Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ryhmä, josta tuli joukkue

Kirjoitettu 07.09.14
Esseen kirjoittaja: Olli Leikas
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

Ryhmä, josta tuli joukkue, 3.0 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Ryhmä, josta tuli joukkue

 

Joukko toisilleen tuntemattomia ihmisiä jätetään metsän reunaan, annetaan kartta ja sanotaan, että löytäkää perille. Ryhmä, joka on täynnä erilaisia karaktäärejä sekä henkilökohtaisia haluja ja visioita.

Ideat ovat rikkautta, kun niitä osaa valjastaa oikeisiin asioihin, kuten myös ryhmä on lopulta joukkue, kun sitä johdetaan oikein ja kaikkien ominaisuuksia osataan hyödyntää järkevästi.


Tähän joukkoon oli onneksi kerääntynyt ihmisiä monipuolisilla ideoilla, sekä tarvittavaa johtajuutta laajalta rintamalta, jolloin yhteisten tavoitteiden löytäminen, sekä niitä kohti pyrkiminen lähti alusta asti sujumaan melko vaivattomasti. Ryhmä alkoi muovautua joukkueeksi siltä samalta seisomalta, ja vaikka missään vaiheessa ei tarvittu voimakeinoja takomaan joukkuetta oikeaan muotoon, on selkeä muutos havaittavissa aamun ja saman päivän illan välillä ryhmän toiminnassa. Totta kai henkilökemioiden on tärkeä kohdata, mutta luulen että kaikki osasivat työntää suurimmat henkilökohtaiset halunsa syrjään, kun tarvittiin joukkuetta tukevia ratkaisuja. Tämä oli hienoa huomata.

Päivä rakentui metsässä rämpimisestä, pitkistä kävelymatkoista ja taivalta hyvin rytmittävistä joukkuerasteista ilman yhteyttä ulkomaailmaan. Rastit olivat suunniteltu hyvin, sillä jokaisen osallistumista tarvittiin, joka on ehdottomasti tiimityöskentelyn perustavanlaatuisia kulmakiviä. Myös koska kyseisestä joukkueesta on tavoitteena rakentaa toimivat tiimiyritykset, toisin sanoen siis työyhteisöt, on tiimityöskentely (ja sen harjoittelu) todella tärkeää.

 

Joukossa on voimaa, mutta sitä voimaa täytyy osata käsitellä. Seuraavassa pohdintaa Forest&Backin annista:

Hyviä puolia ryhmän toiminnassa oli se, että kaikki hakivat alusta asti yhteistä etua, sekä toimivuutta ryhmälle. Tästä syystä myös yhteistyön tekemisessä onnistuttiin ja se oli kaikille täysin luonnollinen asia. Kokemusta joukkoon oli saatu hienosti eri puolilta suomea kuten myös laajalla ikähaitarilla. Erikoisosaamista löytyi yllättäen jopa melko paljon, etenkin erätaitoja, jotka mainitsemattakin oli iso apu metsässä vaeltaessa.

Huonoja asioita oli yllättävän vaikea havaita tai niihin ei juuri tullut kiinnittäneeksi huomiota. Uskon tämän johtuvan siitä, että kaikki panostivat todella paljon siihen, että ryhmä toimii vaivattomasti. Toinen vaikuttava tekijä voi olla parisuhteista tuttu ensimmäisten kuukausien tutustumis- ja kuherteluvaihe, kun itse kukin tekee kaikkensa peittääkseen omat huonot/nolot/ei välttämättä muiden hyväksymät puolensa.

Kuitenkin kaikessa on parannettavaa. Ehkä suurin parannuskohta on ryhmän toimivasta dynamiikasta huolimatta selkeämpi roolien jakaminen joukkueen jäsenille. Todella tärkeä asia tulevaisuutta varten ja kuten mainittua parannettavaa varmasti löytyy, kunhan päästään pintaraapaisusta syvemmälle.

”Mitä kaikkea tästä reissusta tuli opittua?” on kysymys, jota kannattaa pohtia niin ryhmän, mutta jälkikäteen rauhassa myös itsensä kanssa. Itselle oli tärkeää huomata, miten paljon rauhallisemmaksi olo tuli ilman puhelimia ja muita yhteysvälineitä, kuten myös se, että pystyn tarvittaessa heittäytymään tilanteisiin mukaan ja toimimaan järkevästi vaihtelevissa ympäristöissä. Joukkueen näkökulmasta tärkein oppi on mielestäni se, että meidän on mahdollista saavuttaa todella paljon yhteistyöllä, sillä henkilökemiat kohtaavat kaikilla hyvin.

Pyrin tuomaan itseäni jatkossa vielä selkeämmin esille ja antamaan panokseni niissä tehtävissä, joissa omilla ominaisuuksillani saadaan paras vaikutus aikaan. Toisin sanoen lisää esiintymistä, heittäytymistä ja oman roolin hakemista tiimin sisällä.

Also note to self: pyri kehittämään toimintaa, jossa tarvitset mahdollisimman vähän teknologisia laitteita. Pysyt varmasti onnellisempana.

Joukkueena käytäntöön voimme tuoda luovuutemme ja improvisaatiokykymme, sekä vahvan tahdon päästä yhtenä joukkona maaliviivalle voittajina.


Epilogina haluan tuoda lämpimän mielipiteeni Forest&Backista yleisesti. Meitä valistettiin jälkeenpäin, että idea tälle tapahtumalle on haettu maailmalta ja koen, että on aikanaan ollut erittäin viisas veto tuoda se mukaan myös Tiimiakatemian konseptiin. Ainoa tapa tuottaa toimivia joukkueita (lue: tiimiyrityksiä) on, että sen jäsenet pääsevät toimimaan yhdessä ja tuntemaan oman (tulevan) toimintaympäristönsä. Forest&Backilla se on välttämätöntä. Lisäksi harvemmin nykyaikana tulee enää lähdettyä metsiin seikkailemaan, joten se tuo yhden hienon kokemuksen lisää ja mukavaa vaihtelua normaaliin arkeen.

Win-win situation.

 

 

Olli Leikas

0445222673

olli.leikas@gmail.com


 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!