Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rohkeasti maailmalle

Kirjoitettu 10.03.14
Esseen kirjoittaja: Saija Valkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rohkeasti maailmalle
Kirjan kirjoittaja: Petri I. Salonen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Petri I. Salonen: Rohkeasti maailmalle

 

Olen käynyt elämäni aikana kahdesti Jenkeissä. Molemmilla kerroilla olen ihastunut maahan ja sen ystävällisiin ihmisiin. Olen kuitenkin nähnyt Jenkeistä vain pienen osan eli paljon on vielä näkemättä, ja siksipä takataskusta löytyy jo liput seuraavaa reissua varten. Jenkki-kuumettani on lietsonut paljolti se, että tätini asuu maassa ja hänen luonaan vierailut ovat avanneet silmiäni paikalliselle elämäntyylille. Olenkin jo pitkään haaveillut muuttavani ulkomaille, ja Jenkit ovat tällä hetkellä vahvin ehdokkaani. Matkakuumeeseeni liittyen otin luettavakseni Petri I. Salosen kirjan Rohkeasti maailmalle. Kirja oli kuin tehty minulle ja luin sen ennätysvauhdilla, sen mielenkiintoisuuden vuoksi. Mikäli muutto ulkomaille kiinnostaa, suosittelen lukemaan kirjan!

 

Oletko toteuttamassa jonkun toisen unelmaa vai elätkö elämääsi juuri niin kuin itse haluat?

Kaikilla ihmisillä on unelmia, mutta kaikki eivät uskalla sanoa niitä ääneen. Sitten on niitä, jotka uskaltavat ja palkkaavat hiljaiset toteuttamaan omat unelmansa. Olipa asemasi mikä hyvänsä, on hyvä pysähtyä silloin tällöin ja muistuttaa itseään omasta unelmastaan ja pohtia toimiiko unelmansa edistämiseksi. Sillä fakta vain on se, että ellet itse tee jotain unelmasi eteen, ei sitä kukaan muukaan tee. Oma unelmani on jo hyvän aikaa ollut Jenkit ja sen elämäntyyliin tutustuminen mahdollista muuttoa varten. Unelmani pysyy mielessä pienten muistutusten avulla, joita olen ripotellut asuntooni. Näen esimerkiksi päivittäin tekstin: USA, joten on käytännössä mahdotonta unohtaa mitä varten siitä sängystä tulee aamulla nousta. Seuraava steppini unelmaani kohti on kesän reissu jälleen tuohon ihanaan Jenkkilään. Can’t wait!

 

Kun luopuu jostakin, jotain muuta tulee tilalle

Salonen painottaa kirjassaan, ettei maailmalle lähteminen ole niin yksinkertaista kuin miltä se vaikuttaa. Hän listaa monen monta seikkaa, jotka tulee selvittää ennen lähtöä. Tärkeimpinä pointteina kannattaa pohtia syyt, miksi on lähdössä. Salonen tiivistää, ettei maailmalle lähteminen ole ratkaisu ongelmiin, sillä niillä on tapana seurata ja ne mahdollisesti jopa pahenevat lähdön myötä. Hän muistuttaa, että jokaisella asialla on kaksi puolta. Sen opin itsekin, kun lähdin viime kerran reissuun joka kesti kuukauden päivät. Olin odottanut reissuani innostuksen ja kauhun sekaisin tuntein: kaipasin vaihtelua elämääni mutta toisaalta olin lähes erottamaton hyvän ystäväni kanssa ja lähtöni merkitsi, että emme voineet viettää aikaa yhdessä. En vieläkään käsitä kuinka paljon reissuni loppujen lopuksi vaikutti väleihimme. Ystäväni alkoi pyöriä muiden kanssa kun minä tutustuin uuteen kulttuuriin ja ihmisiin Atlantin toisella puolen. Takaisin tultuani ajauduimme yhä enemmän erilleen, eikä vanhasta erottamattomuudesta ollut tietoakaan. Minulle em. oli kova paikka huomata kuinka hyvilläkin asioilla on varjopuolensa.

