Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rohkeus

Kirjoitettu 26.04.21
Esseen kirjoittaja: Aleksi Laitinen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Joonas Pesonen ja Pekka Hyysalo tarinat
Kirjan kirjoittaja: Joonas Pesonen ja Pekka Hyysalo
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tällä kertaa kirjoitan rohkeudesta. Viime viikolla oli etätapahtuma nimeltä DreamUp, jossa puhujina oli Joonas Pesonen ja Pekka Hyysalo. Tapahtuman kattoteemana oli rohkeus ja puhujat olivat kertomassa tarinaa omasta elämästään. Molemmat vierailijat veti noin 40 minuutin setit ja showt olivat hyvin erilaisia, mutta silti niissä oli myös paljon samaa.

 

Joonas Pesonen tunnetaan some maailmasta pesojoonas nimellä ja hän on tehnyt urallaan useaa eri hommaa. Hän on valmistunut Tiimiakatemialta 2012, on eläköitynyt snäppääjä, palkittu somepersoona, Docventuresin monimediatuottaja ja #yearinclarion – brändilähettiläs. Paljon eri hommia ja todella mielenkiintoisia työtehtäviä. En itse tiennyt Joonaksesta oikeastaan mitään ennen showta, lukuunottamatta muutamia klippejä somemaailmasta. Päällimmäisenä esityksestä jäi mieleen rohkeat valinnat pitkin hänen uraa. Alkuun Joonas kiersi kouluja kevään ajan ja sai niissä lavakokemusta ja esiintymisvarmuutta. Seuraavana kesänä tuli snapchat, joka muutti videoformaatin pystymuotoon ja toi uuden alustan myös Suomeen. Snäpin kautta Joonas sai seuraajia ja ensimmäisen vuoden jälkeen oli jo kaupallisia yhteistöitä. Myöhemmin hän aloitti Youtuben ns. ” unelmaduunin” ja sai siellä suosiota. Youtube loppui kuitenkin, sillä se toi masennusta mukanaan ja burnoutin. Seuraavana vuorossa oli blogi, joka toimi päiväkirjana omille ajatuksille. Samalla hän oppi kirjoittamaan ja tekemään sisällöntuotantoa jatkuvasti. Nykyään Joonaksen pääkanava on Instagram, joka toimii kuvapäiväkirjana, portfoliona, CV:nä ja nettisivuila. Kanavana, jossa hän pystyy toteuttamaan omia intohimojaan.

Edellinen kappale näyttää melkoiselle listaukselle, mutta halusin kirjoittaa tähän ylös isoimmat muutokset, joita Joonaksen uralla oli tapahtunut. Listalla on todella paljon isoja alustoja, joissa voi tehdä uraa ja joiden avulla voi saada suurta suosiota. On vaatinut paljon rohkeutta lopettaa jokin kanava ja hypätä aina uuteen kelkkaan. Jokainen kanava on täytynyt kuitenkin rakentaa alusta uudestaan, vaikka varmasti osa seuraajista onkin hypännyt mukaan. Suurten kanavavalintojen lisäksi Joonas puhuu melko rohkeista aiheista omilla tileillään kuten seksuaalisista suuntaumisista ja miesten ulkonäköpaineista. Nopean esityksen jälkeen minulle jäi Joonaksesta positiivinen fiilis ja aito kuva. Hän kertoi avoimesti omat asiansa ja sai kerrottua oman uransa vaiheet hyvin.

 

Pekka Hyysalo kertoi oman tarinansa, joka on aivan erilainen kuin Joonaksen. Pekan tarina alkoi lapsuudesta, jossa hänelle oli siisteintä omat sukset. Omat laskettelusukset oli sitten jo älyttömän siistiä. Pekan elämän ensimmäiset 20 vuotta oli täynnä laskettelua. Hän oli freestylen Suomen rankingin ykkönen ja maailmantilastoissa 11. Pekan unelmat meni murskaksi 28.4.2010, jolloin hän koki valtavan onnettomuuden tehdessään temppua rinteessä. Onnettomuudessa häneltä meni lähimuisti, liikunta-, puhe-, ja toimintakyky. Pekka kertoo, että hänen perheensä ja kaverinsa kävivät sairaalassa melkein päivittäin ja se auttoi pitämään pään kunnossa, sillä muuten siellä oli helkkarin tylsää. Hänellä oli kova nälkä tehdä töitä ja kuntoutua kunnes hän sai tietää, että hän ei pystynyt enää jatkamaan uraansa. Henkinen kantti oli silloin koetuksella ja hän koki, että kaikki täytyi aloittaa pohjalta.

Yhtenä päivänä Pekka ajatteli kuitenkin, että sama kait tuo on vielä yrittää ja yhtäkkiä hymy alkoi nousta. Hän uskoi siihen, että pääsee vielä omille jaloilleen ja rinteeseen, vaikka lääkärit sanoivat toisin. Kun hän sai rollaattorin niin hänestä tuntui paremmalle kuin saadessaan yhdenkään Ferrarin. Lopulta vahva usko kantoi hedelmää ja hän pääsi kävelemään ja rinteeseen laskemaan. Myöhemmin hän sai yhden saksalaisen kaverin kanssa Fightback- idean, joka yhdistää hänen matkansa. Fightbackin avulla hän lähti jakamaan ideoitaan ympäriinsä ja ihmiset ottivat asian positiivisesti vastaan. Samalla hän kuntoutti itseään ja sai lisää uskoa. Pekka painotti esityksessään, että kaikki lähtee itsestään liikkeelle. Kun uskoo itseensä ja asettaa tavoitteita niin, silloin myös tekee töitä niiden eteen. Esityksen lopussa hän sanoo laskettelun olevan parasta, mutta vielä hienompana asiana hän pitää sitä, että on pystynyt kuntouttamaan itsensä ja että puhumisesta on tullut mahdollista. Nykyään puhuminen toimii miehen ammattina.

Pekan uralta nousee paljon esiin rohkeutta ja uskoa itseensä ja siihen, että pystyy mihin vaan, kun itse uskoo omaan tekemiseen. Tässä oli kaksi hyvää ja erilaista tarinaa. Tällaisia tarinoita olisi tärkeä kertoa nuorille ja tällaiset persoonat toimivat valtavan hyvinä esikuvina myös nuorille. Rohkeita henkilöitä, jotka uskovat itseensä ja omaan tekemiseen ja ovat aitoja.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!