Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rohkeus ja vaikeuksien voittaminen

Kirjoitettu 23.04.21
Esseen kirjoittaja: Petra Röppänen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Rohkeus ja vaikeuksien voittaminen
Kirjan kirjoittaja: Pekka Hyysalo
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.10 Tapahtumat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kaikki alkaa itsestä

 

Eilen olin kuuntelemassa Pekka Hyysalon puhetta DreamUp tapahtumassa. Pekan tarinasta olen tietysti ohimennen kuullut aiemminkin, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun sain osallistua hänen puheenvuoroonsa.

Pekka oli toden totta inspiroiva puhuja. Tapani mukaan silmäkulmat kostuivat viimeistään siinä kohdassa, kun hän kertoi, että ainut asia, joka sai hänet jaksamaan sairaalan pedillä olivat perhe ja läheiset, jotka vierailivat päivittäin. Läheiset todella auttavat selviämään vaikeistakin asioista, mutta en kuitenkaan usko, että se oli Pekalla ainut tekijä. Kun Hyysalo oli maannut viikon sängyssä itkien sen jälkeen, kun hänelle selvisi, ettei voi enää ikinä jatkaa uraansa, hän koki herätyksen. Hän päätti, että koska jäi henkiin, niin sama kai se on yrittää mitä itsestään vielä saa irti. Hänelle syntyi uskomaton draivi ja halu selvittää, mihin kaikkeen hän kykenee. Ja tärkeimpänä kaikesta, sitä kautta hymy löysi takaisin huulille.

 

“Unelmilla ja suunnitelmilla ei tarvitse olla mitään erottelua” (Hyysalo 2021).

 

Niinpä. Jostain kumman syystä ihmiset usein kertovat hieman ujosti unelmistaan, jos niitä nyt uskaltaa oikein edes ääneen sanoa. Parempi kun kukaan ei vain tiedä, voi sitten siinä vaiheessa laittaa Instagramiin päivityksen jos joku päivä jokin unelma toteutuu. Mutta mitä eroa on unelmilla ja suunnitelmilla? Yllä oleva lause tuli ihan puheenvuoron loppuvaiheessa, vasta silloin kun Lassi kysyi Pekalta tulevaisuuden suunnitelmista ja unelmista. Se kuitenkin iskostui eniten mieleeni.

Uskon vahvasti siihen, että unelmilla on kumma tapa toteutua, kun niistä puhuu ääneen. Silloin ne tulevat todeksi ja muuttuvatkin oikeastaan ihan realistisiksi suunnitelmiksi. Mielestäni on suorastaan suuri harmi, jos ajatellaan, että unelmat ovat jotenkin saavuttamattomia, kaukana todellisuudesta. Miksi unelmoida sellaisesta, johon ei itsekään usko? Loppujen lopuksi kuitenkin tärkeintä on, että uskoo itseensä ja näkee mahdollisuuksia. Kaikki alkaa itsestä.

 

Mistä minä unelmoin

 

Olen mielestäni rohkea unelmoija, vaikka unelmoinkin pitkälti aika tavallisista asioista. Kauniista kodista järven rannalla, farmariautosta (johon kaikki tulevaisuuden viisi koiraamme mahtuvat), töistä, joiden tekemisestä nautin päivittäin ja maapallosta, jossa seuraavakin sukupolvi voi nauttia luonnon moninaisista ihmeistä.

Uskallan kuitenkin puhua unelmistani ääneen, ja sen vuoksi moni niistä edistyy tälläkin hetkellä koko ajan. Kerroin varmaankin alkukeväästä tiimille unelmoivani omasta pienestä koirakaupasta, jossa myydään vain kauniita, laadukkaita ja kestävän kehityksen mukaisia tuotteita koirille. Maanantaina minulla on tapaaminen, jossa tämä unelma ottaa ehkä askeleen eteenpäin. Jo ennen Tiimiakatemialle tuloa unelmoin suomalaisen designin parissa työskentelystä, ja viime syksynä olen löytänyt neljä mahtavaa mimmiä ympärille, joiden kanssa olemme yhdessä luoneet KOKEA Designin. Onpa minulla jo maailman ihanin 8 kuukauden ikäinen Tove koirakin ensimmäisenä koirakatraasta kotiutunut.

Miten olen onnistunut tässä? Koska olen kertonut unelmistani muille. Ja sitten toinen yllätys: tehnyt töitä niiden eteen. Jep, BREAKING NEWS. Jännä kyllä, unelmia ei saavuta sillä, että odottaa kotona ilmalaivan lipuvan ohi ja tiputtavan taivaan täydeltä avaimia unelmien saavuttamiseen. Tunnen ainakin itse, että unelmat tuntuvat todellisilta vasta sitten, kun niistä on puhunut ääneen. Jotenkin se tuo tunteen siitä, että unelman voi saavuttaa ja se on mahdollista. Voi vaatia aika helvetisti töitä, mutta usko tulevaan auttaa jaksamaan. Ei Pekka Hyysalokaan olisi varmaan juossut jo puolimaratonia, jos olisi pitänyt sen omana asianaan, kertomatta unelmasta kenellekään.

Sitten päästäänkin vielä kolmanteen asiaan, joka on erittäin oleellista unelmien saavuttamisessa. Ihmiset. Eilisessä tapahtumassa lämmitti hyvin paljon sydäntä, kun Pekka lähetti erityisterveiset Tiimiakatemialaisille. Hänenkin tarinassaan hyvin olennaista on se, kuinka paljon hän on saanut apua ihmisiltä ympärillään. Kuinka paljon häneen on uskottu, vaikka monen asian ei pitänyt olla mahdollista. Ihmisellä on uskomattomia mahdollisuuksia, koska meillä on toisemme. Voimme työskennellä yhdessä unelmien saavuttamisen eteen.

En usko, että omatkaan unelmani olisivat käyneet toteen, jos ihmisillä ympärilläni ei olisi uskoa minuun. En pääsisi keskustelemaan alkuunkaan koirakaupan perustamisesta, enkä olisi edes uskaltanut tehdä monia asioita ilman tiimiä, perhettä ja muita läheisiä. Rohkeus syntyy usein luottamuksesta ja onnistumisista. Oma lähipiirini on auttanut rohkeutta säilymään epäonnistumisienkin jälkeen, ja se on uskomaton etu. Haluankin muistuttaa itseäni ja sinua, että joka päivä tulisi muistuttaa itseään olemaan kiitollinen ihmisistä ympärillään, kuin myös olemaan kiitollinen itselleen omasta rohkeudesta ja halusta saada asioita aikaan.

 

Siispä,

 

Kiitos Juuso, kun olet läsnä jokaisessa päivässä ja uskot muhun.

Kiitos äiti, kun olet mahdollistanut mahtavia asioita ja olet ollut paras tuki koko elämän ajan.

Kiitos tiimille, kun tsemppaatte ja autatte olemaan rohkea. Teidän kanssa on aina hauskaa.

Kiitos Tiimiakatemian yhteisölle, kun pakotat joka päivä oppimaan uutta ja nöyrtymään.

Kiitos ystäville, kun olette mun elämässä vaikka unohdan soittaa ja laittaa viestiä. Olette rakkaita.

Kiitos kaikille entisille työnantajille, nykyisille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille luottamuksesta osaamiseen. Ilman sitä olisi vaikeaa saavuttaa mitään.

 

 

 

Hyysalo, P. 22.4.2021. Rohkeus ja vaikeuksien voittaminen. DreamUp 2021.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!