Mielestäni on hyvä pitää mielessään päätöksiä tehtäessä, että asioilla on useampi puoli, sillä saamme uutta vain luopumalla vanhasta. Ihmiset tuppaavat kuitenkin olemaan mukavuudenhaluisia, eikä mistään raaskita luopua. Luin eräästä testistä, jossa kysyttiin, paljonko ihmiset olivat valmiita maksamaan saadakseen tietyt konserttiliput. Merkittävää oli, että summa oli paljon vähemmän kuin summa, jolla ihmiset olisivat olleet valmiita luopumaan lipuista kerran ne saatuaan. Kuka uskaltaa ottaa riskin?

 

 

On tärkeää olla onnellinen siellä missä on

Olen ollut hyvä kaipaamaan aina jotain muuta. Kun asuin pienessä kerrostalossa, kaipasin tilaa. Kun asuin ystävieni kanssa, kaipasin omaa rauhaa. Kun asun yksin, kaipaan seuraa jne. On suorastaan naurettavaa, kuinka paljon yksi ihminen voi vaatia. Keskustelimme tiimiyrittäjien kanssa maailmanmenosta ja siitä kuinka Intiassa elävä taksikuski voi olla yksi maailman onnellisimmista ihmisistä vaikka hänellä ei ole paljoa rahaa. Päinvastaisesti taas, eräs mies oli voittanut lotosta huomattavan summan rahaa. Hän kertoi ensimmäisen vuoden olleensa äärimmäisen onnellinen tuosta rahasummasta, kun saattoi ostaa mitä tahansa. Pitemmän päälle nuo rahalla saatavat ylellisyydet eivät tuntuneet enää miltään. Hän kaipasi jotain enemmän. Jotain mitä rahalla ei saa; Onnellisuutta.

Salonen kirjoittaa kirjassaan, että kaikki ihmiset hakevat onnellisuutta. Hänen mukaansa kysymys onkin, haluaako onnellisuuden kestävän minuutin, tunnin, 12 tuntia vai 24 tuntia. Rahalla saa tavaraa, joka tuottaa hetkellisen onnellisuuden tunteen. Mutta entä kun se uusi iPhone ei olekaan enää uusin? Oletko silti onnellinen, että sinulla on se? Todennäköisesti et vaan haluat uuden – ja tadaa!, kierre on valmis. Miten on asiat intialaisella taksikuskilla, joka ei tarvitse iPhonea ollakseen onnellinen ja joka rakastaa työtään? Hän ei välttämättä ns. tiedä paremmasta, mutta onko se huono asia? Mielestäni ei. Hän osaa ottaa ilon irti joka päivästä jäämättä silti mistään merkittävästä paitsi. Hän osaa olla onnellinen.

Tähän liittyen Salonen kertoo kirjassaan monimiljonääristä, joka oli sairastunut vakavasti. ”Hänellä on miljoonia, jotka hän voisi laittaa hoitoonsa mutta millään rahalla ei voi nopeuttaa parantumista tai estää mahdollista kuolemaa. On ironista, että me kaikki keräämme maata ja mammonaa mutta minä hyvänsä päivänä kaikki voi olla mennyttä. Miksi me stressaamme asioista vuodesta toiseen huomataksemme, että kehomme ja sielumme ovat rojuna ja kaikki raha, jonka olemme saavuttaneet, on turhaa?”, Salonen tiivistää monimiljonäärin opit, joista riittää varmasti jokaiselle pohdittavaa.

Mielestäni meidän tulisi ottaa oppia edellä mainituista elämää nähneistä ihmisistä ja nauttia elämän pienistä asioista. Omat elämämme määräytyvät kuitenkin omien valintojemme mukaan, joten miksi valittaa, että jotain puuttuu? Helpommin sanottu kuin tehty, mutta siihen aion itse pyrkiä.

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!