Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Saat sen mistä luovut

Kirjoitettu 29.11.20
Esseen kirjoittaja: Veera Kinnunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Saat sen mistä luovut
Kirjan kirjoittaja: Tommy Hellsten
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.5. Oppimisen klassikot, 3.5. Yrittämisen klassikot, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Joku on sanonut viisaasti “elämä on elämistä varten ei ymmärtämistä varten.” Tämä pitää paikkansa, koska ilman, että olisi elänyt ei voi edes yrittää ymmärtää elämäänsä.  

Elämän paradoksi on siis huomata kuinka suurimmat viisaudet ja totuudet ovat usein järjenvastaisia. Niitä ovat kysymykset rakkaudesta ja kuolemasta. Kuka minä todella olen ja mitä minä haluan. Elämä onkin järkeä suurempi ilmiö. Järki ei ole väline, jolla ratkaistaan elämän suuria kysymyksiä vaan se on väline, jolla pysytään hengissä. Tämän suuren elämän paradoksin ymmärtäminen vaatii viisautta. Uskon, että moni ei ole edes ajatellut asiaa tai pysähtynyt miettimään omaa tarkoitustaan täällä maan päällä. 

Että ymmärtää omat puutteensa on hyväksyttävä, että ei ole täydellinen. Hellsten käyttää kirjassaa esimerkkiä alkoholismismista parantumisesta. Kun alkoholisti on kokeilut tapoja päästä irti alkoholista itse ja on ymmärtänyt, että hänen täytyy lopettaa ei enää ole kyse tahdon voimasta ettei voisi yksin lopettaa. Kyse onkin myöntämisestä, yleensä aa-kerho tai nenän valkaisu ovat viimeisiä keinoja mitä kokeillaan. Tämä johtuu siitä, että alkoholistin on pitänyt myöntää oma sairautensa. Että voi mennä aa kerhoon on myönnettävä itselleen, että minulla on ongelma. Vahvalta näyttävä henkilö ei siis ole yleensä vahva vaan päinvastoin heikko, koska ei ole pystynyt myöntämään omia heikkouksiaan. Tämä onkin aa-kerhon ydin myöntää olevansa alkoholisti – myöntää olevansa heikko. Heikkouden myöntäminen on myös tapa jota tiimiakatemialla harjoittelemme. Olemalla hiekko ja avoin osoittaa rohkeutta ja avoimuutta tiimiä kohtaan.  On muistettava, että muurien laskeminen ja heikkouden myöntäminen ei tee sinusta tyhmää tai ammattitaidottomampaa ihmistä. Päin vastoin se antaa luottamusta ja mahdollisuuden samaistua ihmisiin. Huomasimme myös treeneissä ilmiön passivoitumusesta jos keskustelu meni liian “korkealentoiseksi” ja puolet porukasta putosivat kärryiltä. Kun yksi oli rohkea ja kysyi “mitä tarkoittaa diversiteetti sanana” huokasivat 6 muuta helpotuksesta, että en olekaan ainut kuka ei ymmärtänyt mistä keskustellaan. Omien heikkouksien myöntäminen tuo myös sinua lähemmäksi tiimiä. Sinun ei tarvitse olla mitään muuta kuin sinä ja voit tulla rakastetuksi. Kuitenkin passivoituminen on myös tapa olla välittämättä, jos välität myös ole myös rohkea esittämään ne kysymykset. 

Hellstenin mukaan rakkaus herättää ihmisen näkemään, mitä muut ovat tehneet hänelle ja mitä hän itse on tehnyt muille. Kuitenkaan rakkaus ei vaadi parisuhdetta tai tiimiä. Se vaati uskallusta elää vaarallisesti kohda omat pelkonsa ja heikkoutensa, sekä toteuttaa unelmiaan. Ihminen kuka on rakastettu osaa seisoa yksin ja ymmärtää myös riskin minkä ottaa vaarallisella elämisellä. Jotta voi tuntea rakastetuksi tulemista jokainen tarvitseen riskinkantajan (tiimi), pitää luottaa että joku ottaa kiinni jos kaatuu. Mahdollisuus epäonnistumiseen on aina läsnä, kuitenkin näitäkin riskejä voidaan minimoida omilla valinnoilla.  

 

Olisiko siis aika tarkastella omia arvojaan tai yhteisiä arvoja? Johtavatko ne oikeisiin tai vääriin päätöksiin? Mikä pakottaa meidän haalimaan niin paljon “hyvää” ettemme ehdi sen kanssa elää. 

