Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Säästä ja vaurastu

Kirjoitettu 01.03.15
Esseen kirjoittaja: Mikko Niemelä
Kirjapisteet: 4
Kirja: Vaurastu kuin Warren Buffett & Säästäjästä sijoittajaksi
Kirjan kirjoittaja: Mika Hyttinen, Mika Pesonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jo pidempiaikainen kiinnostus sijoittamiseen on ajanut minut monien hyvien sijoituskirjojen pariin. Joka kerta mielessä pyörii tietyt samat ajatukset, kuka tässä nyt puhuu totta? Kenen neuvoja kuunnella? Älä hajauta vai hajauta? Miten ja miksi luottaa esim. pankin sijoitusneuvojaan tai miksi luottaa oma omaisuus jonkun muun käsiin?

No, Warren Buffettia suosittelen kuuntelemaan. Onhan mies monilla mittareilla alansa paras. Hankin Mika Hyttisen uutuuskirjan Vaurastu kuin Warren Buffett jo ennen joulua, mutta sain sen vasta nyt lukuun.


Mitä Warren Buffett opettaa?

  1. Älä koskaan häviä rahaa
  2. Älä koskaan unohda sääntöä numero yksi.

Miten tämä sitten tapahtuu? Oikeastaan Buffett on asemoinut itsensä perinteisen osakesijoittamisen ulkopuolelle. Suurin osa osakesijoittajista seuraa markkinoita taukoamatta ja säätää salkkuaan usein. Etsitään halpaa hintaa suhteessa omaan pääomaan ja perustetaan ostopäätökset usein osinkotuottoon tai P/E-lukuun.

Buffett ei anna arvoa millekään tunnusluvulle tai sille maksaako yhtiö osinkoa vai ei. Hänen sijoitusstrategiansa on omistaa hyviä ja vakaita bisneksiä. Tarkka perehtyminen firmaan ja seuraavien vuosien tuloskunnon arviointi ovat Warrenin waltit. Seuraavaksi Buffetin viisi teesiä:

 

1. Sijoita vain parhaisiin bisneksiin.
Älä sijoita mihinkään mitä et ymmärrä. Hyvänä esimerkkinä Coca Cola johon Buffett sijoitti jo 80-luvulla. Ihmiset joivat colaa silloin, nykyään ihmiset juovat sitä paljon enemmän. Tulokset puhuu puolestaan, sijoitettu 1,3 miljardia dollaria on arvoltaan nykyään 16 miljardia. Siinä on Warrenin paras bisnes.

2. Arvosta liiketoiminnan ennustettavuutta.
Bisneksen tulevaisuuteen ei saa liittyä liian paljoa epävarmuutta eikä riskitekijöitä.

 

3. Omista pitkäjänteisesti.
Esimerkkinä edellä mainittu Coca Cola Company. Jos ostat vain ennustettavaa hyvää bisnestä, sijoituksen myymiseen harvoin löytyy syytä. Annat vain arvon kasvaa.

4. Hajauttaminen ei ole niin tärkeää kuin väitetään.
Bisnessijoittajan näkökulmasta hajautus lisää huonojen sijoitusten määrää, yksikin huono sijoitus on liikaa.

5. Parhaastakaan yhtiöstä ei kannata maksaa liikaa.
Ajoittain parhaankin bisneksen hinta on aivan liian korkea. Odota seuraavaa hyvää ostotilaisuutta.


Oma ajatukseni sijoittamisesta myötäilee aika paljon Buffettin strategiaa. Pikavoitot eivät ole itsellä mielessä, mieluummin vaikka pelaan kerran viikossa vakioveikkausta. Se työ mitä nyt teen tulee kantamaan hedelmää noin 10-20 vuoden päästä. Päätavoite on hankkia hyvää vuosituottoa, eikä ainakaan hävitä rahaa. Toisaalta takaraivossa kolkuttelee ajatus siitä, että jos tässä iässä häviäisi koko omaisuutensa ei olisi oikeasti hävinnyt vielä yhtään mitään. En kuitenkaan halua maksaa oppirahoja.

Suurimmat riskit

Buffettin käsitys osakesijoittamisen riskeistä on myös paljon poikkeava. Yleinen käsitys koskee osakekurssien suurta vaihtelua. Kurssivaihteluhan syntyy osaltaan ihmisten spekuloinnista. Tärkeimmät mittarit ovat yhtiön palvelun/tuotteen tarve ja hyvä johtaminen. Osaavatko johtajat kehittää yritystä jatkuvasta ja ajattelevatko he ensin omaa vai yrityksen etua?

Tiivistettynä osakesijoittajan suurin riski on hän itse. Tarkemmin ottaen epätodelliset oletukset ja oman osaamisen yliarviointi. Tämä johtaa pikavoittojen tavoitteluun, luulotietoon mitä markkinoilla seuraavaksi tapahtuu sekä sokeaan luottoon alan “asiantuntijoita” kohtaan.

 

Aika on sijoittajan paras ystävä

säästäjstä sijoittajaksi kaavio

Yllä oleva kaavio on Mika Pesosen kirjasta Säästäjästä sijoittajaksi. Aikoinaan Albert Einstein sanoi koronkorkoa kaikkien aikojen suurimmaksi matemaattiseksi keksinnöksi. Tällä kaaviolla on helppo käydä sitä läpi. Kuten kuvassa jo lukeekin, on kolme eri tuottoskenaariota ja kuukausittainen sadan euron sijoitus. Helposti muistettava nyrkkisääntö on, että 7% korko lähes tuplaa pääoman kymmenessä vuodessa ja kymmenen prosentin korko tekee saman seitsemässä vuodessa.

Mitä tästä opimme? Jos et aloittanut eilen, aloita tänään. Aika on oikeasti sijoittajan paras ystävä. Edellä mainittu 100€/kk eli pitkä sijoitusaika (ajallinen hajautus) tasoittaa markkinoiden liikkeitä.

 

Muista myös tämä

Viimeisenä knoppitietona pieni varoituksen sana opintotukia nostaville koville päiväkaupan kävijöille. Kuviteltu skenaario: saat osakkeistasi voittoa 1000€ jonka jälkeen teet tappiota saman summan osakekaupalla. Verottaja laskee asian niin, että tienasit juuri pyörät nolla euroa. Kela taas näkee asian niin, että tienasit juuri 1000€, vaikka asia ei niin ole. Joten huomioi tämä miettiessäsi tulorajoja ynnä muuta.

 

 

 

Mikko Niemelä
mikko.niemela@ideainto.fi
www.ideainto.fi

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!