tajuaa, ettei ole nähnyt aikoihin ystäviä eikä viettänyt aikaa kumppanin kanssa. Entäpä tämä kaikki uudessa ympäristössä, silloin kun arkikin on aivan erilaista ja tuo uusia haasteita? Teoksessa haastatellutkin kertovat ihmissuhteidensa kohtaloista; osa suhteista päättyy, mutta osa kukoistaa uuden ympäristö vuoksi tai välimatkasta huolimatta. Ehkä täydellistä tasapainoa ei ole olemassakaan, mutta vahva tahtotila ja kyky kompromisseihin ihmissuhteissa ovat askel tasapainoon.

Tärkeää on myös se, kuinka asennoidut uuteen ympäristöön? Jos olet työkomennuksella, ajatteletko, että aikasi on vain puoli vuotta uudessa maassa, en viitsi/jaksa tutustua uusiin ihmisiin, kun kuitenkin heidät täytyy jättää lähtiessäsi takaisin. Kaipaatko jatkuvasti takaisin kotimaahasi, kaiken pitäisi olla periaatteessa hyvin? Tällöin on syytä kysyä, onko lähtösi syy ollut oikea? Vai suhtaudutko niin, että lyhyelläkin ajalla haluat antaa kaiken ja ottaa kaiken irti matkaltasi ja bisnekseltä? Tutustumalla paikallisiin laajennat verkostoasi kuin huomaamattakin. Verkostojen merkitys korostuu yhä enemmän kansainvälisellä kentällä; on helpompaa lähteä töihin ulkomaille, kun siellä jo entuudestaan tuttuja ihmisiä neuvomassa ja tukemassa elämisessä uudessa maassa. Salonen kertoo siitä, kuinka arjessakin tulee vastaan aivan odottamattomia ja uusia asioita; ilman tuttavien apua pienet asiat olisivat voineet muodostua suuriksi ongelmiksi. Olen pohtinut itsekin sitä, millaista olisi esimerkiksi tiimiakatemialla Espanjassa? Ensimmäisenä nousee ajatus, kuinka kielimuuri tulisi varmasti hankaloittamaan kommunikaatiota. Asenteestahan tässäkin on kyse; ongelman sijaan näen kielimuurin mahdollisuuden itse opetella espanjaa.

Tärkeimpinä pointteina joita itse poimin kirjasta, ovat merkityksen ja asennoitumisen voima. Kun on tehnyt päätöksen lähteä, vaikken päämäärästä ole varmuutta, on otettava kaikki matkasta irti. Loputtomasti jahkailemalla ei saavuta mitään, vaan on uskallettava ottaa ensimmäinen askel.Varmaa on, että aivan uudenlaisia haasteita tulee tulemaan eteesi, etkä edes ole voinut aavistaa kaikkea.  Selvitäksesi niistä tarvitset tahdonvoimaa ja taistelija-asennetta!

 

sp

Osk. Millio

suvi@millio.fi

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!