 

“Etsikää ensin taivasten valtakuntaa, niin myös kaikki tämä teille annetaan.” Hellsten tulkitsee raamatun katkelmaa näin. “Kaikki tämä” tarkoittaa maallista hyvää, joka on hyvinvointivaltioissa nostettu uuteen jopa liian korkeaan arvoonsa.  Nykyihminen elää paremmin kun ennen on mahdollisuus ponnistaa mistä tahansa olosuhteista. Kaiken tämän hyvän elintason, maallisen omaisuuden lisäksi meillä kuitenkin on ahdistusta, masennusta ja kohtuullisen korkeat itsemurha lukemat. Miksi? Tämä maallinen omaisuus tai länsimainen elintaso ei ole oman ponnistelumme tulos. Se on annettu meille. “Taivasten valtakunnalla” tarkoitetaankin kaikkea läsnä olevaa hyvää, hymyä hississä tai kun kaksi ihmistä käyvät keskustelua on taivasten valtakunta läsnä. Hellstenin mukaan se on jotain mikä on lähimpänä juuri sinua itseäsi.  “ Kaikki tämä” on siis ihmisen itse tavoiteltua ulkopuolista hankittua ulkokuortaan päittelevää omaisuutta.  Tämän sijaan pitäisi heittäytyä ajattelemaan, että se annetaan minulle mikä kuuluu.  

Jos ihminen joutuu luomaan oman valtakuntansa menettää hän oman identiteettinsä. Elämästä puuttuu syvyys joka johtaa ulkoisen elämän kompensointiin “maallisen hyvän”  eli ulkoisen menestyksen ja maineen  ja materiaalin tavoittelemiseen. Kun ihminen menettää identiteettinsä ja sisimpänsä ei hän usein tiedä sitä vaan  kun elämä tuntuu tyhjältä hän luulee ettei ole vain löytänyt “ kaikkea tätä” vielä. Kun ihmisellä on arvot joihin voi nojata niihin ja taivasten valtakunnan sijaan hän voi etsiä omaa valtakuntaansa sekä sitä mistä milloinkin saa syvimmän mielihyvän. 

 

“Olemme luoneet ajan jonka krooninen ongelma on ajan puute.” 

  Nyky hyvinvointi valtion malliin kuuluu näyttää ja olla kiireinen jokainen on jatkuvasti menossa johonkin. Kaikilla tuntuu olevan kiire jo seuraavaan hetkeen ennen kuin tämä hetkenkään on kulut. Gravi varmasti syyllistyi tähän kesän jäljiltä. Purimme kulunutta puolta vuotta treeneissä ja huomata ksemme olimmekin ensimmäiset 6-8 treenit kesän jälkeen aiheet olivat aika raskaita- tavoitteet, yhteinen suunta, tulevaisuus, talous jne. Kaikki tähtää tulevaisuuteen. Jälkiviisaanan emme pystyneet pysähtymään siihen hetkeen ja vaikka juhlistamaan kesän onnistumisia tai reagoimaan kesän väsymykseen.  Kiirettä luodaan tarkoituksella tai tahattomasti, kiireen tunne syntyy kuitenkin siitä kun koetaan, että aikaa on liian vähän. Se syntyy kuitenkin vääristä valinnoista, kaikilla pitäisi olla kyllä aikaa heille tärkeille asioille. Kiire johtuu siis vääristä valinnoista ja kaikki tietävät että valintoja ohjaa arvomme.  Tämä ilmiö myös tuttu tiimiakatemialta kaikki on olevinaa helvetin kiireisiä ja kun puhutaan suoraan muurit kaatuu ja kalenteri onkin tyhjä kun käyttää oikeisiin asioihin aikaa. 

 

Sellaisen ihmisen lähellä on hyvä olla ja elää joka kantaa itse itsensä. Näillä ihmisillä on se piirre että he elävät toisen lähellä sen sijaan että eläisi hänen sisällään. Tällä Hellstenin lähellä elämistä tulkitsen niin, että elää toisen rinnalla niin jakaen menestyksen paikat kuin myös kivut ja tuskat. Näissä tilanteissa myös viisaus olla ottamatta näitä pois tältä toiselta ja kulkea vain vierellä. Tiimissä ollaan riippuvaisia toisista, mutta ripustaudutaanko toimintatapoihin jotka kuormittavat niitä rinnalla kulkevia ihmisiä. Viedäänkö ne omat ongelmat myös toisen ongelmiksi. “Kunnioittaminen on sitä, ettei sotkeudu toisen elämään auttamishaluinen, pelastamis tarpeineen eikä neuvomaan. Kunnioitus on sitä että oivaltaa ettei voi lopulta tietää mikä on toiselle oikein tai mikä taas ei.” 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!